Dacă nu ai dormit suficient, antrenamentul compensează lipsa somnului, susțin oamenii de știință australieni, după ce au analizat datele a 380 de mii de oameni.
Oamenii de știință australieni au descoperit că activitatea fizică compensează efectele lipsei de somn. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele a 380 de mii de persoane din Regatul Unit, în ultimii 11-15 ani.
Calitatea somnului a fost evaluată pe o scară de cinci puncte. Cele mai mari rate au fost în rândul tinerilor activi fizic și care duceau un stil de viață sănătos și încercau să evite stresul.
Șapte greșeli care te împiedică să slăbești. Iată de ce nu poți avea silueta la care visezi
Calitatea slabă a somnului, pe de altă parte, a indicat probleme de sănătate și a crescut riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral ischemic.
Cel mai mic risc de moarte prematură a fost la cei care dormeau cel puțin 8 ore pe zi și făceau sport în mod regulat. Cei care nu s-au mișcat mult și nu au dormit suficient aveau un risc cu 57% mai mare de posibile boli.
Conform rezultatelor studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cele 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute intense pe zi recomandate de Organizația Mondială a Sănătății neutralizează majoritatea efectelor nocive ale lipsei de somn și reduce riscul de moarte prematura.
Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de 30 de ani dacă vrei să fii sănătos la bătrânețe
Acesta nu este primul astfel de studiu: în 2019, oamenii de știință de la Spitalul General din Massachusetts au descoperit că un somn sănătos previne posibilele boli, deoarece reduce inflamația din organism - cauza majorității bolilor.
Când este cel mai bun moment pentru a face sport?
Conform cercetărilor, fluctuațiile zilnice ale temperaturii corpului afectează eficacitatea antrenamentului. Atunci când este maximă, sportul are cele mai bune rezultate. Când temperatura este minimă, va fi dificil să te antrenezi cu o intensitate suficientă. De obicei, temperatura maximă a corpului este după-amiaza, undeva în jurul orei 18. Acesta este momentul să faci un antrenament pentru dezvoltarea rezistenței cardio, a forței și a flexibilității. Aerobic, tenis, dans - orice activitate care necesită forță este potrivită, deoarece corpul este pregătit pentru sport.
Transformă bătrânețea în bucurie: 10 reguli care declară război geneticii
Savanții spun că cel mai bun moment pentru spot este seara. La începutul serii, temperatura corpului nostru atinge maximul, ceea ce accelerează metabolismul și face mușchii mai elastici. Ca urmare, exerciții sunt mai eficiente, iar riscul de entorse sau răni este minim.
Cei care se trezesc devreme ar trebui să facă yoga sau să meargă pe jos, deoarece conform ceasului biologic, de la 7 la 9 dimineața, când temperatura corpului este mai scăzută, respirația este puțin dificilă, iar mușchii și ligamentele nu sunt în cea mai bună formă.
Cursurile de yoga dimineața pot da un impuls puternic de energie pentru întreaga zi. În mod ideal, pentru a obține un rezultat vizibil, trebuie să exersezi în fiecare zi timp câte o oră. Dacă acest lucru este imposibil, trebuie să depui eforturi pentru trei antrenamente pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.