"Funcționăm ca o trotinetă în loc de o rachetă". De ce simțim oboseală. Alina Epure: Se reglează cu o cafea, o ciocolată, dar nimic nu ajută

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
obiceiuri oboseala foto:freepik@kues1&vectonauta
obiceiuri oboseala foto:freepik@kues1&vectonauta

Credem că este normal să ne simțim obosiți, dar specialiștii ne spun că oboseala nu ar trebui să fie resimțită. ”Este important să înțelegem de ce obosim, când apare starea de oboseală, cum se manifestă, ce putem oferi corpului, astfel încât să evităm excesele din alimente cu gust bun, dar fără beneficii pe termen lung”.

Poate nu o dată, ci de mai multe ori ne-am simțit obosiți după o zi plină de muncă și am trecut peste, crezând că oboseala este o stare normală pe care o experimentăm cu toții. De fapt, lucrurile stau cu totul altfel. Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, ne-a explicat de ce stările de oboseală, manifestate la nivel psihic sau fizic, nu sunt normale și ce putem face pentru a nu o mai resimți.

”Nu ar trebui să existe o stare de oboseală manifestată la nivel fizic sau cognitiv”

Oboseala nu ar trebui să fie resimțită, însă își face loc în corpul nostru, după zile de muncă neîncetată și obiceiuri nesănătoase practicate. Alimentația este, de asemenea, o parte importantă dintr-o rutină care ne face să ne simțim bine, energici. 

Alina Epure: Tonusul fizic și mintal este important să fie definit la nivel individual, în funcție de specificul activităților de zi cu zi. În mod normal, nu ar trebui să existe o stare de oboseală manifestată la nivel fizic sau cognitiv. Ritmul în care alegem să trăim trebuie susținut corect din farfurie, astfel încât organismul să primească ceea ce are nevoie, atunci când are nevoie. 

De multe ori, soluționăm superficial aceste probleme, cu ajutorul unor remedii rapide, precum o ceașcă de cafea, o ciocolată sau un pachet de biscuiți. Ne-am putea gândi că o cafea la orele 16 ne poate ridica moralul sau ne poate oferi un impuls pentru cealaltă jumătate a zilei, iar ciocolata poate fi numai bună de savurat după ce am ieșit de la serviciu.

De fapt, aceste soluții sunt doar temporare și nu reușesc să abordeze cauza reală a stării noastre de oboseală și să ofere corpului exact ceea ce are nevoie pentru a funcționa la potențial maxim.

În loc să alimentăm corpul cu un combustibil de calitate, ajungem să-l hrănim cu energizante artificiale, care nu fac decât să mascheze starea de oboseală pentru un timp scurt, fără a rezolva problema în profunzime.

Alina Epure ne determină să ne întrebăm care sunt mecanismele care stau la baza oboselii, momentul în care aceasta apare și modul în care se manifestă, astfel încât să putem interveni în mod adecvat și să nu recurgem la soluții temporare și superficiale.

”Ruptura de ritm, starea de oboseală se reglează, adesea, în mod superficial cu o cafea, o ciocolată, un pachet de biscuiți, dar nimic dintre toate acestea nu ajută corpul să funcționeze în limitele potențialului și performanței.

Astfel, funcționăm ca o trotinetă în loc de o rachetă și ne abuzăm corpul cu energizante ce nu rezolvă cauza stării de oboseală. Este important să înțelegem de ce obosim, când apare starea de oboseală, cum se manifestă, ce putem oferi corpului, astfel încât să evităm excesele din alimente cu gust bun, dar fără beneficii pe termen lung. 

Rutina zilnică, autodisciplina, stabilirea unui plan concret de sănătate reprezintă o soluție ce poate avea rezultate rapide, dar și pe termen lung”, ne-a exlicat Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel