Niveluri scăzute de vitamine și antioxidanți la bătrânețe. La ce pericole duc

Florina Pop |
Data publicării:
Batrâni
Batrâni

În cel mai mare studiu de până acum, cercetătorii arată că niveluri scăzute de vitamine și antioxidanți sunt asociate cu fragilitatea.

Niveluri scăzute, vitamine, bătrânețe. Cercetătorii de la Trinity College, Irlanda, au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamine dietetice și antioxidanți sunt asociate cu fragilitatea. Cercetarea lor – TILDA, de la prescurtarea denumirii studiului - este prima de acest gen. A examinat asocierea nivelurilor de vitamina B12, acid folic, vitamina D, luteină și zeaxantină cu fragilitatea.

Oamenii de știință precizează că vitaminele B (B12 și acid folic) sunt importante pentru mai multe procese celulare din corp, inclusiv repararea ADN-ului și metabolismul energetic, vitamina D - esențială pentru metabolismul osos, forța musculară și starea de spirit, luteina și zeaxantina au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii importante în sănătatea ochilor și a sănătății creierului. Aceștia au plecat de la ideea că nivelurile scăzute ale tuturor acestor vitamine și antioxidanți sunt frecvente în rândul adulților irlandezi, informează site-ul Trinity College, tcd.ie.

TILDA - finanțată de The Atlantic Philanthropies, Department of Health and Irish Life - a fost susținută și de finanțarea Departamentului irlandez pentru Agricultură, Alimente și Marină (13F492) și Centrul de cercetare și dezvoltare a îmbătrânirii în Irlanda.

Niveluri scăzute, vitamine, bătrânețe. Opiniile cercetătorilor

„Am prezentat dovezi în cel mai mare studiu până în prezent că nivelurile mai scăzute de vitamine și antioxidanți specifici - și care au niveluri scăzute de mai mult de un micronutrient - este asociată în mod constant și progresiv cu metodele utilizate cel mai frecvent pentru măsurarea fragilității. Datele noastre sugerează că starea micronutrientă scăzută poate acționa ca un marker ușor de modificat și o țintă de intervenție pentru fragilitate în rândul adulților cu vârsta de peste 50 de ani", declară autorul principal al studiului și senior research fellow la TILDA, Aisling O'Halloran.

În demersul lor, cercetătorii au asociat nivelurile mai scăzute de luteină, zeaxantină și vitamina D și cu stadiile anterioare ale „pre-fragilității". Aceasta ridică problema rolului suplimentului alimentar și contribuie la discuțiile privind fortificarea organismului.

"Fragilitatea apare atunci când o serie de sisteme din corp își pierd capacitatea de rezervă și, prin urmare, capacitatea de a „sări înapoi", de a-și reveni, chiar și după boli banale. Este un stat important și provocator; frecvent asociată cu îmbătrânirea, dar și frecventă la pacienții de orice vârstă care au intervenții chirurgicale majore, tratamente pentru cancer și infecții severe. Marca fragilității este slăbiciunea musculară. Dacă este recunoscut în stadiile inițiale, poate fi inversat. Cu toate acestea, cu cât este mai lungă, cu atât este mai dificil să „recuperezi", iar slăbiciunea generalizată și oboseala devin din ce în ce mai grave. Această cercetare sugerează noi tratamente potențiale pentru o afecțiune comună și importantă", a afirmat investigatorul principal al TILDA, profesoara Rose-Anne Kenny.

Niveluri scăzute, vitamine, bătrânețe. Urmările neplăcute ale fragilității

Fragilitatea este un sindrom cronic obișnuit care afectează până la 25% dintre adulții peste 65 de ani și peste jumătate din adulții peste 80 de ani. E caracterizată printr-o scădere generală a funcției fizice și o pierdere a capacității de a-și reveni după ce a cunoscut un eveniment stresant, cum ar fi infecție, cădere sau intervenție chirurgicală. Este asociat cu sănătatea precară, dizabilitatea și moartea.

Un co-autor al cercetării, medicul Eamon Laird susține că, din nou, este demonstrat rolul micronutrienților pentru o mai bună sănătate a vârstnicilor. Însă, adaugă el, "lipsește o politică de fortificare a alimentelor în Irlanda și, în timp ce aceasta continuă, ratăm oportunitatea unei strategii eficiente din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea și intervenția în progresul acestor condiții. Deocamdată nu există niciun semn că guvernul sau FSAI (Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor Irlanda) intenționează să consilieze sau să implementeze o astfel de strategie".

Descoperirile lor au fost publicate în prestigiosul Jurnal al Asociației Directorilor Medicali din America.

Studiul poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel