Neuropatia diabetică lezează cel mai frecvent nervii de la nivelul membrelor inferioare. Nivelul crescut al glicemiei poate leza nervii din întreg corpul. Societatea de Neuropatie Diabetică le recomandă persoanelor cu diabet să apeleze la Testul Michigan pentru depistarea simptomelor neuropatiei diabetice
”În funcție de nervii afectați, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală în picioare până la probleme ale sistemului digestiv, tractului urinar, vaselor de sânge și inimii.
Pentru unii pacienți simptomele sunt ușoare, însă pentru alții, neuropatia diabetică poate fi dureroasă și debilitantă”, arată Societatea de Neuropatie Diabetică.
Ce este testul Michigan
Testul Michigan cuprinde un set de 15 întrebări relevante pentru depistarea simptomelor neuropatiei diabetice. Testul Michigan este un instrument validat și utilizat pe scară largă, pentru evaluarea neuropatiei periferice simetrice distale la persoanele cu diabet zaharat.
”Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, reprezentând o metodă simplă, neinvazivă și precisă.
Prin utilizarea testului Michigan, se poate realiza un diagnostic precoce, precum și prevenirea complicațiilor devastatoare ale diabetului, adică neuropatia diabetică și piciorul diabetic”, notează Societatea de Neuropatie Diabetică.
Testul include două evaluări separate, una efectuată de medic și una efectuată direct de persoana cu diabet (o autoevaluare).
Partea pe care o efectuează medicul la cabinet sau în timpul consultației medicale include examenul clinic al picioarelor (fără pantofi și fără șosete). Aceasta include inspectarea picioarelor, precum și evaluarea sensibilității la vibrații (folosind diapazonul) și a reflexelor gleznei (folosind ciocănelul pentru reflexe).
Orice constatare anormală este marcată prin atribuirea de puncte care confirmă sau infirmă diagnosticul de neuropatie periferică.
Testul Michigan poate fi realizat AICI
Vezi și: Mihaela Bilic și salata ”cu de toate”: Combinați ce vă place
Ce este neuropatia diabetică
Neuropatia periferică este o afecțiune a nervilor localizați în afara creierului și măduvei spinării. Toți nervii care nu aparțin de sistemul nervos central sunt nervi periferici.
Atunci când aceștia nu funcționează optim, pacientul prezintă amorțeală și durere, de obicei la nivelul mâinilor și picioarelor. De asemenea, boala poate afecta alte procese precum digestia, urinarea și circulația.
Sistemul periferic transmite informația de la creier și măduva spinării (sistemul nervos central) către restul corpului.
Neuropatia periferică poate rezulta din leziuni traumatice, infecții, probleme metabolice, factori de risc moșteniți din familie, carențe de vitamine, alcoolism și expunerea la toxine. Totuși, una dintre cele mai frecvente cauze rămâne diabetul.
Patru feluri de neuropatie diabetică
Există patru tipuri principale de neuropatie diabetică, una și aceeași persoană putând fi afectată de unul sau mai multe tipuri de neuropatie.
Simptomele se instalează, de regulă, progresiv. Există riscul să nu observați nimic în neregulă înainte de a surveni o afectare nervoasă considerabilă.
Neuropatia periferică este cel mai frecvent tip de neuropatie diabetică. Aceasta afectează cel mai frecvent picioarele, însă poate afecta și brațele și mâinile. Semnele și simptomele neuropatiei periferice se intensifică deseori pe timpul nopții.
Neuropatia vegetativă. Sistemul nervos autonom (vegetativ) controlează diverse organe, precum inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele sexuale și ochii. Diabetul poate afecta nervii din oricare dintre aceste organe, putând astfel cauza diferite simptome.
Neuropatia radiculoplexă (amiotrofie diabetică, neuropatie femurală sau neuropatie proximală) afectează nervii de la nivelul coapselor, șoldurilor, feselor și picioarelor. Apare mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și la adulții vârstnici.
Mononeuropatia (neuropatia focală) implică afectarea unui anumit nerv de la nivelul feței, trunchiului sau piciorului. Este întâlnită cel mai frecvent la vârstnici. Are deseori debut brusc și poate cauza durere acută, însă nu cauzează probleme pe termen lung, mai notează Societatea de Neuropatie Diabetică.
Vezi și: 2-3 cești de cafea ar putea reduce riscul leziunilor renale acute
Cum poate fi prevenită neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică reprezintă o complicație frecvent, dar gravă a diabetului, care poate fi însă prevenită sau încetinită printr-un control strict al glicemiei și un stil de viață sănătos.
”Folosiți un glucometru de uz casnic pentru a vă verifica glicemia și asigurați-vă că aceasta este în limitele normale. Este important să faceți acest lucru conform unui orar stabilit cu medicul diabetolog. Fluctuațiile glicemiei pot accelera afectarea nervoasă.
Asociația Americană de Diabet (American Diabetes Association) recomandă ca persoanele cu diabet să efectueze testarea Hemoglobinei glicate (HbA1C) cel puțin de două ori pe an.
Acest test arată nivelul mediu al glicemiei din ultimele două sau trei luni. Dacă glicemia nu este bine controlată sau dacă vi se schimbă medicația, poate fi nevoie să efectuați acest test mai frecvent”, mai notează Societatea de Neuropatie Diabetică.
Cum vă protejați picioarele
Problemele de la nivelul piciorului, inclusiv inflamațiile ce nu se vindecă, ulcerele și chiar amputația reprezintă complicații frecvente ale neuropatiei diabetice. Puteți preveni multe dintre aceste probleme prin supunerea la o examinare medicală amănunțită, cel puțin o dată pe an, verificarea picioarelor de către medic periodic în cadrul vizitelor la cabinet și buna îngrijire a picioarelor la domiciliu.
Verificați-vă picioarele zilnic
Verificați dacă aveţi bășici, tăieturi, vânătăi, piele crăpată sau care se exfoliază, roșeață și inflamații. Folosiți o oglindă sau rugați un membru al familiei să vă ajute să vă examinați părțile piciorului ce nu pot fi văzute cu ușurință.
Păstrați-vă picioarele curate și uscate
Spălați-vă picioarele zilnic cu apă călduță și săpun delicat. Evitați menținerea îndelungată a picioarelor în apă. Uscați-vă picioarele și spațiul interdigital cu atenție, prin tamponare cu un prosop moale.
Hidratați-vă picioarele
Hidratați-vă picioarele bine cu cremă emolientă pentru a preveni crăparea pielii. Evitați însă pătrunderea loțiunii hidratante între degete deoarece acest lucru poate promova înmulțirea fungilor.
Tăiați-vă unghiile cu atenție
Tăiați-vă unghiile drept și piliți-le cu atenție fără a lăsa muchii ascuțite.
Purtați șosete curate și uscate
Alegeți șosete din bumbac sau fibre antiperspirante care nu au fibre elastice strânse sau cusături groase.
Purtați încălțăminte potrivită, căptușită
Purtați întotdeauna pantofi sau papuci de casă pentru a vă proteja picioarele de posibile accidentări. Asigurați-vă că încălțămintea are mărimea potrivită și vă permite să vă mișcați degetele. Un podiatru (medic specialist în îngrijirea piciorului) vă poate învăța cum să cumpărați încălțăminte potrivită și să preveniți probleme precum bătăturile, mai notează Societatea de Neuropatie Diabetică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.