Nodulii tiroidieni, mai puțin periculoși decât cancerul de prostată. Dr. Radu Mihai: E o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Noduli tiroida - Foto: Freepik @New Africa
Noduli tiroida - Foto: Freepik @New Africa

"Oamenii în vârstă mor cu nodulul tiroidian, nu din cauza lui!". Ce spune medicul Radu Mihai, unul dintre primii 5 chirurgi endocrini din Marea Britanie, despre această afirmație.

Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture, situată în mod normal în partea inferioară a gâtului. Sarcina tiroidei este de a produce hormoni tiroidieni, care sunt secretați în sânge și apoi transportați la fiecare țesut din organism.

Termenul de nodul tiroidian se referă la o creștere anormală a celulelor tiroidiene care formează un nodul în glanda tiroidă. Deși marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, adică necanceroși, o mică proporție a nodulilor tiroidieni conțin cancer tiroidian, potrivit American Thyroid Association. Pentru a diagnostica și trata cancerul tiroidian în cel mai incipient stadiu, majoritatea nodulilor tiroidieni necesită un anumit tip de evaluare.

Nu rata: Cum calmezi pielea arsă de soare. 5 metode secrete dezvăluite de medicii dermatologi

Hormonii tiroidieni ajută organismul să folosească energia, să se încălzească și să mențină creierul, inima, mușchii și alte organe în stare de funcționare normală.

"Am văzut într-o publicație americană o frază interesantă care zicea că: oamenii de peste 80 de ani, oamenii în vârstă, mor cu nodulul tiroidian, nu din cauza lui!",a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

"E un concept care sigur trebuie explicat populației și va trebui să-l înțelegem și noi!", a subliniat medicul Radu Mihai, care a declarată că nu este îngrijorat de posibilitatea de a muri din cauza unui nou tiroidian, dar este sigur că, dacă vor trăi destul, vom muri din cauza cancerului de prostată, o boală mult mai severă, cu o rată de mortalitate semnificativă.

În plus, medicul Radu Mihai, care are o experiență deosebită în chirurgia glandei tiroide, inclusiv pentru cazurile complicate, fiind între primii 5 chirurgi endocrini din Marea Britanie după numărul de intervenții realizate anual spune că există o schimbare de percepție publică asupra cuvântului "cancer" și a condițiilor medicale, făcând diferența între cele care pot fi tolerate fără a ne afecta semnificativ viața și cele care ne limitează durata de viață. 

Vezi și: Cum să scapi de ochii roșii. Remedii simple și rapide de făcut acasă

"Nu mă îngrijorează că voi muri cu un nodul tiroidian, dar sunt sigur că voi muri cu cancer de prostată dacă trăiesc destul. Ori cancerul de prostată e o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă și mult mai mare.

Și încă se discută că unii din noi vom progresa spre cimitir cu cancer de prostată, dar din cu totul alte motive.

Deci este o modificare a percepției cuvântului de cancer și cuvântului de condiții medicale care pot fi tolerate, care nu ne afectează și altele care într-adevăr ne limitează durata de viață. Și atunci se încearcă să se intervină cu speranța că se rezolvă impasul", a declarat Dr. Radu Mihai, medic primar Chirurgie endocrină, doctor în Științe Medicale la Oxford University Hospitals și Spitalul Clinic SANADOR.

Ei bine, cancerul de prostată începe atunci când celulele din glanda prostatică încep să crească necontrolat. Prostata este o glandă prezentă doar la bărbați ce este situată sub vezica urinară și în fața rectului. În spatele prostatei se află veziculele seminale.

Cancerul începe atunci când celulele din corp încep să crească necontrolat. Orice parte a corpului poate dezvolta celule canceroase, dar în ceea ce privește cancerele de prostată, aproape toate sunt adenocarcinoame care se dezvoltă din celulele glandelor prostatei, potrivit American Cancer Society.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel