Noile scanări RMN pot dezvălui diferențe necunoscute anterior în creierul persoanelor cu depresie.
Cercetătorii spun că descoperirile lor aprofundează cunoștințele despre modul în care depresia afectează creierul și ar trebui să conducă la tratamente mai bune, notează Medical News Today.
Unul dintre noile tipuri de RMN relevă diferențe în bariera sânge-creier (BBB), iar celălalt evidențiază diferențele în rețeaua complexă de conexiuni ale creierului.
Oamenii de știință au folosit recent noile tehnologii RMN la persoanele cu sau fără tulburări depresive majore (MDD).
Prezentările despre concluzii sunt prezentate în această săptămână la RSNA 2019, cea de-a 105-a reuniune anuală a Societății Radiologice din America de Nord, care are loc la Chicago, IL.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia afectează peste 264 de milioane de oameni din întreaga lume.
Depresia și BBB
Depresia este mai mult decât sentimentele de tristețe pe care majoritatea oamenilor le experimentează în viața de zi cu zi. Poate fi o stare gravă de sănătate, mai ales când simptomele persistă. Cele mai severe forme de depresie pot duce la sinucidere.
Pierderea interesului pentru activitățile zilnice, sentimentele de disperare și oboseala sunt unele dintre principalele simptome ale MDD.
În timp ce oamenii de știință știu că modificările cerebrale însoțesc simptomele MDD, înțelegerea lor asupra mecanismelor de bază este insuficientă pentru a satisface nevoia urgentă de tratamente mai bune.
Kenneth T. Wengler, doctor, cercetător la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea Columbia, din New York, a fost primul autor al studiului care a examinat legăturile dintre MDD și modificările la BBB.
„Din păcate," spune Wengler, „cu tratamentele curente [pentru MDD] există șanse mari de recidivă".
„Pentru a dezvolta tratamente noi, mai eficiente, trebuie să ne îmbunătățim înțelegerea tulburării", adaugă el.
BBB este un set unic de proprietăți în vasele de sânge ale creierului care le permit să controleze mișcarea moleculelor și a celulelor între ele și țesuturile pe care le servesc.
BBB protejează creierul de toxinele dăunătoare și agenții patogeni care ar putea fi în fluxul sanguin.
Permeabilitatea apei redusă în BBB
Wengler și colegii lor au folosit un nou tip de RMN pe care ei l-au dezvoltat ei înșiși. Metoda, pe care au numit-o „codificarea difuzivă intrinsecă a rotirilor arteriale etichetate" sau IDEALS, permite oamenilor de știință să investigheze mișcarea apei în BBB.
Ei au folosit noul RMN pentru a investiga BBB-urile a 14 persoane cu MDD și 14 participanți la controlul sănătos.
Scanările creierului participanților au relevat faptul că cei cu MDD au redus permeabilitatea apei în BBB-urile lor; apa s-a deplasat mai puțin ușor din vasele de sânge în țesutul creierului decât a făcut-o la controalele sănătoase.
Diferența de permeabilitate la apă BBB a fost marcată în special în două regiuni ale creierului: amigdala și hipocondrul. Cercetările imagistice anterioare la persoanele cu MDD au evidențiat, de asemenea, aceste două regiuni.
„Am observat întreruperea barierei sânge-creier în regiunile de materie cenușie cunoscute a fi modificate în [MDD]", explică Wengler.
Întreruperea conectomului
Al doilea studiu a investigat întreruperile aduse de ceea ce oamenii de știință numesc conectomeT, sau „conectivitatea spațială completă, punct-a-punct a căilor neuronale din creier".
Studiile anterioare care au examinat conectomul în raport cu MDD au avut tendința de a se concentra pe conectivitatea între regiunile creierului.
Noul studiu este diferit, prin faptul că are o privire mai profundă asupra conectomului din regiunile creierului.
Guoshi Li, Ph.D., cercetător de la Image Display, Enhancement and Analysis Group din cadrul Universității din Carolina de Nord Școala de Medicină din Chapel Hill, a fost primul autor.
Li și colegii lor au utilizat RMN-ul funcțional (RMN) însoțit de un nou instrument numit cadru de inversare a modelului neuronal pe mai multe scări. Ei au folosit noua metodă pentru a scana 66 de adulți cu MDD și 66 de participanți la controlul sănătos.
Aceste tehnici au permis echipei să privească activitatea în circuitele microscopice în raport cu activitatea creierului pe scară largă. Au evaluat excitarea și inhibarea între circuitele celulelor creierului. Un creier sănătos funcționează cel mai bine atunci când există un echilibru între excitație și inhibiție.
Rezultatele scanării au arătat că în cortexul prefrontal lateral dorsal, persoanele cu MDD aveau modele diferite de excitare și inhibare, în comparație cu indivizii care nu aveau MDD.
Cortexul prefrontal lateral dorsal este o regiune a creierului care ajută la reglarea autocontrolului și a emoțiilor. Funcția sa include reglarea amigdalei. Oamenii de știință cred de mult că simptomele depresive pot apărea atunci când creierul nu reușește să inhibe corect amigdala.
„În studiul nostru", spune Li, „am constatat că excitația și inhibarea în regiunile creierului în controlul funcțiilor executive și reglarea emoțională au fost reduse la pacienții cu MDD".
"Acest lucru sugerează că funcțiile de control în MDD sunt afectate, ceea ce poate duce la răspunsuri crescute în amigdala, ceea ce duce la creșterea anxietății și a altor stări de spirit negative", adaugă el.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca o alta zona a creierului implicata in reglarea emotiilor, talamusul, a avut tendinta de a arata o excitatie recurenta mai mare la indivizii cu MDD.
Li spune că noile descoperiri îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă caracteristicile profunde ale conectivității cerebrale a depresiei. El explică că până acum, tot ce aveau era o „înțelegere superficială a conectivității".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.