Neurologie
Pagina 51

Deși crește numărul celor care folosesc canabisul în tratarea tulburării de stres post-traumatic, cercetătorii susțin, într-un studiu recent, că lipsesc cu desăvârșire dovezile științifice în acest sens.

Scris de: Florina Pop       04 sep 2019, 12:11

Testosteronul nu reduce empatia cognitivă, arată cel mai mare studiu care analizează relația dintre cele două.

Scris de: Florina Pop       04 sep 2019, 10:17

Studiul unor cercetători britanici susține că unele cafenele și restaurante nu reușesc să-i facă pe oamenii cu demență să se simtă bineveniți. Până în 2020, numărul celor cu această afecțiune va ajunge la un milion pe glob.

Scris de: Florina Pop       04 sep 2019, 08:47

Tumorile cerebrale pot provoca atât simptome fizice, cât și mentale. Simptomele pot diferi în funcție de tipul, locația și stadiul tumorii. Unele simptome pot fi destul de generale: dureri de cap, probleme de vedere și modificări de dispoziție. Crizele și schimbările de...

Scris de: Georgiana Ioniță       04 sep 2019, 00:25

Cercetătorii de la Osaka Institute din Japonia au descoperit că structura agregatelor proteice asociate bolii Parkinson ne poate dezvălui date despre mișcarea acestora prin creier. Aceste noi descoperiri indică faptul că boala Parkinson este un fel de amiloidoză, o afecțiune rară care se...

Scris de: Georgiana Ioniță       03 sep 2019, 21:04

Un anume tip de oboseală poate fi simptom de accident vascular cerebral, mai ales la femei. Sunt persoane care nu își dau seama că au făcut un AVC. Iată simptomele, defalcate în funcție de sex:

Scris de: Dana Lascu       31 aug 2019, 10:25

Memoria ne poate „trăda” la orice vârstă. Uitarea unor lucruri sau încercarea fără succes de a ni le aminti poate fi influențată de factori fără legătură cu un diagnostic.

Scris de: Angela Sabău       31 aug 2019, 12:21

Riscul de accident vascular cerebral e legat de cât de multe ore munciți. Dacă aveți sub 50 de ani și v-ați programat să stați la serviciu un anumit număr de ore, s-ar putea ca după ce citiți asta să vă doriți să vă duceți mai devreme acasă!

Scris de: Dana Lascu       30 aug 2019, 10:49

Un senzor wireless suficient de mic pentru a fi implantat în vasele de sânge ale creierului uman ar putea ajuta clinicienii să evalueze vindecarea anevrismelor cerebrale - umflaturi care pot provoca moarte sau răni grave atunci când se produc.

Scris de: Adisa Codruț       29 aug 2019, 13:06

Demența, cu cea mai cunoscută formă a sa – Alzheimer-, ar putea fi influențată de starea civilă. Conform unui nou studiu, o anumită categorie de oamenii este mai „protejată”, prezentând un risc mai mic de a face Alzheimer la bătrânețe. 

Scris de: Angela Sabău       29 aug 2019, 08:38

Proiectul STAD – „Social Transmission of Cognitive and Emotional States in the Care of Alzheimer's Disease Patients”, care are ca obiectiv dezvoltarea unei intervenții bazate pe dramaterapie și VR pentru bolnavii de Alzheimer, a fost prezentat, marți, la Centrul CINETic.

Scris de: Dana Lascu       27 aug 2019, 21:46

Demența afectează milioane de oameni anual, iar numărul este în creștere. Specialiștii spun că menținerea unei stări generale de sănătate scade riscul.

Scris de: Angela Sabău       23 aug 2019, 23:23

Neurologii și cardiologii au observat demult că între migrene și riscul de boli cardiovasculare e o legătură. Cât de strânsă și dacă este vorba de o legătură cauză - efect încă nu s-a stabilit exact. Se știe însă că migrenele pot duce, anumite situații, la accident...

Scris de: Dana Lascu       23 aug 2019, 09:09

Un studiu aduce noi dovezi despre o legătură nebănuită între infecțiile - în special cele din tractul urinar - și un accident vascular cerebral. Și alte infecții sunt asociate cu un risc ridicat de AVC. Iată care: 

Scris de: Dana Lascu       22 aug 2019, 06:34

Consumul de alcool la adolescenți afectează creierul pe termen lung. Cercetătorii au descoperit că un medicament folisit în Alzheimer poate face acest proces reversibil, la maturitate.

Scris de: Angela Sabău       21 aug 2019, 09:10

Deficitul vitaminei D în copilărie ar putea fi asociat cu probleme de sănătate mintală în adolescență, inclusiv schizofrenie sau depresie. Asta arată un studiu în domeniu.

Scris de: Angela Sabău       20 aug 2019, 21:18

Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență la vârstnici, este caracterizată de depunerea de plăci de proteine la nivelul creierului, iar eforturile de a găsi un remediu axat pe aceste structuri anormale. Dar o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, a...

Scris de: Dana Lascu       19 aug 2019, 12:42

Persoanele vârstnice care au suferit o intervenție chirurgicală au un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral „silențios”, adică fără simptome vizibile, după o intervenție chirurgicală.

Scris de: Angela Sabău       16 aug 2019, 12:48

Obezitatea afectează în mod negativ recuperarea neurologică după un accident vascular cerebral. Asta este ceea ce au descoperit cercetătorii suedezi.

Scris de: Angela Sabău       16 aug 2019, 10:39

Între vitamina D și accidentul vascular cerebral (AVC) există o legătură, spun neurologii de la Erasmus University Medical Center din Rotterdam, care au publicat ieri un studiu în jurnalul de specialitate Stroke. Încă un motiv să nu luăm suplimente fără să consultăm medicul și...

Scris de: Dana Lascu       16 aug 2019, 02:52

Îmbătrânirea creierului poate fi nu doar încetinită ci chiar invesată! O nouă cercetare, publicată ieri în jurnalul Nature, dezvăluie că creșterea rigidității creierului pe măsură ce înaintăm în vârstă determină disfuncția celulelor stem și arată noi...

Scris de: Dana Lascu       15 aug 2019, 11:50

Tratamentele pentru atrofie musculară spinală și scleroză multiplă se fac, începâd din această lună, și la Sibiu. Astfel, pacienții cu aceste afecțiuni nu vor mai trebui să se deplaseze în alte centre din țară.

Scris de: Adisa Codruț       14 aug 2019, 15:11

Boala Alzheimer ar putea fi detectată mult mai timpuriu, cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil. Cercetătorii au monitorizat câteva abilități în utilizarea dispozitivului.

Scris de: Angela Sabău       13 aug 2019, 11:05

Depresia este influențată de amintirile negative, spun cercetătorii. Ei au descoperit că amintirile negative sunt mai pregnante decât cele pozitive la depresivi.

Scris de: Angela Sabău       13 aug 2019, 09:25

Boala Parkinson ar putea fi ameliorată considerabil în urma tratamentului cu hormonul feminin estrogen. Testele pe șoareci au conformat efectul.

Scris de: Angela Sabău       13 aug 2019, 23:43

Varii motive îi fac pe oameni să amâne anumite lucruri. Se pare că și genele ar juca un anume rol, zic cercetătorii.

Scris de: Florina Pop       12 aug 2019, 23:14

Ațipești des în timpul zilei? Nu e neapărat o problemă de somn, ci un posibil semn timpuriu de Alzheimer, arată cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, care au publicat un studiu în jurnalul Alzheimer & Dementia.

Scris de: Dana Lascu       12 aug 2019, 18:09

Stresul cronic provocă moartea autofagă a celulelor stem neuronale. Practic, stresul face ca neuronii să se autodistrugă, ceea ce poate duce la boli precum schizofrenia sau Alzheimer.

Scris de: Angela Sabău       10 aug 2019, 00:05

Boala Alzheimer ar putea avea o legătură cu depresia. Cercetătorii au constatat că aceasta ar putea fi primul semn al bolii.

Scris de: Angela Sabău       10 aug 2019, 06:20

Unele antidepresive reduc riscul de accident vascular cerebral cu până la 12%, susține un studiu canadian făcut pe aproape un milion de oameni, timp de 6 ani.

Scris de: Florina Pop       09 aug 2019, 08:59

Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel