Bananele sunt delicioase și nutritive, dar se pot înnegri rapid dacă nu sunt consumate la timp. Și cu toții știm cât de rău e momentul în care vedem că bananele s-au înnegrit și trebuie să le aruncăm, nu-i așa?!
Ei bine, deși aspectul lor poate să nu fie atrăgător, bananele înnegrite sunt perfecte pentru multe rețete și utilizări în bucătărie.
Bananele înnegrite nu trebuie aruncate, pentru că există multe modalități de a le folosi.
Așa că iată câteva idei despre ce să faci cu bananele care s-au înnegrit sau sunt pe cale să se înnegrească.
Banane innegrite - Foto: Freepik @EyeEm
A. Congelarea pentru baza de înghețată
Eu aleg să le congelez atunci când știu că sigur nu mai mănânc bananele pentru că sunt prea coapte și înnegrite.
Congelarea bananelor înnegrite este o soluție excelentă pentru a prevenit risipa alimentară și pentru a avea un ingredient de bază pentru deserturi.
Bananele congelate pot fi folosite pentru a face înghețată sănătoasă și delicioasă.
Cum să le congelezi?
1. Curăță bananele de coajă
2. Taie-le în bucăți mici sau felii sau lasă-le bucata mare.
3. Pune în punguțe resigilabile toate bucățile de banană sau pune bananele, în porții, în mai multe punguțe.
4. Depozitează-le în congelator și folosește atunci când ai nevoie.
Rețetă simplă de înghețată cu banane
1. Adaugă bucățile de banană congelată într-un blender.
2. Mixează până obții o consistență cremoasă, similară înghețatei
3. Poți adăuga cacao, vanilie, fructe de pădure sau unt de arahide pentru a varia aroma.
B. Banana Bread (Chef cu banane)
Bananele înnegrite sunt ideale pentru banana bread, un desert clasic și gustos.
Bananele foarte coapte adaugă dulceață naturală și o textură moale, perfectă pentru acest chec.
Ingrediente de bază:
- 3 - 4 banane foarte coapte, zdrobite
- 100gr unt topit
- 150 gr zahăr
- 1 ou bătut
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 190g făină.
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 175 grade și unde o formă de chec
2. Într-un bol mare, amestecă untul topit cu bananele zdrobite.
3. Adaugă zahărul, oul și esența de vanilie și amestecă bine
4. Într-un alt bol, combină făina, bicarbonatul de sodiu și sarea
5. Încorporează ingredientele uscate în amestecul de banane și amestecă până când sunt bine combinate
6. Toarnă aluatul în formă de chec și coace timp de 60 - 65 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
C. Smoothie nutritiv
Bananele înnegrite sunt un adaos excelent pentru smoothie-uri, oferind o dulceață naturală și o textură cremoasă.
Rețetă:
- o banană
- 1 cană lapte
- 1/2 cană de iaurt
- 1 - 2 linguri de miere
- o mână de spanac
- gheață
D. Biscuiți cu banane și fugi de ovăz
Bananele înnegrite pot fi folosite și pentru a face biscuiți sănătoși, fără zahăr.
Ingrediente:
- 2 banane foarte coapte, zdrobite
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 1/4 cană de stafide sau ciocolată neagră mărunțită
- 1/2 linguriță de scorțișoară
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 175 grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt
2. Într-un bol mare, amestecă bananele zdrobite cu fulgii de ovăz
3. Adaugă stafidele sau ciocolata și scorțișoara și amestecă bine.
4. Folosind o lingură, formează biscuiți pe tava pregătită
5. Coace biscuiții timp de 15 - 20 de minute sau până când devin aurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.