Nisip și pietre la fiere: pot fi eliminate naturist? E bine să scoți colecistul preventiv? Dr. Dragoș Romanescu: În realitate nu se întâmplă asta! De la pancreatită acută, până la Oddită

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik @stocky01
Foto: Freepik @stocky01

Nisip sau pietre la fiere: cum pot fi eliminate. "Acest nisip poate duce la probleme. De la pancreatită acută, până la Oddită". E bine să se scoată colecistul preventiv?

Pietrele la fiere, cunoscute și sub numele de calculi biliari sau litiaza biliară, sunt formațiuni solide care se formează în vezica biliară sau în căile biliare. Acestea sunt rezultatul cristalizării substanțelor prezente în bilă, un lichid produs de ficat și stocat în vezica biliară până când este necesar pentru digestie. Cele mai comune tipuri de pietre la fiere sunt cele formate din colesterol și cele din bilirubină.

Există mai mulți factori care pot contribui la formarea pietrelor la fiere. Printre aceștia se numără:

- Dezechilibre în compoziția bilei provocate de cantități crescute de colesterol, bilirubină sau săruri biliare

- Factori genetici

- O dietă bogată în grăsimi sau săracă în fibre

- Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau ciroza hepatică

Ei bine, la fel ca în cazul rinichilor, și aici există noțiunea de "nisip" la fiere. 

Întrebat dacă poate fi eliminat nisipul la fiere sau dacă pot fi eliminate pietrele la fiere, medicul chirurg Dragoș Romanescu ne-a spus ferm că: "nu".

Sanador

"Deși sunt foarte mulți medici care, la fel ca în recomandarea remediilor naturiste, recomandă folosirea unor remedii naturiste care, spun ei, ar dizolva acest nisip", a declarat Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Acest nisip poate duce la probleme. De la pancreatită acută, până la Oddită

"În realitate nu se întâmplă asta. Și nisipul, așa numitul slagi biliar, noroi biliar are un impact nefavorabil asupra căii biliare terminale, acolo unde există un sfincter care va fi iritat în permanență de acest nisip și care poate crea probleme, de la pancreatită acută până la o inflamație a sfincterului, numită Oddită, cu icter și cu supra-infectarea bilei, căii biliare principale", a completat medicul.

Oddita se referă la inflamația vezicii biliare. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de prezența pietrelor la fiere sau de infecții.

Simptomele obișnuite ale Odditei includ durere în partea superioară a abdomenului, greață, vărsături și febră.

E bine să se scoată colecistul preventiv? Când se ajunge la operație și la scoaterea fierei

Ei bine, pietrele la fiere pot rămâne adesea asimptomatice și pot fi descoperite întâmplător în timpul unui examen medical. Cu toate acestea, atunci când pietrele blochează ductul biliar sau se mișcă în interiorul acestuia, pot apărea simptome, inclusiv:

- Durere severă în partea superioară a abdomenului, care poate iradia către spate sau umăr

- Grețuri și vărsături

- Balonare și indigestie.

"Și atunci soluția e tot cea chirurgicală? Ar fi mai bine ca intervenția să se facă la rece când nu e infectat colecistul, ca să prevină problemele?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"Și pentru litiaza veziculară, pentru calculii din colecist, indicația generală rămâne pentru calculi simptomatici, deci acei calculi care creează probleme, nu descoperiți întâmplător și la o anamneză asimptomatici, adică n-au deranjat niciodată. 

Doar că, cu cât calculii sunt mai mici, și posibilitatea lor de a migra din colecist în calea biliară și de a înfunda atât calea biliară cât și canalul pentru pancreas și a da pancreatită este mai mare, cu atât și indicația de colecistectomie este mai indicată", a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel