Nivelurile ridicate de cadmiu, asociate cu deteriorarea cognitivă. Are și efect cancerigen

Monika Baciu |
Data publicării:
cadmiu - FOTO: Freepik
cadmiu - FOTO: Freepik

Această substanță găsită în majoritatea obiectelor din jur, precum în baterii, telefoane, obiecte electronice, și nu numai este asociată cu degradarea creierului. Inclusiv în țigări se regăsește. De altfel, are și efect cancerigen.

Vezi și: RI-AG03, medicamentul anti-Alzheimer. Are acțiune dublă

Un studiu recent a dezvăluit o asociere îngrijorătoare între nivelurile ridicate de cadmiu în urină și un risc crescut de deteriorare cognitivă globală la adulții albi. Descoperirile subliniază necesitatea unei conștientizări mai mari cu privire la expunerea la cadmiu și la impactul său potențial asupra sănătății cognitive.

Studiu

Cercetătorii au analizat datele de la 2.172 de adulți (vârsta medie 64 de ani; 61% albi, 39% negri; 55% femei) care participau la studiul REGARDS (motivul diferențelor geografice și rasiale în accidentul vascular cerebral), un studiu prospectiv de cohortă bazat pe populație în Statele Unite. Participanții erau lipsiți de deteriorare cognitivă sau accident vascular cerebral la începutul studiului.

Deteriorarea cognitivă a fost evaluată anual folosind Screener-ul cu șase întrebări, în timp ce funcția cognitivă specifică domeniului a fost evaluată la fiecare doi ani cu ajutorul Batterie Cognitive Îmbunătățite.

Nivelurile de cadmiu în urină au fost măsurate folosind o metodă de corecție a creatininei, iar probele de sânge și urină au fost colectate la începutul studiului. Studiul a ținut cont și de variabile precum vârsta, sexul, istoricul de fumat, consumul de alcool și nivelul de educație, având o medie de urmărire de zece ani.

Vezi și: Dioxidul de carbon, pericolul invizibil din fermentarea mustului. Dr. Cristian Paparău: Riscul de intoxicație este foarte mare

Descoperiri cheie

Studiul a observat că deteriorarea cognitivă globală a avut loc în 195 de cazuri, în timp ce 53 de cazuri au implicat deteriorarea cognitivă specifică domeniului. Rezultatele au indicat că nivelurile ridicate de cadmiu în urină erau asociate cu un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta deteriorare cognitivă globală la adulții albi, cu un raport de șanse (OR) de 2.07 (95% CI, 1.18-3.64). În contrast, nu s-a găsit nicio asociere similară în rândul adulților negri.

În plus, studiul a subliniat că mediana anilor-pachet de fumat, o sursă semnificativă de expunere la cadmiu, era semnificativ mai mare la participanții albi comparativ cu colegii lor negri, cu o diferență statistic semnificativă (P = 0.001 pentru cel mai înalt tertil al concentrației de cadmiu în urină).

Implicații pentru sănătatea publică

Liping Lu, MD, PhD, MS, autorul principal de la Universitatea Columbia din New York, a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

"Aceste rezultate trebuie validate în studii care măsoară nivelurile de cadmiu în timp, includ o populație mai mare și mai diversă și urmăresc participanții pe o perioadă mai lungă", a declarat Liping Lu, MD, PhD, MS, potrivit Medscape.

Lu a accentuat importanța reducerii expunerii la cadmiu prin diverse strategii, inclusiv implementarea unor politici și reglementări mai stricte pentru poluarea aerului și apa potabilă, precum și încurajarea indivizilor să renunțe la fumat și să limiteze expunerea la fumul de țigară.

Asocierea dintre nivelurile ridicate de cadmiu în urină și riscul de deteriorare cognitivă la adulții albi subliniază riscurile potențiale pentru sănătate ale acestui metal greu. Pe măsură ce cercetătorii continuă să investigheze această legătură, inițiativele de sănătate publică menite să reducă expunerea la cadmiu ar putea fi cruciale pentru protejarea sănătății cognitive în diverse populații.

Studiul a fost publicat online, în revista Neurology.

Vezi și: BPD-9, compusul care combate tuberculoza. Are eficacitate sporită

Nivelurile ridicate de cadmiu, asociate cu deteriorarea cognitivă - FOTO:Freepik@prostock-studio

Cadmiul, ce este

Cadmiul, un metal alb-argintiu care poate fi lustruit până la un luciu intens, este aproape la fel de moale ca staniul și, similar acestuia, emite un sunet caracteristic atunci când este îndoit. Acest metal versatil poate fi întins în foi și are puncte de topire și fierbere relativ scăzute. Vaporii de cadmiu au o nuanță galbenă intensă și sunt monatomici.

În condiții normale, cadmiul rămâne stabil în aer uscat, dar se acoperă cu oxid în medii umede și devine inflamabil la temperaturi ridicate. Este, de asemenea, ușor solubil în acizi minerali. Expunerea la vaporii sau praful de cadmiu poate duce la intoxicații severe.

Cadmiul a fost descoperit în 1817 de chimistul german Friedrich Stromeyer, care l-a identificat într-un eșantion de carbonat de zinc. În același an, K.S.L. Hermann și J.C.H. Roloff au găsit cadmiul în oxid de zinc, ambele fiind examinate datorită suspiciunilor legate de puritatea lor ca produse farmaceutice, conform Britannica.

Cadmiul, utilizare

Cadmiul este cunoscut pentru capacitatea sa de a provoca malformații congenitale și cancer, este supus unor reglementări tot mai stricte menite să limiteze utilizarea sa.

În prezent, aproximativ 80% din cadmiul produs este destinat bateriilor reîncărcabile cu nichel-cadmiu, dar aceste baterii sunt treptat eliminate și înlocuite cu alternative mai sigure, cum ar fi bateriile cu hidrid de metal nichel.

În trecut, cadmiul era frecvent utilizat pentru electroplacarea oțelului, oferind o protecție eficientă împotriva coroziunii. Deși utilizarea sa a scăzut, acesta continuă să fie folosit pentru protejarea componentelor critice în avioane și pe platforme petroliere, potrivit Royal Society of Chemistry.

Alte aplicații istorice ale cadmiului includ utilizarea sa în fosforii din ecranele TV cu tub catodic colorat și în pigmentul galben, portocaliu și roșu.

Un aspect interesant al cadmiului este capacitatea sa de a absorbi neutroni, motiv pentru care este utilizat în tije în reactorii nucleari, contribuind la controlul fisiunii atomice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel