Nodulii tiroidieni, factori de risc și tratament. Endocrinolog: Cancerul de tiroidă reprezintă doar 3% din totalul cancerelor, dar are cea mai mare creștere a incidenței

Sonia Baciu |
Data publicării:
nodulii tiroidieni factori de risc. FOTO: Freepik @stefamerpik
nodulii tiroidieni factori de risc. FOTO: Freepik @stefamerpik

Nodulii tiroidieni, deși frecvenți, sunt într-un procent mic o formă de cancer, de sub 10%.

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni tumorale care se găsesc la nivelul glandei tiroidiene și care sunt diagnosticați întâmplător în urma altor examene efectuate pentru alte afecțiuni.

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture care este situată în partea anterioară a gâtului, în fata traheei, sub mărul lui Adam.

Hormonii tiroidieni influențează modul în care funcționează fiecare organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inima și multe altele.

Nodulii tiroidieni, cauze, simptome și diagnostic

”Nu știm care sunt cauzele care duc la formarea nodulilor, tiroidieni, însă există câțiva factori de risc care sunt asociați cu creșterea frecvenței nodulilor tiroidieni, cum este, de exemplu iradierea la nivelul gâtului pentru diferite afecțiuni, de obicei afecțiuni oncologice.

Se pare că toți am fost afectați de explozia de la Cernobîl, a crescut puțin riscul de a dezvolta noduli de tiroidă și poate cei mai importanți sunt factorii genetici care duc la apariția nodulilor de tiroidă”, a explicat dr. Raluca Tulin, medic primar endocrinolog, la Antena 3.

În ceea ce privește simptomatologia, aceasta nu este una foarte clară, potrivit medicului, pacienții cărora li se pune diagnosticul de noduli tiroidieni se prezintă la medic pentru alte examinări, acuzând senzație de nod în gât, pierdere sau creștere în greutate, tremurături sau palpitații.

Nodulii tiroidieni au o frecvență mult mai mare în rândul femeilor decât în cea a bărbaților. Un lucru important de reținut este acela că doar 5 până la 10% din numărul de cazuri de noduli tiroidieni reprezintă o formă de cancer.

”Nu este un procent mare, având în vedere frecvența nodulilor de tiroidă în populație, însă orice nodul de tiroidă trebuie investigat. Deși cancerul de tiroidă reprezintă doar 3% din totalul cancerelor, cel de tiroidă prezintă cea mai mare creștere a incidenței.

Studiile recente arătând că în câțiva ani, cancerul de tiroidă va fi probabil a patra malignitate ca și frecvență, după cancerul de col, cancerul de sân sau cancerul de prostată”, a mai spus medicul.

Ca mod de diagnosticare, având în vedere că nodulii nu prezintă o simptomatologie specifică, aceasta se face prin palparea zonei, urmată de o ecografie.

”Ecografia este cea care stratifică oarecare riscul cancerului de tiroidă. Odată ce stratificăm acest risc ne punem problema dacă mergem mai departe, cu o procedură mai invazivă - puncția biopsie cu ac fin - și care ne aduce informații suplimentare. În funcție de riscul pe care îl detectăm putem trimite pacientul către tratament curativ, care este reprezentat de tratamentul chirurgical, sau putem urmări periodic pacientul, la 6 luni, prin ecografii.

Nodulii tiroidieni, tratament

În lipsa intervenției chirurgicale putem să avem de-a face cu noduli tiroidieni care cresc în volum și devin manifești, adică începem să avem compresie la nivelul traheei sau esofagului, și atunci să apară tulburări de respirație, tulburări în alimentație sau modificări ale vocii.

”Există câteva tehnici, mainoi, care ne pot scăpa de operație, însă selecția cazurilor trebuie să fie extrem de atentă.

Mă refer aici la ablația cu radiofrecvență, care este o tehnică minim invazivă, ce presupune folosirea unei călduri produse de curentul de radiofrecvență care distruge țesutul nodal.

Însă pentru a ne înscrie în această procedură trebuie îndeplinite mai multe condiții.

În primul rând, puncția biopsie trebuie să fie efectuată înaintea procedurii și trebuie să fie negativă pentru malignitate”, a mai spus medicul.

Nodulii tiroidieni, prevenție

Ca măsură de prevenție, medicii recomandă să vă asigurați că mâncați suficiente alimente care conțin iod (sare de masă iodată, produse lactate, fructe de mare, carne etc.), pentru a preveni deficitul de iod, care este una dintre posibilele cauze ale nodulilor tiroidieni.

Cum ni se bagă IOD-ul pe gât, fără să ne dăm seama. Alimentele bogate în iod și efectele asupra sănătății

Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.

Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.

Cum ni s-a băgat pe gât iodul, prin sarea iodată

Cu toate acestea în anul 2002, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis obligativitatea folosirii sării iodate atât pentru consumul uman, cât și în hrana animalelor. 

Decizia de atunci a adus problemele de acum. Studiile au arătat că acest consum ridicat de sare iodată explică și numărul enorm al persoanelor hipertensive, adică circa 40% din populația adultă a României, dar și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care este doza toxică de paracetamol și de ce nu trebuie combinate antiinflamatoarele. Medic: Avem avantajul că există antidot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel