Nevăzători, tehnologie care le-ar putea reda vederea, cel puțin parțial

Angela Sabău |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Nevăzătorii ar putea avea în curând o șansă de a vedea, chiar dacă nu în totalitate, cel puțin atât cât să se descurce în viața cotidiană. Cercetătorii au testat cu succes o tehnologie cu dispozitive neuroprotetice, care stimulează nervul optic.

Oamenii de știință de la EPFL din Elveția și Scuola Superiore Sant Anna din Italia dezvoltă o tehnologie pentru nevăzători care ocolește globul ocular în întregime și trimite mesaje către creier. Ei fac acest lucru prin stimularea nervului optic cu un nou tip de electrod intraneural numit OpticSELINE. După ce au testat cu succes pe iepuri, ei își raportează rezultatele în Nature Biomedical Engineering.

„Credem că stimularea intraneurală poate fi o soluție valoroasă pentru mai multe dispozitive neuroprotetice pentru refacerea funcțională senzorială și motorie. Potențialul translațional al acestei abordări este, într-adevăr, extrem de promițător”, explică Silvestro Micera, președintele Fundației Bertarelli al EPFL în Neuroinginerie translațională și profesor de Bioelectronică la Scuola Superiore Sant Anna, care continuă să inoveze în protetica mâinilor amputate, folosind electrozi intraneurali

Orbirea afectează aproximativ 39 de milioane de oameni din lume. Mulți factori pot induce orbire, cum ar fi genetica, detașarea retinei, traume, accident vascular cerebral în cortexul vizual, glaucom, cataractă, inflamație sau infecție. Uneori, orbirea este temporară și poate fi tratată medical. Alteori, însă, este definitivă.

„Ideea este de a produce fosfene, senzația de a vedea lumina sub formă de puncte albe, fără a vedea direct lumina. Implanturile retiniene, un dispozitiv protetic pentru ajutarea nevăzătorilor, suferă de criterii de excludere. De exemplu, o jumătate de milion de oameni din întreaga lume sunt nevăzători din cauza retinitei pigmentare, o tulburare genetică, dar doar câteva sute de pacienți se califică pentru implanturi retiniene din motive clinice. Un alt implant cerebral care stimulează direct cortexul vizual este o altă strategie, deși riscantă. A priori, noua soluție intraneurală minimizează criteriile de excludere, deoarece nervul optic și calea către creier sunt adesea intacte”, se arată în materialul făcut public.

Încercări anteroare, nereușite

Încercările anterioare de stimulare a nervului optic în anii 90 au oferit rezultate neconcludente. Preșeintele Medtronic al EPFL în Neuroinginerie, Diego Ghezzi explică: „În acel moment, ei au folosit electrozi cu nervi de manșetă. Problema este că acești electrozi sunt rigizi și se mișcă, astfel încât stimularea electrică a fibrelor nervoase devine instabilă. Pacienții au avut dificiltăți în interpretarea stimulării, pentru că rezultatele au fost diferite mereu. Mai mult, probabil că au o selectivitate limitată, deoarece au recrutat fibre superficiale."

Electrozii intraneurali pot fi într-adevăr răspunsul pentru furnizarea de informații vizuale bogate  subiecților. Aceștia sunt, de asemenea, stabili și mai puțin susceptibili să se miște, odată ce au fost implantați la un subiect, potrivit oamenilor de știință. Electrozii cu manșetă sunt plasați chirurgical în jurul nervului, în timp ce electrozii intraneurali străpung nervul.

Semnalele luminoase, un ajutor în viața de zi cu zi pentru nevăzători

Împreună, Ghezzi, Micera și echipele lor au proiectat OpticSELINE, un tablou format din 12 electrozi. Pentru a înțelege cât de eficienți sunt acești electrozi la stimularea diferitelor fibre nervoase din nervul optic, oamenii de știință au livrat curent electric la nervul optic prin OpticSELINE și au măsurat activitatea creierului în cortexul vizual. Ei au dezvoltat un algoritm elaborat pentru a decoda semnalele corticale și au arătat că fiecare electrod stimulant induce un tipar specific și unic de activare corticală, ceea ce sugerează că stimularea intraneurală a nervului optic este selectivă și informativă.

Ca studiu preliminar, percepția vizuală din spatele acestor tipare corticale rămâne necunoscută. Ghezzi continuă, "Deocamdată, știm că stimularea intraneurală are potențialul de a oferi tipare vizuale informative. Va fi nevoie de feedback de la pacienți în studiile clinice viitoare pentru a ajusta aceste tipare. Din perspectivă pur tehnologică, am putea face încercări clinic imediat."

Cu tehnologia curentului cu electrozi, un OpticSELINE uman ar putea consta din până la 48-60 de electrozi. Acest număr limitat de electrozi nu este suficient pentru a restabili vederea în întregime, dar aceste semnale vizuale limitate ar putea fi concepute pentru a oferi un ajutor vizual pentru viața de zi cu zi.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel