Reducerea ratei dobânzilor pare să stimuleze economia dar și natalitatea, economiștii de la Banca Angliei (BoE). Ei susțin că un număr suplimentar de 14.500 de bebeluși s-au născut în 2009 după ce banca centrală a redus dobânda de politică monetară în contextul crizei financiare globale.
Doi cercetători de la BoE, Fergus Cumming și Lisa Dettling, au vrut să vadă dacă deciziile băncii centrale au o influență asupra familiilor care se gândesc sau nu să aibă un copil. Ipoteza de la care au plecat cei doi cercetători a fost aceea că fiecare reducere a dobânzii de bază cu un punct procentual are drept efect o creștere cu 5% a ratei natalității în rândul familiilor care plătesc credite ipotecare cu dobânzi variabile, care cresc sau scad în funcție de modul în care evoluează dobânda Băncii Angliei.
„În medie, pentru Marea Britanie, o reducere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară a condus la majorarea ratei natalității cu 2%", susțin cei doi cercetători într-un studiu publicat vineri, și citat de Rueters și Agerpres.
În contrast însă cu Marea Britanie, rata natalității din SUA a scăzut în perioada analizată de cei doi cercetători, care au legat această evoluție de predominanța creditelor ipotecare cu dobândă fixă în SUA și impactul scăderii prețurilor la proprietățile imobiliare.
„Analiza noastră comparativă cu SUA sugerează că, dacă mai multe familii ar fi putut obține dobânzi mai reduse la credite, SUA ar fi putut să nu înregistreze un fenomen atât de sever de declin al natalității ("baby bust") în perioada Marii Recesiuni", susțin cei doi cercetători de la Banca Angliei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.