Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie și președintele Societății Române de Epidemiologie, ne-a declarată că deși în România s-au ridicat restricțiile impuse de pandemie, COVID-19 nu a dispărut, ba chiar ridică mari îngrijorări la nivel mondial, după ce China a început să raporteze un număr mai mare de cazuri, mult mai mare decât la început.
În plus, medicul a explicat și faptul că există o regulă după care funcționează pandemiile, în general.
"Mi-ar fi plăcut foarte mult să vă dau și eu vestea că suntem la sfârșitul acestui eveniment biologic care ne-a întors cu totul viața și din păcate, pe foarte mulți ni i-a luat. Însă, nu pot să vă spun că suntem la sfârșit și lucrul acesta nu vreau să pară o fatalitate, dar în cazul pandemiilor, evoluția nu decurge pe o durată de timp și apoi, brusc, se întrerupe, ci există o regulă pe care nu am stabilit-o noi, medicii sau epidemiologii sau microbiologii, ci aceste virusuri de pare că de mii de ani procedează așa.
Astfel, ceea ce vă spun, ce vă pot spune în momentul de față este că noi continuăm să "luptăm", pentru că din păcate avem multe tabere de război, nu numai cu virusul, ci din păcate și războiul uman.
Ceea ce se remarcă este că, de exemplu, China anunță o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri, chiar mai mare decât în valurile anterioare sau revenirea cu un număr mare de cazuri și iată, au înregistrat și decese după aproximativ un an de zile timp în care n-au mai raportat decese", a declarat Doina Azoicăi, în exclusivitate pentru DC Medical.
ECDC, îngrijorări la adresa Europei
Mai multe țări au început să reimpună restricții din cauza amenințării unui nou val, dar și după creșterea cazurilor, dar și după ce Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a făcut o analiză a tuturor țărilor.
"Brazilia raportează cazuri încă neconfirmate, încă mai trebuie să așteptăm, să fim siguri, de circulație a unei tulpini Deltacron, adică o combinație a structurii a variantei Delta cu Omicron. Deocamdată nu avem confirmarea că este adevărat că este vorba de Deltacron, dar ceea ce este real este că în Europa, în ultimul raport de acum câteva zile ale ECDC-ului din țările Europei există țări în care preocuparea este înaltă față de revenirea fenomenului acesta epidemic în această pandemie. Această preocupare înaltă este mai ales în țările nordice adică Islanda, Irlanda, Țările de Jos, o preocupare tot de nivel înalt și în Austria.
Cu toții știm că Austria a revenit la recomandările din starea de alertă. Austria, Franța, Germania... foarte multe țări, Grecia, Norvegia, Portugalia, toate sunt preocupate. Sunt preocupări moderate, așa le numește ECDC, dar probabil că acestea au o evoluție către preocupări înalte față de creșterea din nou a numărului de cazuri.
În Bulgaria, Belgia, Italia, Lituania, Polonia, Spania sunt preocupări din cauza creșterii numărului de cazuri", a mai spus ea.
De ce este România, "singura cu o situație bună"
"Cu o situație bună este doar România, deocamdată! Într-adevăr, România, foarte interesant, a avut un val patru dramatic pot spune, cu un număr de decese care a depășit cu mult, foarte multe țări din Europa și din întreaga lume. Am intrat într-un val cinci inițial determinat de infecțiile cu tulpina Delta, la un moment dat s-a produs această schimbare prin reducerea influenței în circulația Delta și intrarea Omicron, care a caracterizat valul cinci, iar acum încă suntem într-o situație bună de scădere semnificativă a numărului de cazuri și nu atât a numărului de cazuri, dar scăderea semnificativă a numărului de spitalizări și de internări în ATI, respectiv numărul deceselor din cauza infecției SARS-CoV-2.
Nu putem să spunem că ridicarea restricțiilor și stării de alertă ne face să fim relaxați, pentru că, de obicei, România a intrat într-un nou val sau într-o creștere a tendinței de evoluție a infecției cam la câteva săptămâni după ce a fost înregistrat în celelalte țări europene. Deci e o fotografie cam... sepia!", a completat Doina Azoicăi.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.