Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a informat într-o conferință de presă despre măsurile pe care Ministerul Sănătății le pregătește pentru a face față epidemiei de coronavirus. Dacă în primele două scenarii ale epidemiei, care s-au petrecut până acum accentul a fost pus pe prevenție și pe depistarea contactelor celor infectați, în următoarea fază, spitalele se pregătesc pentru a primi un număr mare de persoane afectate de această infecție. „În primele două scenarii ne-am axat pe prevenție, pe depistarea contacților, pe depistarea surselor. Epidemiologic, aceste două scenarii București un număr de epidemiologi, precum și pe cei din punctele de frontieră. Ne pregătim pentru un aflux al cetățenilor veniți din celelalte zone”, a declarat Nelu Tătaru.
Potrivit acestuia, cei care se vor întoarce din „zona roșie”, adică zone cu risc crescut, vor fi introduși în carantină. Cei care vin din zonele galbene vor fi în izolare la domiciliu. „Țin să menționez aceste lucruri tocmai pentru a evita aglomerația, neînțelegerile de la punctele vamale sau neînțelegerea în contacul cu epidemiologii noștri. Cei din zona roșie și din cele trei state – Germania, Spania și Franța - vor merge în carantină, cei din zona galbenă vor merge în izolare voluntară la domiciliu”, a explicat el.
Spitalele de boli infecțioase, doar pentru pacienți cu Covid-19
În următorul scenariu, a mai arătat el, vor avea loc schimbări majore în spitale. „În planul scenariului 2 în care suntem acum încă menținem prevenția, ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. Suntem la momentul în care în scenariu 3 vom avea extinderi ale paturilor din secțile de boli infecțioase, unde vor fi arondate doar pentru pacienții cu Covid-19. Se pregătesc în acest moment spitalele de suport care vor prelua celelalte afecțiuni de boli infecțioase non-coronavirus”, a mai precizat el.
Pentru pacienții care fac forme grave ale bolii, Tătaru a mai arătat că sunt pregătite aparatele de susținere a funcției respiratorii. „Secțiile de boli cardiovasculare au pregătit acele sisteme extracorporeale ECMO, tocmai pentru a susține fucnția respiratorie; cazurile critice sunt cele care cedează pe insuficiență respiratorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.