Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a adus în discuție o serie de probleme importante legate de sănătatea copiilor, concentrându-se, în special, pe nevoile specifice ale celor cu diverse afecțiuni și dizabilități, în cadrul dezbaterii DC Media Group, ”Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”.
Una dintre preocupările exprimate de Prof. Dr. Streinu-Cercel a fost legată de situația copiilor infectați cu HIV din România, subliniind că aproximativ 60% dintre aceștia sunt în viață și în stare bună de sănătate. Totodată, a atras atenția asupra necesității corectării unor acte normative care îi declasifică din clasificarea standard, ceea ce poate determina unii pacienți să renunțe la tratament și să fie expuși riscului de recidivă a bolii.
”La acea vreme, discutam tot despre copii. După cum se știe, România a avut o cohortă de copii cam unică în lume, de copii infectați cu HIV. Cam 60% dintre ei sunt în viață, în momentul de față, și în condiții foarte bune de sănătate. Mai facem și trăsnăi, pe deasupra, și trăsnaia este cu Ministerul Muncii și de asta o să-l rog pe Marius Budăi să ne dea o mână de ajutor în viitorul apropiat, să corectăm un act normativ, care îi declasifică din clasificarea standard și pacienții sunt tentați în momentul de față să nu își mai ia pastile, să facă din nou boala aceea, ceea ce este grav de tot. Eu am convocat o întâlnire la nivelul Comisiei pentru Sănătate din Senat, dar orice ajutor în acest sens este binevenit și îți mulțumesc că o să îmi dai o mână de ajutor”, a declarat Prof. Dr. Streinu-Cercel, in cadrul dezbaterii DC Media Group - "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".
Prof. Dr. Streinu-Cercel a evidențiat importanța screening-ului neonatal pentru depistarea precoce a unor afecțiuni, cum ar fi hipoacuzia, și a subliniat necesitatea introducerii obligativității acestuia pentru a asigura o intervenție promptă și eficientă. De asemenea, a subliniat importanța accesului la servicii medicale adecvate pentru copiii cu deficiențe de auz, inclusiv costurile și acoperirea resurselor umane în acest sens.
În ceea ce privește necesitatea de a asigura un mediu propice pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor, Prof. Dr. Streinu-Cercel a subliniat importanța accesului la educație și la tehnologii asistive, menționând că excluderea acestora poate avea consecințe grave asupra generațiilor viitoare.
”Într-adevăr, marginalizarea este o chestie sinistră, absolut sinistră, iar un copil care nu aude, evident că va fi pus deoparte și nu se va juca nimeni cu el. Asta înseamnă lipsă de formare, asta înseamnă lipsă de perspectivă în viață și înseamnă, nu numai o dizabilitate, ci înseamnă o viață parțial ratată.
Așa că, acest screening neonatal trebuie să devină obligatoriu. Și una dintre întrebările mele este dacă se face sau nu se face acest screening neonatal? Dacă se face în mod obligatoriu, atunci, evident, că nu ne mai punem problema că a fost descoperit târziu hipoacuzia și că trebuia să intervenim mai devreme. Deci, unul dintre elemente este obligativitatea acestui screening.
Al doilea element important este cât costă, per ansamblu, un implant cohlear și care sunt costurile adiacente. Cu toate astea, trebuiesc puse într-un singur program. În ce proporție resursa umană medicală acoperă nevoie acestor servicii. Trebuie știm care este puterea lor de acoperire, în funcție de nevoia respectivă.
În momentul în care s-a făcut screening-ul neonatal, nu e nevoie de mare program național de registru. Se urcă pe un site, pe care vi-l faceți dvs. (una dintre cele 18 organizații cred că poate să facă acest lucru) și, automat, cel care face screening-ul și a descoperit, trebuie să introducă copilul acolo. Din acest moment, se reperă copilului respectiv unul dintre cele 9 centre și îl planifică pentru implantul cohlear”, a declarat Prof. Dr. Streinu-Cercel, in cadrul dezbaterii DC Media Group - "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel subliniază importanța prioritizării nevoilor imediate ale sistemului de sănătate și ale copiilor în particular. El argumentează că adăugarea de straturi suplimentare de reglementări și proceduri în sistemul de sănătate nu aduce soluții eficiente, ci poate duce chiar la îngreunarea accesului la îngrijire medicală și la alocarea ineficientă a resurselor, iar nevoia de acțiune este urgentă și că este crucial să se exercite presiune asupra autorităților, în special Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe, pentru a aloca fondurile necesare în vederea asigurării unei îngrijiri corespunzătoare și a accesului la educație pentru copii. El subliniază că prioritizarea acestor aspecte este esențială pentru a construi o generație sănătoasă și bine pregătită pentru viitor.
”Așa văd eu lucrurile. Dacă ne complicăm cu supralegiferări și paralegiferări în sistemul de sănătate, nu ajungem nicăieri. Nevoia este acum, nu mâine, nu poimâine, ci acum. Și atunci, punem și noi presiune pe Ministerul Sănătății și, respectiv, pe Ministerul de Finanțe (că știi cum e cu Ministerul de Finanțe), în așa fel încât să se aloce fondurile respective. Pentru că, ce ne dorim? Ne dorim o generație care să fie sănătoasă. Să audă, să poată să facă conversație, să aibă acces la educație. Că fără acces la educație, e o generație pierdută.
Atunci, nu cred că ne mai putem permite acest lux, în contextul în care natalitatea a scăzut brutal, am ajuns anul trecut să avem în jur de 129 000 de nou-născuți vii, față de 200-250 de mii, cât aveam în anii anteriori. Grav de tot. Și, dacă îi mai lăsăm și pe cei micuți, fără să aibă acces la un device, atunci să nu ne mirăm ce ni se întâmplă. Noi suntem răspunzători de toate treburile astea. Noi, cu toții”, a încheiat Prof. Dr. Streinu-Cercel, in cadrul dezbaterii DC Media Group - "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".
Video aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.