Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamentele pentru scădere în greutate nu produc căderea părului-fotografie cu caracter ilustrativ, realizată de Artem Podrez, Pexels
Medicamentele pentru scădere în greutate nu produc căderea părului-fotografie cu caracter ilustrativ, realizată de Artem Podrez, Pexels

Popularitatea noilor medicamente pentru controlul greutății a ridicat și întrebări pe rețelele sociale. Wegovy, Ozempic sau Mounjaro, folosite intens pentru pierderea în greutate, chiar dacă ultimele două nu au decât indiaCție pentru diabet, sunt bănuite de internauți că ar provoca alopecie (căderea părului).

 

Alopecia a fost un efect secundar neobișnuit în studiile clinice ale acestor medicamente, arată studiile citate de Medscape. Căderea părului a fost mai frecvent întâlnită după operația bariatrică, spun medicii.

În studiile clinice, 3% dintre pacienții cărora li s-a administrat Wegovy (o injecție de 2,4 mg/săptămână) față de 1% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo au raportat alopecie. Căderea părului nu a fost raportată ca efect secundar în studiile clinice cu Ozempic (o injecție de 2 mg/săptămână) pentru diabetul de tip 2. Într-un studiu clinic cu Mounjaro (tirzepatidă) pentru pierderea în greutate în obezitate, 5,7% dintre pacienții care au primit cea mai mare doză (o injecție de 15 mg o dată pe săptămână) au raportat alopecie față de 1% dintre cei care au primit un placebo. 

Există, deci, consens între dermatologi și endocrinologi, scrie Medscape: noile medicamente NU provoacă alopecie.

Depinde de fiecare să cântărească beneficiile tratării obezității față de riscurile terapiei, inclusiv un risc scăzut de a dezvolta căderea temporară a părului, spun experții consultați de Medscape.

Cauzele pierderii părului: alimentația, stresul și factorul genetic

Căderea părului reprezintă o problemă complexă care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume și care poate avea consecințe psihologice considerabile.

Potrivit cercetărilor, căderea părului poate fi cauzată de o serie de factori, printre care se numără vârsta, moștenirea genetică, stresul, unele medicamente sau anomalii ale sistemului imunitar.

Regimul alimentar poate influența, de asemenea, starea părului, o alimentație precară putând duce la deficiențe nutriționale care afectează sănătatea acestuia. Un aport insuficient de fier sau de proteine poate duce la pierderea părului, la fel cum o dietă bogată în zahăr poate perturba echilibrul hormonal și poate declanșa căderea acestuia.

Un alt factor important este stresul, care poate afecta hormonii și poate duce la căderea părului. Expunerea prelungită la stres poate fi cauzată de probleme financiare, boli sau accidente și probleme în familie sau la locul de muncă.

Deși există o serie de tratamente disponibile pentru prevenirea sau tratarea căderii părului, acestea nu oferă întotdeauna o soluție pe termen lung și multe dintre ele pot fi costisitoare sau pot provoca efecte secundare.

Trucuri pentru un păr sănătos și frumos

Alimentaţia joacă un rol important pentru un păr sănătos, scrie publicația Darik, citată de Rador. Dieta trebuie să includă alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, peştele, ouăle, cerealele, nucile, legumele şi fructele bogate în vitamine şi minerale.

Trebuie evitate dietele stricte care pot duce la lipsa nutrienţilor necesari pentru un păr sănătos. Persoanele care se înfometează pentru a slăbi, sau cele bulimice au deseori un păr friabil, care își pierde culoarea și strălucirea.

O bună igienă a scalpului este necesară, spălând părul în mod regulat cu un şampon potrivit tipului de păr.

Nu se recomandă utilizarea apei fierbinţi şi uscarea cu foenul, care poate deteriora podoaba capilară.

Procedeele agresive pentru păr, cum ar fi vopsirea şi îndreptarea trebuie evitate. Dacă sunt necesare, trebuie utilizate produse special concepute pentru a proteja părul de deteriorare.

Părul trebuie menţinut bine hidratat, folosind un balsam sau o mască şi se comportă foarte bine la aplicarea măştilor pregătite în casă.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel