Vezi și: Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Un expert în sănătate cunoscut a împărtășit cel mai bun remediu pentru scăderea și reglarea colesterolului, o afecțiune care afectează milioane de oameni la nivel global. Dr. Eric Berg DC, specialist în dieta keto sănătoasă și postul intermitent, a explicat într-un video pe YouTube că o anumită vitamină ar putea fi la fel de eficientă ca medicamentele pentru colesterol.
Înțelegerea colesterolului și rolul său în organism
Dr. Berg începe prin a explica rolul colesterolului în corp.
"Corpul tău produce colesterol și are nevoie de colesterol. Atunci când arzi grăsimi, o parte din acele grăsimi este colesterol", spune dr. Berg, potrivit Surrey Live.
Medicul remarcă faptul că, atunci când oamenii pierd în greutate, nivelul de colesterol poate crește temporar pe măsură ce grăsimea este descompusă.
De asemenea, el subliniază importanța bilei, un fluid produs din colesterol, care ajută la descompunerea grăsimilor și susține diverse funcții ale corpului.
Totuși, Dr. Berg avertizează că un microbiom compromis, adică un dezechilibru al bacteriilor "prietenoase" din intestin, poate duce la o lipsă de bilă, ceea ce, la rândul său, duce la creșterea colesterolului.
Vezi și: Cum se iau, de fapt, antibioticele. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Durata trebuie să fie optimă
Niacina, cel mai bun remediu cu vitamine pentru colesterol
Conform lui Dr. Berg, vitamina niacină, cunoscută și sub denumirea de vitamina B3, este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru scăderea colesterolului. Niacina reglează colesterolul prin susținerea producției de bilă, iar efectele sale includ:
- Creșterea HDL (lipoproteine cu densitate mare), cunoscută ca "colesterolul bun"
- Scăderea LDL (lipoproteine cu densitate mică), sau "colesterolul rău"
- Reducerea trigliceridelor, un alt tip de grăsime din sânge
Cercetările, inclusiv rezultatele de la Mayo Clinic, arată că niacina poate reduce colesterolul LDL și trigliceridele cu până la 25%, în timp ce crește HDL cu mai mult de 30%.
Niacina, vitamina care scade colesterolul - FOTO: Freepik
Ce este niacina și cum funcționează
Niacina joacă un rol vital în transformarea alimentelor în energie și susține sănătatea sistemului nervos, a sistemului digestiv și a pielii. Deși multe persoane obțin suficientă niacină din dietă, aceasta este adesea inclusă și în suplimentele multivitamine.
Un studiu din 2020 a constatat că terapia cu niacină cu eliberare prelungită, utilizată singură, ar putea reduce eficient colesterolul total și LDL, în timp ce crește HDL pe o perioadă de 16 săptămâni.
Cu toate acestea, niacina trebuie administrată cu prudență, deoarece dozele mari pot provoca efecte secundare, cum ar fi roșeața feței, dureri de cap, stomac deranjat și erupții cutanate. În cazuri rare, utilizarea excesivă poate duce la complicații severe, cum ar fi daune hepatice și accident vascular cerebral.
Surse alimentare de niacină
Niacina se găsește în mai multe alimente, inclusiv:
Cereale: Cereale integrale, cereale îmbogățite și făină
Legume și fructe: Morcovi
Produse animale: Carne de vită, porc, pui, pește, ouă, lapte și brânză
Leguminoase și nuci: Fasole, mazăre și linte
Altele: Drojdia, tărâțele și cafeaua
Pentru bărbați, aportul zilnic recomandat de niacină este de 17 mg, iar pentru femei este de 13 mg pe zi.
Alte suplimente naturale pentru scăderea colesterolului
Dr. Berg recomandă și alte suplimente și alimente naturale care pot sprijini sănătatea colesterolului, printre care:
- Usturoi
- Ovăz și tărâțe de ovăz
- Orez roșu fermentat
- Semințe de in
- Soia
- Ceai verde
Includerea acestora în dietă poate ajuta la scăderea colesterolului, dar este întotdeauna important să consulți un profesionist în domeniul sănătății înainte de a face modificări semnificative.
Rolul probioticelor, tauroursodeoxiholic acid (TUDCA) și dietă
Dr. Berg sugerează că persoanele care au avut vezica biliară îndepărtată ar putea avea dificultăți în producerea bilei, ceea ce poate duce la creșterea colesterolului. În astfel de cazuri, el recomandă probiotice (din alimente, când este posibil), tauroursodeoxiholic acid (TUDCA) și niacină pentru a reglementa nivelul de colesterol.
Pentru cei care urmează diete cu carbohidrați scăzuți, Dr. Berg afirmă că colesterolul nu ar trebui să fie o mare preocupare, deși cei îngrijorați de nivelurile lor pot solicita un test avansat al profilului lipidic.
Riscurile colesterolului ridicat
Colesterolul ridicat reprezintă un risc major pentru sănătate, fiind asociat cu boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Colesterolul ridicat poate duce la acumularea de placă în artere, ceea ce le îngustează și le întărește, obstrucționând fluxul sanguin și crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Pe lângă impactul direct asupra sănătății inimii, colesterolul ridicat poate crește tensiunea arterială și poate contribui la boala arterială periferică, care afectează circulația către membre. Detectarea și tratamentul precoce al colesterolului ridicat sunt esențiale, mai ales pentru persoanele cu istoric familial de această afecțiune.
Schimbări de stil de viață pentru îmbunătățirea colesterolului
Pentru a menține un nivel sănătos al colesterolului, Dr. Berg recomandă o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și hidratare corespunzătoare. De asemenea, renunțarea la fumat și evitarea grăsimilor trans sau uleiurilor parțial hidrogenate pot susține sănătatea inimii.
Ca întotdeauna, înainte de a face modificări semnificative în dietă sau suplimente, este esențial să consulți un medic, mai ales dacă ai probleme de sănătate existente sau urmezi un tratament medicamentos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.