Nicolae Constantin Paulescu a fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București. El a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, pe care l-a numit pancreină, mai târziu ajungând să fie numit insulină.
El s-a născut într-o casă de pe Calea Moșilor nr. 69, fiind fiul unui negustor Costache Paulescu și a soției acestuia, Maria. A fost elev al „Gimnaziului Mihai Bravul", actualmente Liceul Mihai Viteazul, pe care-l va absolvi în 1888, conform Wikipedia.
Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris, din 1888, nouă ani mai târziu, în 1897, reușind să obțină titlul de Doctor în Medicină cu teza Recherches sur la structure de la rate (Cercetări asupra structurii splinei).
Prof. dr. Octavian Buda, care este titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București a explicat, într-un interviu EXCLUSIV la DC Medical, că Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, nu a fost propus de nimeni pentru Premiul Nobel, așa se face că o echipă de cercetători din Canada care știa de preocupările savantului român privind diabetul i-a „suflat" mult râvnitul premiu. Dacă Nicolae Paulescu ar fi fost propus, cu siguranță ar fi obținut Premiul Nobel dezvăluie prof. Buda.
„Nicolae Paulescu își va desăvârși pregătirea științifică la Paris, sub conducerea unui dintre cei mai mari medici de medicină internă și de clinică experimentală din Franța, este vorba de profesorul Étienne Lancereaux, perioadă în care încep să se concretizeze o serie de cercetări remarcabile în domeniul insulinei, sau în orice caz, hai să nu spun direct insulină, să vorbesc despre relaționarea directă a pancreasului – în stadiu experimental – cu diabetul. Fără discuție, designul experimental al lui Nicolae Paulescu, început în Franța și continuat în România, a permis izolarea unei structuri de tip pancreină, care este similar hormonului pe care noi îl cunoaștem azi denumit insulină, și care este secretat de o structură – insulele Langerhans. Important, în cadrul cercetărilor lui Paulescu este că el a reușit să se pună la punct un extract în care a izolat – să zicem așa – partea proteică a substanței respective, astfel încât substanța să aibă o specificitate, în sensul a ceea ce noi astăzi știm că este insulina", a precizat prof.dr. Octavian Buda.
Cum a ajuns Premiul Nobel la canadieni și cine a înclinat balanța în favoarea lor și în detrimentul românului Paulescu, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.