Cercetătorii de la Universitatea UCL (Universitatea College London) au dezvoltat o nouă metodă de a studia acest simț al atingerii la copii și modul în care creierul lor a reacționat, utilizând electroencefalografia (EEG).
Metodele actuale de a evoca activitatea creierului ca răspuns la atingere feței nou-născutului nu sunt potrivite, astfel încât cadrele universitare au dezvoltat un dispozitiv bazat pe un traductor-purtat pe vârful degetului, acoperit de o mănușă. Copilul poate fi lovit ușor pe obraz și apoi se măsoară răspunsurile creierului, precum și forța de atingere.
Studiul a analizat șapte copii care aveau o vârstă medie de șapte zile și se aflau secțiile postnatale și neonatale ale UCLH, fiecare dintre ei fiind născut prematur (înainte de 37 de săptămâni).
"Această cercetare oferă o modalitate de a înțelege modul în care copiii procesează informații și ar putea ajuta profesioniștii din domeniul medical să ia decizii informate cu privire la dezvoltarea lor. Am dovedit că putem înregistra senzația de atingere a feței, aceasta înseamnă că este posibil să se studieze modul în care bebelușii prematuri procesează informațiile tactile pe care le primesc pe față, cum se schimbă în timp și dacă întreruperea acestui proces ar putea duce la probleme de hrănire pe termen lung", a declarat profesorul Etienne Burdet de la Colegiul Imperial din Londra.
Potrivit Medicalxpress.com, cercetătorii au dezvoltat un sistem stimulator care să poată fi utilizat în siguranță pe fața delicată a bebelușilor și să fie acceptat de părinții copiilor.
Creierul creierului se dezvoltă în această perioadă mai repede decât în orice alt moment al vieții. Simțul tactil este necesar pentru alăptare; de exemplu, dacă obrazul drept al nou-născutului se află pe pieptul mamei sale, copilul folosește această informație pentru a-și întoarce capul spre dreapta pentru a se alimenta. De aceea, găsirea unui mod de a măsura răspunsurile creierului la atingerea feței este importantă pentru înțelegerea dezvoltării creierului la nou-născuți. Cercetarea este publicată în revista PLOS ONE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.