Noul coronavirus ar putea supravieţui mai multe ore în aer liber

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus


Noul coronavirus ar putea supravieţui timp de câteva ore în afara corpului uman, pe diverse suprafeţe sau chiar în aer, potrivit unui studiu.

Autorii acestui studiu finanţat de guvernul american au descoperit că virusul responsabil de epidemia de COVID-19 avea un nivel de viabilitate în aer liber comparabil cu cel al coronavirusului care provoacă Sindromul Acut Respirator Sever (SARS).

Acest lucru ar putea însemna că amploarea pandemiei de COVID-19 - mult mai mare decât cea de SARS din 2002-2003 - este asociată faptului că se transmite mult mai uşor de la un purtător asimptomatic ("sănătos"), noteaza Agerpres.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine (NEJM) şi a fost realizat de oameni de ştiinţă de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, Universitatea din California, Los Angeles şi Universitatea Princeton.

Experimentele cercetătorilor au demonstrat că noul coronavirus a fost detectabil până la două-trei zile pe suprafeţe din plastic sau din oţel inoxidabil şi până la 24 de ore pe carton.

Cercetătorii au folosit de asemenea un nebulizator pentru a răspândi virusul în aerul înconjurător. Prin această tehnică, ei au descoperit urme de virus sub formă de aerosol - adică particule suspendate în aer - timp de trei ore.

Publicat online pentru a fi consultat de profesionişti înainte de a fi examinat de un comitet de lectură, studiul a atras totuşi critici, experţii considerând că utilizarea unui nebulizator nu simula corespunzător tusea sau strănutul unui pacient şi riscă să crească în mod artificial amploarea contaminării pe cale aeriană.

Virusul este transmis în principal prin micropicături expulzate de pacienţi atunci când tuşesc sau strănută, iar în această formă (diferită de un aerosol) este viabil doar câteva secunde.

Testele similare efectuate în cazul coronavirusului SARS au demonstrat o viabilitate echivalentă în afara corpului uman.

Aceasta nu explică însă de ce pandemia COVID-19 a afectat aproape 200.000 de oameni, cu aproximativ 8.000 de decese, în timp ce SARS a infectat doar 8.000 de persoane şi a ucis 800.

Diferenţele epidemiologice "provin probabil de la alţi factori, cum ar fi o încărcare virală mai mare în tractul respirator superior" şi capacitatea pacienţilor fără simptome de a transmite noul coronavirus, au notat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel