Nou Lockdown după planul eșuat al Chinei? Streinu-Cercel, despre mișcarea ce va URMA în TOAMNĂ: Prăbușire virală

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Nou lockdown după planul esuat al Chinei - Foto: Freepick @karlyukav
Nou lockdown după planul esuat al Chinei - Foto: Freepick @karlyukav

Medicul Adrian Streinu - Cercel ne-a vorbit despre posibilitatea implementării unui nou lockdown în România și despre un nou val COVID-19.

 

"Epidemia în ansamblu, ceea ce la început a creat o serie de controverse despre cum e mai bine, cu carantină totală, parțială, modelul suedez, britanic, la început, să înfruntăm boala, să căpătăm imunitate colectivă... iată că se repetă scenariul, după o manieră dramatică, pentru că nu putem evita termenul, în Shanghai, cu acest obiectiv de ZERO-COVID, nici în ceea ce privește numărul de infectări, nici în ceea ce privește decesele, nu s-au obținut zero.

Ce părere aveți în cazul în care va ajunge un nou val de epidemie, pe care unii îl și anunță și cu vedeți măsurile și noțiunea de carantină și intensitatea cu care trebuie aplicată?", a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. 

Totul vine în acest context: Planul "zero-COVID" al Chinei, cel mai mare RISC al anului 2022, înaintea războiului Putin. Epidemiolog: Carantină SEVERĂ

Ce se întâmplă când încărcătură virală se prăbușește

 

"Este greu să vorbim la momentul de față de carantină, pentru că noi am așteptat foarte mult până să instituim carantina, câteva luni bune. Ăsta se cheamă timp pierdut! Dacă ne uităm ce se întâmplă în China în momentul de față, ea aplică o carantină strictă, pe sistemul nu intră nimic, nu iese nimic și încearcă să izoleze cu acele garduri puse în fața blocurilor, blocarea ușilor, etc.

E adevărat că pare ca o tragedie când se întâmplă așa ceva, dar dacă iei în considerare cam câte milioane de locuitori sunt acolo și pericolul din punct de vedere sanitar, pericolul este enorm. Iar numărul de decese potențiale se estimează a fi foarte mare, așa că e greu de spus ce ar trebui să fie făcut, dar asta în condițiile în care deja începem să avem niște instrumente de lucru. 

Un prim instrument de lucru este al anticorpilor monoclonali, iar al doilea este al medicației antivirale.

Aceste două elemente trebuie combinate și noi am făcut această demonstrație la Institut și am reușit prin combinarea lor să blocăm replicarea și să înregistrăm prăbușirea încărcăturii virale de la nivelul tractului respirator, ceea ce este un lucru bun.

Femeie din Shanghai, declarații despre lockdown-ul din China: Suntem închiși în casă, NU ne lasă să ieșim! Primim mâncare de la Guvern

În momentul în care această încărcătură virală se prăbușește, este cât se poate de clar că și rata de contagiozitate scade, pentru că nu mai are ce să împrăștie în jur.

Dar trebuie să le avem la îndemână și trebuie implementate! Ce ne va aștepta, în cazul în care va veni o nouă tulpină, care să ne pună iar în situația unui lockdown, ne-am aștepta să avem aceste două instrumente: anticorpii monoclonali și medicația antivirală, care să fie aplicate concomitent și, evident, următorul pas e noul tip de vaccin care va fi tot un tip de vaccin bazat pe ARN mesager, pentru că este la îndemâna organismului să preia acea informație de la nivelul ARN mesager și să o introducă imediat în fluxul imunologic și să facă anticorpii neutralizanți.

Deja, cei care se ocupă de acest lucru, au verificat și aceste mutații de la Omicron, în așa fel încât, pe teoria probabilității, să găsească o formă de nou vaccin și o nouă structură de ARN mesager, care să acopere cât mai multe mutații potențiale ale acestui virus.

Dacă ne uităm la vaccinul anti-gripal, vedem că în momentul de față vorbim despre un vaccin tetravalent, care să acopere patru tulpini, două de A și două de B, așa fel încât spectrul de acoperire din punct de vedere al potențialului impact cu aceste virusuri să fie cât mai bine acoperit.

Acest virus pandemic a scos din circulație virusurile gripale și asta am văzut cu toții cu ochiul liber. Acum, că virusurile gripale revin, evident că-și vor relua activitatea și este de așteptat ca în toamna acestui an să putem să aplicăm o vaccinare anti-gripală cu un vaccin reasortat corespunzător", a declarat medicul Adrian Streinu - Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical.

Trebuie să vezi asta: Adrian Marinescu, despre situația din China: ASCUND ceva! Am avut semne de întrebare încă de la început

"Nu putem vorbi de imunitate de turmă". COVID-19, mai contagios decât rujeola

 

"Părerea mea e că în cazul SARS-CoV-2 nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă pe care abia o așteptam să fie în jur de 70% - 80% și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz.

Acest virus SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu prea s-a regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma și foarte probabil, adevărul e undeva la mijloc. Atunci când ai o extindere rapidă a bolilor sau a bolii respective, să-ți pui problema de carantinare pentru a limita circulația virusului și în contextul în care ai un virus rapid transmisibil, carantina nu mai e de actualitate.

Acum, noi vorbim de un virus care este foarte transmisibil, are o rată mare de contagiozitate, este peste rata de contagiozitate a virusului rujeolic și știm cu toții ce a însemnat acest virus pentru noi, în momentul în care am coborât ștacheta vaccinului și am avut decese în România.

Trebuie să ne aplecăm cu foarte mare atenție asupra acestui episod pandemic, să învățăm maximul de la el, așa încât, pe viitor, să știm exact cum să instrumentăm diversele atitudini de protecție a populației, că vorbim de protejarea populației, pentru că devine o problemă de sănătate publică și orice autoritate are acest lucru ca sarcină, să-și protejeze oamenii.

Deci foarte probabil că vom avea foarte multe lucruri între carantină și asistarea rapidă a populației, din punct de vedere terapeutic", a mai spus medicul de boli infecțioase.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel