Coronavirus, distrugeri serioase ale cordului: prof dr Maria Dorobanțu explică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Infecția cu noul coronavirus poate provoca infarct, în special la hipertensivi. Prof dr. Maria Dorobanțu a explicat la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, ce s-a descoperit la mai mult de jumătate dintre pacienții cărora li s-a făcut cateterism în această perioadă. 

Problemele cardiace acute s-au înmulțit în această perioadă, iar prof. dr. Maria Dorobanțu a explicat la Academia de Sănătate cum se explică acest lucru. Potrivit ei, infarctul provocat de infecția cu noul coronavirus nu produce leziunile obișnuite, ci tromboze.

De asemena, ea avorbit despre tratamentul hipertensivilor care s-au infectat cu virusul SARS-Cov-2. „Acest virus produce o leziune cardiacă acută, care e probată prin creșterea unor markeri. Apar mult mai multe cazuri de infarct miocardic acut, care nu se datorează numai prin obstrucție de plăcile de aterom, cum erau majoritatea înainte de această perioadă. Ci cam două treimi din bolnavii care ajung la spital sau cel puțin la jumătate cărora li se face cateterism se constată că nu au aceste leziuni aterosclerotice. Au, din contră, tromboze. Și manifestarea e tot de infarct miocardic acut, sau pot să vină cu o leziune inflamatorie a miocardului – miocardită. Sau pot să vină cu tulburări de ritm severe, până la a face stop cardiac din cauza aritmiilor. De ce? Pentru că acest lucru se întâmplă în special la bolnavii care au o modificare electrocardiografică, dată de anumite mecanisme”, a explciat ea în cadrul emisunii.

De asemenea, a vorbit despre tratamentul cu hidroxiclorochină în cazul hipertensivilor. „Acest sindrom de QT lung, această modificare electrocaridografică, dacă preexistă bolii și bolnavul este tratat cu hidroxiclorochină, mai ales dacă se asociază cu azitromicină, aceste două, fiecare în parte și împreună cresc acest interval QTși cresc riscul de aritmii. Este foarte important să știm când prescriem un tratament. Inclusiv FDA (Food and Drug Administration, care reglementează tot ce ține de medicamente și alimente în SUA, n.r.) a acceptat hidroxiclorochina ca tratament pentru Covid-19, nu numai pentru bolile reumatice. Dar trebuie să urmărim foarte atent acest interval QT pentru că poate expune la risc bolnavul”, a mai menționat ea.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel