Într-o lucrare publicată ieri în Jurnalul de Imunologie (Journal of Immunology), echipa condusă de profesorul Richard Pleas de la Liverpool School of Tropical Medicine (LSTM), arată că prin bioinginerie o parte dintr-un anticorp poate viza proteinele virale care permit gripei să se transforme și să devină fatală pentru oameni.
Anul trecut am marcat centenarul pandemiei de gripă din 1918, care se presupune că a ucis aproape 100 de milioane de oameni, la nivel mondial, devenind astfel cea mai mortală pandemie din istoria înregistrată a omenirii. Anual, la nivel global, gripă ucide între 300.000 - 650.000 de oameni, în special la copii și vârstnici.
Într-un material dat publicității de Liverpool School of Tropical Medicine (LSTM), profesorul Pleass a explicat: „Vaccinurile împotriva gripei au un impact limitat asupra sănătății publice în timpul pandemiilor, iar vaccinurile antigripale actuale sunt mai puțin eficace decât vaccinurile pentru multe alte boli infecțioase. Asta deoarece virusurile gripale care circulă în populațiile umane și animale modifică două proteine virale cheie de suprafață, hemaglutinina (HA) și neuraminidaza (NA), permițându-le astfel să scape de anticorpii de protecție produși prin infecție sau vaccinare".
Blochează ușa prin care virusul intră în celule
Atât HA cât și NA țintesc un monozaharid - acidul sialic-, care se găsește în abundență pe receptorii celulelor care alcătuiesc tractul respirator al mamiferelor, pe care virusul îl folosește pentru a intra în organism. Contactele de legare ale acidului sialic de HA și NA nu se mută ușor, altfel virusul nu ar fi capabil să infecteze celulele umane.
Echipa a proiectat fragmente de anticorpi Fc cu acid sialic sporit care vizează aceste părți conservate, atât atât de HA cât și de NA, legând virusurile gripale și astfel blocând interacțiunile lor cu celulele umane.
Prin direcționarea acidului sialic, aceste entități biologice modificate pot fi de asemenea utile în controlul altor agenți patogeni, cum ar fi streptococii din grupa B, Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma genitalium și virusul bolii Newcastle.
„O mai bună terapie antigripală este necesară de urgență", spune profesorul. „Transferul de anticorpi de la persoanele care se recuperau după gripă în timpul pandemiilor din anii 1918 și 2009 a redus mortalitatea din cauza gripei cu 50% și, respectiv, 26%. Cu toate acestea, pentru a fi utile, aceste medicamente pentru anticorpi (denumite și FLU-IVIG) trebuie să fie fabricate înaintea viitoarelor epidemii, ceea ce este în mod evident problematic, deoarece pot exista activități modeste sau puțin neutralizante împotriva tulpinilor nou apărute. Prin urmare, combinațiile de medicamente existente, inclusiv FLU-IVIG, cu blocanți ai acidului sialic, ar putea spori eficacitatea acestora, împotriva următoarei pandemii".
Profesorul Sara Marshall, sef al departamentului de Științe clinice și fiziologice la Wellcome Trust, care a acordat finanțare pentru această lucrare, a declarat: „Acesta este un proiect fascinant și unul care ar putea avea un impact cu adevărat vast, nu numai pentru gripă, ci ca o tehnologie - platforma pentru a dezvolta noi medicamente pentru numeroase alte boli care sunt tratate în prezent cu anticorpi".
Tehnologia descrisă este disponibilă pentru licențiere.
Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.