Nefumătorii și cancerul pulmonar: mutațiile genetice îngreunează tratamentul. Este a cincea cauză principală de deces în lume în rândul nefumătorilor

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
cancer pulmonar Foto: Freepik @Tanu
cancer pulmonar Foto: Freepik @Tanu

Cercetătorii au descoperit că nefumătorii au mai puține șanse de a răspunde la tratamentul standard pentru cancerul pulmonar din cauza unor mutații genetice.

Cercetătorii au descoperit că nefumătorii au mai puține șanse de a răspunde la tratamentul standard pentru cancerul pulmonar cu celule ne-mici din cauza unei combinații de două mutații genetice. Aceste mutații pot face ca celulele canceroase ale nefumătorilor să fie mai rezistente la tratament.

Constatările sugerează că sunt necesare noi teste de diagnosticare și o terapie țintită pentru a aborda cazurile rezistente la tratament. În timp ce fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, între 10% și 20% dintre persoanele care fac cancer pulmonar nu au fumat niciodată, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cauzele cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor rămân neclare, dar experții suspectează că o combinație de factori de mediu, genetici și legați de stilul de viață joacă un rol. Potrivit Dr. Eric Singhi, profesor asistent de oncologie medicală toracică la nivelul capului și gâtului la University of Texas MD Anderson Cancer Center, cancerul pulmonar în rândul nefumătorilor este a cincea cauză principală de deces în lume.

Foto: Freepik

Cum cresc celulele canceroase pulmonare rezistente la medicamente

Cercetătorii de la University College London, Francis Crick Institute și producătorul de medicamente AstraZeneca au descoperit că combinația a două mutații genetice poate explica de ce tratamentul standard este adesea ineficient în cazul nefumătorilor cu cancer pulmonar cu celule mici (NCSLC). Studiul a constatat că o mutație în gena receptorului factorului de creștere epidermică (EGFR) și o mutație în gena p53 au dus la apariția unor tumori rezistente la medicamente.

Doar aproximativ o treime dintre persoanele cu NSCLC în stadiul IV și cu o mutație EGFR supraviețuiesc până la trei ani. EGFR permite celulelor canceroase să se dezvolte mai rapid, în timp ce gena p53 joacă un rol în suprimarea tumorii. În mod obișnuit, NSCLC este tratat cu medicamente numite inhibitori EGFR.

Cu toate acestea, studiul a constatat că unele tumori au crescut de fapt după tratament în rândul celor care aveau atât mutațiile EGFR, cât și p53. Aceste tumori în creștere, rezistente la medicamente, aveau mai multe celule canceroase care își dublaseră genomul, oferindu-le copii suplimentare ale tuturor cromozomilor lor.

Celulele care aveau atât mutația dublă, cât și genomul dublu aveau mai multe șanse să se multiplice în noi celule rezistente la medicamente.

Citește și: Cum te pot ajuta macronutrienții să îți atingi obiectivele de pierdere sau creștere în greutate. Monitorizarea macronutrienților pentru o alimentație corectă

Este nevoie de o nouă terapie adaptată

Cercetătorii lucrează la un test de detectare a dublării genomului la pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici, care nu este testat în prezent. Acest lucru ar putea duce la strategii de tratament mai selective, cum ar fi urmărirea intensivă, radioterapia sau ablația timpurie sau utilizarea timpurie a combinațiilor de inhibitori EGFR și alte medicamente, cum ar fi chimioterapia.

Terapiile combinate, care combină terapia țintită cu un alt tratament, au apărut pentru a preveni rezistența la un tratament. Acestea includ utilizarea osimertinibului în combinație cu chimioterapia convențională sau amivantamab, un anticorp care vizează EGFR și MET.Cu toate acestea, terapiile combinate tind să fie mai toxice pentru pacienți, ceea ce face dificilă discernerea pacientului care ar beneficia mai mult de o terapie față de alta.

Dr. Shuresh Ramalingam, director executiv al Winship Cancer Institute al Universității Emory, consideră că noile terapii pot fi adaptate pentru a aborda cazurile de NSCLC în care inhibitorii EGFR sunt ineficienți. Dr. Shuresh Ramalingam lucrează în prezent la o nouă intervenție pentru tratarea tumorilor NSCLC în stadiul III care nu pot fi îndepărtate chirurgical. Aceste cunoștințe informează intervențiile adecvate care ar putea depăși mecanismul de rezistență.

Proporția cancerelor pulmonare care apar la persoanele care nu au fumat niciodată a crescut în ultimele decenii, în special în rândul femeilor și al grupurilor de vârstă mai tinere. Femeile care nu au fumat sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta cancer pulmonar decât bărbații care nu au fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel