De ce oamenii rămân angrenați în relații romantice nefericite și nesatisfăcătoare? Un nou studiu, realizat d ecercetătorii de la Universitatea Utah sugerează că ar putea fi pentru că cei nefericiți privesc actul de părăsi pe cineva ca pe un rău făcut partenerului. S
tudiul, publicat în numărul din noiembrie 2018 al Jurnalului de Personalitate și Psihologie Socială (Journal of Personality and Social Psychology), a explorat posibilitatea ca oamenii care se întreabă dacă să pună capăt unei relații să ia în considerare nu numai propriile dorințe, ci și cât de mult cred că partenerul lor dorește și are nevoie ca relația să continue.
„Cu cât mai dependenți cred unii oameni că sunt partenerii lor de relație, cu atât e mai puțin probabil să inițieze o despărțire", a spus Samantha Joel, autorul principal al studiului. Joel, care a fost profesor asistent la Departamentul de Psihologie al Universității din Utah (rămas doar colaborator), este acum profesor asistent la Universitatea de Vest din Ontario, Canada.
Co-autori ai studiului sunt Emily A. Impett, de la Universitatea Mississauga din Toronto, Stephanie S. Spielmann, de la Universitatea de Stat Wayne și Geoff MacDonald, de la Universitatea din Toronto.
Altruismul e de vină
Studiile anterioare au arătat că timpul petrecut împreună, resursele și emoțiile investite într-o relație pot fi factori în decizia de a pune capăt acesteia. Studiile arată, de asemenea, că o persoană poate opta să rămână într-o relație nereușită dacă alternativa - singurătatea, partenerul disponibil să își găsească alți parteneri etc. - pare mai puțin atrăgătoare.
În aceste cazuri, decizia de a rămâne sau de a merge mai departe a fost bazată pe interesul propriu, a spus Joel. Dar noul studiu aduce prima dovadă că deciziile referitoare la o relație romantică nesatisfăcătoare pot implica o componentă altruistă.
„Când oamenii percep că partenerul lor era foarte angajat în relație este mai puțin probabil să inițieze o despărțire", a spus Joel.
„Acest lucru este valabil chiar și pentru persoanele care nu s-au angajat cu adevărat în relația în sine sau care au fost personal nesatisfăcuți de aceasta. În general, nu vrem să ne rănim partenerii și ne pasă de ceea ce vor ei".
Suprestimăm inconștient ce cred partenerii
Când este nelămurit dacă să ia sau nu această decizie, partenerul nefericit speră că relația se va îmbunătăți, a spus Joel.
„Un lucru pe care nu-l știm este cât de precise sunt percepțiile oamenilor", a spus Joel. „Ar putea fi o persoană care supraestimează modul în care este angajat celălalt partener de cuplu și cât de dureroasă ar fi despărțirea pentru acesta".
Decizia de a rămâne pe baza dependenței percepute a partenerului de relație ar putea fi o sabie cu două tăișuri, subliniază Joel într-un material dat publicității de Universitatea Utah. Dacă relația se îmbunătățește, a fost o decizie bună. Dar dacă nu, o relație proastă e prelungită.
Se ridică, de asemenea, întrebarea dacă rămânerea într-o relație de dragul unui partener este într-adevăr un lucru pro-social de făcut.
„Cine își dorește să aibă un partener care nu vrea cu adevărat să se afle în acea relație?" întreabă Joel.
Studiul poste fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.