O nouă cercetare publicată astăzi în The Journal of Internal and Emergency Medicine oferă dovezi că persoanele care trec de la țigări la utilizarea exclusivă a glo, produsul BAT pentru încălzirea tutunului (THP), își pot reduce semnificativ expunerea la anumite substanțe nocive precum și indicatorii de risc potențial ai mai multor boli asociate fumatului față de continuarea fumatului.
Rezultatele, constatate la șase luni din cele 12 cât durează studiul, au arătat că trecerea completă la glo a dus la modificări semnificative din punct de vedere statistic într-o gamă de „biomarkeri de expunere” (BoE)** și la nivelul indicatorilor de risc, cunoscuți ca „biomarkeri ai riscului potențial”(BoPH)**, față de continuarea fumatului.
În cazul majorității biomarkerilor măsurați, reducerile observate la persoanele care utilizează glo au fost similare cu cele ale participanților care au încetat complet să fumeze.
Pe baza substanțelor nocive analizate, la utilizatorii de glo au fost observate:
- Reducerea semnificativă a unui biomarker pentru riscul de cancer pulmonar
- Reducerea semnificativă a numărului de celule albe din sânge, un marker al inflamației indicator al riscului bolilor cardiovasculare (BCV) și al altor boli asociate cu fumatul
- Îmbunătățirea colesterolului HDL asociată cu un risc redus de BCV
- Îmbunătățiri la nivelul a doi indicatori cheie ai sănătății pulmonare
- Îmbunătățirea unui indicator cheie al stresului oxidativ, un proces implicat în mai multe boli asociate cu fumatul, cum ar fi BCV și hipertensiunea
Dr David O’Reilly, director științific și al departamentului de cercetare și dezvoltare, BAT: „Acestea sunt rezultate foarte interesante, deoarece ne permit să înțelegem potențialul de reducere a riscului pe care îl poate oferi trecerea completă la glo. Studiul arată că fumătorii care trec la glo își pot reduce expunerea la anumite substanțe nocive, ceea ce reduce riscul de a dezvolta anumite boli asociate fumatului*. Observarea unei reduceri semnificative a biomarkerilor de risc potențial, în cazul unora la niveluri comparabile cu renunțarea completă la fumat, este încurajatoare și oferă fundamentarea științifică suplimentară a potențialului glo de reducere a riscurilor și a felului în care aceasta susține ambiția noastră de a construi un viitor mai bun prin reducerea impactului asupra sănătății”.
Despre studiu
Participanții la acest studiu controlat de un an au fost fumători din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 23 și 55 de ani, cu o stare generală bună de sănătate, care fie au vrut fie nu au vrut să renunțe la fumat.
Fumătorii care nu intenționau să renunțe au fost aleși la întâmplare fie pentru a continua să fumeze țigări, fie pentru a folosi doar glo, în timp ce fumătorii care au indicat că vor să renunțe la fumat au primit terapie de substituție a nicotinei și acces la un consilier de specialitate în renunțarea la fumat. Un grup de persoane care nu au fumat niciodată a fost de asemenea inclus în studiu pentru a acționa ca un grup de control și a continuat să nu utilizeze produse din tutun sau nicotină.
Acest studiu a fost conceput pentru a explora potențialul glo de reducere a riscului atunci când este utilizat într-un cadru real, mai degrabă decât într-unul controlat. Singura intervenție a fost o vizită lunară la clinică în cadrul căreia au fost luate probe de sânge, urină și alte analize.
Aceste probe au fost testate pentru „biomarkeri de expunere” (la substanțe nocive selectate pentru fum de țigară) și „biomarkeri de potențial de risc”. În plus, pentru a asigura conformitatea, grupurile de glo și renunțare la fumat au fost testate pentru un alt biomarker, CEVal, care a indicat dacă au fumat recent țigări.
Rezultatele finale ale studiului sunt așteptate până la sfârșitul anului 2021 și vor stabili dacă expunerea redusă la substanțe nocive și la biomarkerii de risc potențial se menține pe durata studiului.
* Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și provoacă dependență.
**
https://media.dcmedical.ro/image/202107/full/tabel-1_87929300.jpg
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.