Societatea de Neuropatie Diabetică - NEURODIAB atrage atenția asupra importanței unui diagnostic precoce și a tratamentului corect în cazul neuropatiei diabetice.
„Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, care trebuie diagnosticată cât mai precoce, tratată și monitorizată cât mai eficient pentru a evita implicațiile bolii în faze avansate.
Societatea de Neuropatie Diabetică - NEURODIAB a lansat colaborări internaționale pentru alinierea la ghidurile internaționale și organizează constant evenimente adresate personalului medical implicat în îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică, manifestări la care participă ca lectori unii dintre cei mai reputați specialiști la nivel internațional implicați în managementul acestei afecțiuni”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Neurodiab.
Activitatea Neurodiab este centrată pe persoana cu neuropatie diabetică, de la informarea privind prevenția acestei afecțiuni, până la reintegrarea socială a persoanelor afectate de neuropatie diabetică.
Ce este neuropatia diabetică?
Neuropatia diabetică este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor. Diabetul poate afecta un singur nerv sau o întreagă rețea de nervi, în moduri diferite. De exemplu, îți poți pierde senzațiile dintr-un picior sau ai putea avea probleme cu digerarea alimentelor.
Mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie diabetică la un moment dat. Cangrena și amputarea membrelor este printre cele mai amenințătoare efecte ale acestei complicații, așa că prevenția este esențială.
Orice persoană diagnosticată cu diabet trebuie să știe un lucru important: cheia lipsei complicațiilor este să ai grijă la ce și cum mănânci, să faci mișcare zilnic, să urmezi tratamentul dat de medic și să îți controlezi glicemia permanent.
Menținerea glicemiei în limite normale poate părea o sarcină destul de dificilă, dar controlul ei te ferește de complicații, mai ales atât de grave precum neuropatia diabetică. Hiperglicemia distruge terminațiile nervoase, iar leziunile nervilor pot fi ireversibile.
Cu cât ai avut mai mult timp diabet zaharat și o hiperglicemie scăpată de sub control, cu atât este mai probabil să dezvolți leziuni ale terminațiilor nervilor și neuropatie diabetică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.