Substanța din nisipul pentru litieră, vinovată de apariția cancerului. Pe lângă faptul că poate irita plămânii, este cancerigen

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
compusul din nisipul pentru litiera - FOTO: Freepik@pixel-shot.com
compusul din nisipul pentru litiera - FOTO: [email protected]

Compusul din nisipul pentru litieră este vinovat de apariția cancerului. Acesta poate irita și plămânii.

Compusul din nisipul pentru litieră se face vinovat de apariția cancerului. Argila este dăunătoare dacă este inhalată sub formă de praf. În afară de aceasta, în litiera pentru pisici pe bază de argilă, siliciul constituie cea mai mare parte a particulelor de praf. Aceasta nu este o situație sănătoasă nici pentru membrii umani ai gospodăriei, nici pentru pisicuța care folosește litiera. Așternutul pentru pisici cu gel de siliciu.

Posibila proprietate cancerigenă (care provoacă cancer) a siliciului și nici boala silicoza nu trebuie luate cu ușurință (deși se bănuiește că silicoza apare din praful care provine din siliciu natural), potrivit Kapus.

Culoarea albastră care se găsește adesea în litierele pentru pisici din silicagel și care indică faptul că litiera este proaspătă (devine roz în urma absorbției de umiditate) se datorează prezenței clorurii de cobalt. Aceasta, din nou, este "posibil cancerigenă" pentru oameni și cu siguranță periculoasă pentru viața acvatică și pentru mediu în general (utilizarea clorurii de cobalt a fost restricționată în Europa începând cu anul 2000, după ce a fost reclasificată ca fiind cancerigenă).

”Nisipul pentru litieră poate conține mai multe ingrediente toxice. Unul dintre ele este argila bentonitică. Aceasta poate elibera în aer pulbere de siliciu cristalin care, pe lângă faptul că poate irita plămânii, este carcinogen”, arată Info Cons, pe pagina de Facebook.

Vezi și: Băutura care anihilează înmulțirea celulelor canceroase. Medic: Efectele asupra celulelor umane de cancer au fost uimitoare

Siliciu cristalin, ce este

Un material natural abundent, siliciul cristalin se găsește în piatră, sol și nisip. Se găsește, de asemenea, în beton, cărămidă, mortar și alte materiale de construcție. Siliciul cristalin se prezintă sub mai multe forme, cuarțul fiind cel mai comun. Praful de cuarț este siliciu cristalin respirabil, ceea ce înseamnă că poate fi absorbit prin respirație. 

Cum sunt oamenii expuși la silice cristalină?

Expunerea la particule minuscule de siliciu în suspensie în aer, în principal praf de cuarț, are loc în principal în mediile industriale și profesionale. De exemplu, lucrătorii care folosesc ferăstraie manuale pentru zidărie pentru a tăia materiale precum betonul și cărămida pot fi expuși la silice în aer. Atunci când sunt inhalate, aceste particule pot pătrunde adânc în plămâni.

Principala cale de expunere pentru populația generală este inhalarea siliciului în suspensie în aer în timpul utilizării produselor comerciale care conțin cuarț. Aceste produse includ detergenți, produse cosmetice, argile și glazuri de artă, nisip pentru animale de companie, pudră de talc, mastic și vopsea.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți speli sutienul. Cum să îți dai seama că trebuie înlocuit

Ce tipuri de cancer sunt asociate cu expunerea la siliciu cristalin

Expunerea lucrătorilor la silice cristalină respirabilă este asociată cu rate ridicate de cancer pulmonar. Cea mai puternică legătură dintre cancerul pulmonar uman și expunerea la siliciu cristalin respirabil a fost observată în studiile efectuate asupra lucrătorilor din cariere și granit și asupra lucrătorilor din industria ceramicii, a olăritului, a cărămizilor refractare și din anumite industrii ale pământului, potrivit Cancer.

Este folosit într-o varietate de industrii, inclusiv în producția de sticlă, ceramici, beton și produse farmaceutice. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la riscurile pentru sănătate asociate expunerii la siliciu cristalin, în special în formă de praf fin.

Vezi și: Scaunul moale, semn al unui cancer agresiv. Care sunt celelalte simptome care trebuie să te alarmeze. Femeile sunt cele mai predispuse

Iată câteva riscuri pentru sănătate asociate siliciului cristalin:

Silicoza: Silicoza este o boală pulmonară cronică cauzată de inhalarea pe termen lung a prafului de siliciu cristalin. Aceasta poate duce la inflamații ale plămânilor, scăderea funcției respiratorii și, în cazuri severe, la cicatrizarea țesutului pulmonar.

Cancer: Există dovezi limitate, dar sugestive, că expunerea la siliciu cristalin poate crește riscul de cancer pulmonar. Praful de siliciu cristalin poate cauza leziuni la nivelul țesutului pulmonar, crescând astfel susceptibilitatea la dezvoltarea cancerului.

Boala autoimună: S-a sugerat că expunerea la siliciu cristalin poate crește riscul de apariție a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul sistemic sau sclerodermia. Cu toate acestea, legătura exactă nu este încă pe deplin înțeleasă.

Probleme renale: În cazurile severe de silicoză, siliciul cristalin poate fi absorbit în fluxul sanguin și se poate depune în rinichi, cauzând insuficiență renală.

Alte efecte: Existența unor efecte adverse, cum ar fi iritații ale ochilor și pielii, poate fi asociată cu expunerea la siliciu cristalin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel