Copiii simt când cuiva nu-i pare cu adevărat rău pentru ce a făcut, iar o scuză care nu este sinceră poate spori sentimentul de respingere al copilului ofensat față de copilul care oferă forțat scuza, au constatat cercetătorii din Universitatea Michigan.
Este mai bine să oferi copilului agresiv timp să își dea seama că a greșit și să simtă empatie și apoi să îi sugerați să își ceară scuze scare vor fi sincere față de copilul pe care l-au ofensat, potrivit unui studiu care a implicat copilași cu vârste între 4 și 9 ani.
Trebuie să simtă și să înțeleagă că a greșit, altfel minte
„Asigurați-vă că odrasla înțelege de ce cealaltă persoană se simte rău și asigurați-vă că el/ea este într-adevăr gata să spună „Îmi pare rău" și chiar să-I pară. Apoi îl șpuneți să-și ceară scuze", a spus autorul studiului, Craig Smith, cercetător la Centrul de Creștere și Dezvoltare Umană din cadrul Universității Michigan.
În cadrul studiului, echipa lui Smith a analizat modul în care copiii au privit trei tipuri de scenarii de scuze între colegi: scuze spuse din suflet, scuze forțate dar spuse de bunăvoie și scuze forțate.
În timp ce copiii au înțeles la fel scuzele spuse din suflet, indiferent dacă au fost îndemnați sau nu de către adulți, scuzele constrânse nu au fost considerate eficiente, în special de către copiii de 7-9 ani, a remarcat Smith.
Copiii simt când sunt mințiți
Copiii de toate vârstele au crezut că victimele s-au simțit mai bine după ce au primit scuze oferite de bunăvoie, dar au văzut că destinatarul scuzelor forțate se simțea mai rău decât aceștia.
„Constrângerea copilului să-ți ceară scuze se va întoarce împotriva lui. Alți copii nu văd că scuzele ca fiins sincere. Elementul de educație – acela de a învăța un copil să-și ceară scuze - a dispărut și scopul – acela de a ajuta copilul să-și exprime remușcarea față de sentimentele rănite ale altcuiva și de se împăca - este pierdut", a explicat Smith într-un material de presă al universității.
Studiul a fost publicat online în revista Merrill-Palmer Quarterly. Smith a subliniat și modul în care părinții pot ajuta copiii să răspundă cu empatie după ce au supărat o altă persoană.
„Când copilul vostru este calm, ajută-l să vadă cum simte cealaltă persoană și de ce", a spus el. „O scuză este o modalitate de a face acest lucru, dar există o mulțime de căi". Cercetările arată că chiar și preșcolarii apreciază atunci când un copil face ceva frumos ca să se revanșeze pentru un rău făcut. „Uneori acest lucru este mai puternic decât cuvintele".
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.