Niveluri periculoase de plumb. FDA retrage produse cu scorțișoară măcinată contaminate cu plumb

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Scortisoara plumb Foto: Freepik @ranggabimantarap
Scortisoara plumb Foto: Freepik @ranggabimantarap

FDA a emis o alertă de sănătate cu privire la nivelurile ridicate de plumb găsite în mai multe produse cu scorțișoară.

Recent, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a emis o alertă de sănătate privind nivelurile ridicate de plumb detectate în diverse mărci de scorțișoară măcinată, amplificând îngrijorările legate de siguranța alimentară.

Această acțiune vine în contextul retragerii anterioare a unor produse din mere cu scorțișoară, care au fost asociate cu numeroase cazuri de otrăvire. Situația subliniază importanța monitorizării stricte a contaminanților în produsele alimentare și a măsurilor de precauție necesare pentru protejarea sănătății publice.

FDA a adăugat încă cinci mărci de scorțișoară la o alertă de sănătate care avertizează cu privire la nivelurile ridicate de plumb din condiment. S-a constatat că noile loturi de produse cu scorțișoară conțin niveluri de plumb mai ridicate decât cele acceptabile.

Alerta de siguranță urmează retragerii din octombrie 2023 a piureului de mere cu scorțișoară și a produselor din compot de mere care conțineau plumb și care, de atunci, au fost asociate cu 468 de cazuri de otrăvire cu plumb și crom.

FDA a inițiat teste suplimentare ale produselor pe bază de scorțișoară măcinată găsite în magazinele cu reduceri pentru a determina dacă acestea conțin, de asemenea, plumb și crom.

Citește și: Fructoza: când devine zahărul natural problematic. Efectele pe care le are asupra metabolismului tău

Foto: Freepik @ranggabimantarap

Cum ajunge plumbul în scorțișoară

FDA a declarat că nivelurile de plumb din produsele cu scorțișoară măcinată sunt semnificativ mai scăzute decât cele găsite în scorțișoara măcinată implicată în retragerea piureului de mere și a compotului de mere, care erau cuprinse între 2 270 ppm și 5 110 ppm.

Cu toate acestea, orice cantitate de plumb din produse este periculoasă, în special pentru copii, care absorb plumbul mai ușor. Plumbul poate intra în produsele alimentare în orice etapă a lanțului de aprovizionare, inclusiv în fazele de creștere, recoltare sau prelucrare.

Plumbul a fost utilizat pe scară largă în vopsele, benzină și alte produse și poate ajunge în mediu atunci când aceste produse sunt utilizate sau eliminate. Nu există un nivel sigur cunoscut de plumb, dar acesta este în mare parte inevitabil în mediu și în aprovizionarea noastră cu alimente.

FDA a creat un nivel de referință provizoriu (IRL) pentru a determina dacă cantitatea de expunere din alimente ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate. Plumbul poate fi contaminat în mod natural din mediu, chiar și în articole precum măcinatoarele de condimente. În unele cazuri, plumbul poate fi, de asemenea, adăugat în mod intenționat la anumite produse, cum ar fi condimentele, pentru a crește greutatea produsului sau a adăuga culoare.

Vezi și: Inteligența artificială revoluționează gestionarea bolilor inflamatorii intestinale. Rolul său în imagistica medicală pentru diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale

Măsuri de precauție

FDA a emis o rechemare pentru produsele din scorțișoară măcinată cu niveluri ridicate de plumb. Agenția sfătuiește consumatorii să nu mai folosească, să arunce și să nu cumpere aceste produse din cauza perioadei lor lungi de valabilitate. Agenția recomandă, de asemenea, să își verifice cămara pentru a vedea dacă au acasă produse afectate.

Dacă suspectați că ați fost expus la plumb, consultați un medic. Deși nu au fost raportate boli, expunerea pe termen lung poate duce la efecte adverse asupra sănătății, în special la copii, inclusiv dificultăți de învățare, hiperactivitate și scăderea IQ-ului.

Retragerea nu afectează toate produsele cu scorțișoară, dar consumatorii ar trebui să fie atenți la acțiunile FDA și să își reaprovizioneze scorțișoara dacă nu au cunoștință de nicio marcă afectată.

În fața acestor descoperiri alarmante, FDA continuă să întreprindă măsuri riguroase pentru a asigura siguranța produselor alimentare disponibile pe piață. Consumatorii sunt încurajați să fie vigilenți și să urmeze recomandările agenției, verificând și eliminând produsele contaminate din gospodăriile lor.

Menținerea unui nivel înalt de conștientizare și informare cu privire la potențialele riscuri asociate cu contaminarea cu plumb este esențială pentru prevenirea expunerii și protejarea sănătății, în special a copiilor, care sunt cei mai vulnerabili în fața efectelor toxice ale acestui metal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel