Nisip la rinichi: primul semn de alarmă. Confuzia pe care o fac toți cu infecția urinară. Dumitrache: Există nisipul și sunt mulți pacienți care vin cu acest simptom

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Nisip la rinichi - Foto: Freepick
Nisip la rinichi - Foto: Freepick

"Există nisip la rinichi! Și sunt mulți pacienți care vin cu această problemă". Care e primul semn al nisipului la rinichi și cum se intervine: Pacientul nu este tăiat. Stă întins pe o masă și...

Se vorbește de așa-numitul nisip la rinichi, care nu este nici piatră, nici litiază, ci nisip urinar, nisip în colecist.

"Există nisipul! Și sunt mulți pacienți care vin și sunt pacienți care resimt aceste firișoare de nisip ca usturimi urinare ocazional și la care nu găsim nimic altceva în speță infecții urinare care ar putea să dea aceeași simptomatologie.

Sunt pacienți care elimină acești calculi urinari, într-adevăr, în stadiu de nisip, ceea ce este bine, pentru că nu se mai formează piastra.

Pe asta se bazează și una dintre intervențiile poate cele mai populare pentru litiaza renală - litotriția extracorporală cu unde de șoc - care la asta se referă. Intervenția în sine reduce dimensiunile calculilor, astfel încât ei să fie eliminați ușor și asta înseamnă să aducă la dimensiuni extrem de mici", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum se intervine pentru nisipul la rinichi: Pacientul nu este tăiat. Stă întins pe o masă și...

 

"Aparatul în sine este unul dintre instrumentele cu care noi lucrăm.

Ca să înțeleagă telespectatorii, practic nu se intervine chirurgical, nu este tăiat pacientul.

Pacientul stă liniștit întins pe o masă. De cele mai multe ori folosim apă pentru a conduce corect impulsurile pe care le generăm. Este, de fapt, un aparat ultrasunete pe care le focalizăm la nivelul pietrei.

E un fel de ecograf. Și da, într-adevăr fotografia ajută și varianta de fragmentare a pietelor este ultra-sonografică", a mai spus medicul urolog.

Medicul Mihai Dumitrache a explicat că persoanele care au nevoie de această tehnică sunt cele care resimt usturime atunci când merg la toaletă și cele care au dureri de intensitate redusă.

"Mai poate fi însoțită eliminarea de nisip și de apariția de sânge, sânge în urină, într-adevăr. Disconfort în partea inferioară a abdomenului, disconfort în partea superioară, în spate, în zona rinichiului, în zona lombară, toate acestea sunt asociate de obicei cu o ingestie crescută de lichide.

Pacienții relatează aceste episoade după ingestie mare de lichide", a mai spus Mihai Dumitrache.

"Unul dintre primii pași este administrarea de antispastice, ceea ce noi, urologii, considerăm că nu este neapărat necesar"

"Pe vremuri era Scobutil. Acum sunt tot felul de pastile cum denumiri comerciale care relaxează vezica și favorizează eliminarea. Dacă a luat o astfel e pastilă nu a mai simțit durere, asta favorizează apariția de calculi?", a spus Val Vâlcu.

"De obicei nu se face abuz de astfel de substanțe antispastice. Atunci când îl doare, ia 1, 2 zile, poate trece durerea și după aceea nu mai ia.

Dar da, peristaltica, undele care duc urina de la nivelul spre eliminare, spre vezica urinară, acestea fac bine, chiar și în colica renală.  Înainte și acum, unul dintre primii pași este administrarea de antispastice, ceea ce noi, urologii, considerăm că nu este neapărat necesar.

Adică ajută foarte mult în cazul durerii și pentru a atenua durerea atunci când este foarte intensă, dar organismul știe cel mai bine ce să facă și cum să elimine, de fapt, acești calculi.

Dacă elimini peristaltica, mișcările uretelului, atunci și piatra se va elimina mai greu sau va dura mai mult", a mai spus medicul Mihai Dumitrache.

În cât timp se programează o intervenție de genul acesta? Este o urgență?

"Urgența este reprezentată de calculii care sunt plecați deja adică sunt în curs de eliminare și care dau ceea ce se numește colica renală. Calculii renali în sine nu constituie urgență adică atunci când ei sunt în interiorul rinichiului de obicei stau acolo pentru mult timp. Nu reprezintă o urgență de a-i trata decât în anumite cazuri", a mai spus medicul urolog.

Nisipul la rinichi - reprezintă riscuri de infecție?

"Așa se întâmplă de obicei, pacientul uită de durere, doare poate ocazional și așa ajunge ca piatra să crească mult în dimensiuni și să dea complicații locale mai mari cum sunt și infecțiile, cum sunt sunt sângerările urinare sunt mai dificil de tratat ulterior.

Cu cât calculul este mai mare, cu atât este mai dificil de tratat, cu atât este mai invazivă procedura urologică care se va efectua pentru a scăpa de el", a conchis medicul Mihai Dumitrache.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel