Nevralgia intercostală, afecțiunea care poate duce la complicații majore. Cum se poate trata

Monika Baciu |
Data publicării:
nevralgia intercostala - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio
nevralgia intercostala - FOTO: Freepik@asier_relampagoestudio

Nevralgia intercostală este o durere neuropată care implică nervii intercostali. Durerea cronică poate duce la complicații grave.

Nevralgia intercostală tinde să provoace dureri toracice, care afectează peretele toracic și partea superioară a trunchiului. Nevralgia intracoastă poate afecta oamenii în moduri foarte diferite. Medicul dumneavoastră vă poate oferi o idee mai bună despre ce vă puteți aștepta pe baza simptomelor dumneavoastră și a modului în care acestea răspund la diferite tratamente.

Durerea cronică netratată poate duce la mai multe complicații, inclusiv insomnie, apetit scăzut, anxietate și depresie. Dacă aveți probleme în găsirea tratamentului potrivit, luați în considerare posibilitatea de a cere medicului dumneavoastră să vă îndrume către un specialist în managementul durerii. 

Nevralgia intercostală, simptome

Principalul simptom al nevralgiei intercostale este durerea usturătoare, ascuțită sau înțepătoare. Această durere poate fi resimțită:

- în jurul coastelor

- în partea superioară a pieptului

- în partea superioară a spatelui

Vezi și: Tratamentul care ucide celulele canceroase din creier. Urmărește și tratează tumorile. Rezultatele sunt uimitoare

Simptomele suplimentare în aceste zone includ:

- o senzație de apăsare și presiune care se înfășoară în jurul pieptului din față în spate

- furnicături

- amorțeală

Durerea se poate simți mai rău chiar și atunci când faceți activități fizice ușoare, cum ar fi respirația profundă sau întinderea. De asemenea, s-ar putea intensifica atunci când râdeți, tușiți sau strănutați. Unii oameni observă, de asemenea, dureri referite în omoplat sau în partea inferioară a pelvisului. Durerea referită este durerea pe care o simțiți într-o altă zonă decât cea afectată.

Nevralgia intercostală cauzată de virusul herpes zoster (nevralgia postherpetică) poate, de asemenea, să vă producă mâncărimi ale pielii și să o facă extrem de sensibilă, chiar și la îmbrăcăminte, notează Healthline.

Vezi și: Alimentele care ne fac fericiți. Sunt ușor de introdus în dietă. Ce alte beneficii mai aduc

Simptomele cazurilor mai severe de nevralgie intercostală includ:

- contracții musculare involuntare

- pierderea poftei de mâncare

- paralizie

- atrofie musculară

- durere care se simte ca un fulger

Nevralgia intercostată, cauze

Nevralgia intercostală este cauzată de iritarea, inflamarea sau comprimarea nervilor intercostali, care se află chiar sub coaste.

O serie de lucruri pot provoca acest lucru, inclusiv:

- traumatisme la nivelul pieptului

- infecții virale, cum ar fi zona zoster

- prinderea nervilor sau presiune

- leziuni provocate de o procedură chirurgicală care a implicat deschiderea pieptului pentru a avea acces la gât, plămâni, inimă sau diafragmă (toracotomie)

Uneori, nevralgia intercostală nu are o cauză clară. În acest caz, se numește nevralgie intercostală idiopatică.

Vezi și: Cătălin Oprișan, diagnostic: Medicii își fac cruce de cinci ori. Un semnal pe care mi l-a dat corpul. În loc să îți dea un AVC sau un infarct, îți dă o durere de cap

Nevralgia intercostală, diagnostic

Înainte de a vă diagnostica nevralgia intercostală, medicul dumneavoastră va dori să excludă orice alte cauze ale durerii dumneavoastră. În timpul unui examen fizic, probabil că va apăsa zona dintre coaste sau vă va cere să respirați adânc. Dacă oricare dintre acestea provoacă durere, este posibil să aveți nevralgie intercostală.

În funcție de simptomele dumneavoastră, este posibil să aveți nevoie și de un examen neurologic pentru a verifica dacă există probleme cu sistemul nervos. De asemenea, medicul dumneavoastră ar putea folosi o radiografie, o ecografie, o tomografie computerizată sau un RMN pentru a căuta orice semne de leziuni.

Nevralgia intercostală, tratament

Există mai multe opțiuni pentru ameliorarea nevralgiei intercostale și mulți oameni consideră că o combinație de tratamente funcționează cel mai bine.

Opțiuni fără prescripție medicală

Unele tratamente topice fără prescripție medicală pot oferi o ameliorare temporară a durerii. Acestea includ:

- creme de capsaicină sau plasturi pentru piele

- geluri sau plasturi pentru piele cu lidocaină

Vezi și: CNAS, decizie în premieră. Stimulent pentru pacienți și medici, de la 1 iulie. Petru Crăciun: E introdus pentru prima dată. Mă întreb unde eram dacă luam acest stimulent în urmă cu 10 ani

Medicamente

Antidepresivele sunt uneori folosite pentru a trata durerea legată de nervi. De asemenea, medicul dumneavoastră v-ar putea cere să încercați un medicament anticonvulsivant.

În cazurile severe, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un opioid-aspirină sau un opioid-acetaminofen pentru a vă ajuta cu durerea. Toate acestea sunt medicamente puternice, cu multe efecte secundare, așa că sunt de obicei o opțiune de ultimă instanță.

Vezi și: Există cancer la inimă: simptome, tratament. Rurac, informație în premieră: Pericol de embolie. Se rup bucățele, intră în circulație și faci AVC

Proceduri

Un bloc nervos intercostal este o injecție care combină un anestezic local cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Medicul dumneavoastră va folosi o radiografie pentru a ghida injecția în zona aflată chiar sub cutia toracică. Deși poate dura câteva zile pentru a începe să acționeze, blocarea nervilor intercostali poate dura câteva luni.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate administra o injecție epidurală toracică, care presupune injectarea de medicamente antiinflamatoare în zona din jurul măduvei spinării.

De asemenea, puteți încerca radiofrecvența pulsată, o procedură minim invazivă care utilizează un ac cu electrozi pentru a oferi o ameliorare a durerii pe termen scurt.

Vezi și: Cum știi dacă ai stenoză mitrală. Semnul dat de perna pe care dormi. Rurac: Apare o tuse. Mulți se gândesc la o boală pulmonară

Alte opțiuni de tratament posibile includ:

- terapie fizică sau ocupațională

- terapie cognitivă și comportamentală

- terapie de relaxare

Indiferent de opțiunile de tratament pe care le alegeți, încercați să rămâneți cât mai activi din punct de vedere fizic pentru a vă menține mușchii puternici și sănătoși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel