Nasul înfundat, dat de viroze și de alergii. Care sunt diferențele și ce trebuie făcut înainte de a ajunge la medic. Apostol: Să nu apeleze la picăturile decongestionante

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
nasul infundat. FOTO: reepik @galitskaya
nasul infundat. FOTO: reepik @galitskaya

Nasul înfundat poate să apară pe tot parcursul anului. Care sunt diferențele între un nas înfundat din cauza virozelor și unul din cauza alergiilor. Ce trebuie făcut înainte de a merge la medicul ORL.

Nasul înfundat în cazul copiilor apare nu doar în sezonul rece, așa cum mulți ne gândim, ci chiar și atunci când este mai cald.

Medicul ORL Ana Maria Apostol a explicat care sunt cele trei cauze principale care duc la nasul înfundat, dar și când este nevoie să ajungem cu cei mici la medicul specialist.

”Sunt trei cauze mari de nas înfundat, mai ales la copii. Vorbim în special de copii, dar patologia se aseamănă cu cea a adultului.

Vorbim de viroze, de sezonul rece și de nas înfundat pe viroză. Vorbim de alergii, care nu mai sunt cele clasice, care se dezvoltau primăvara și toamna, ci de o alergie perenă care  inflamează mucoasa nazală și înfundă nasul din start și nu se decongestionează cu nimic.

A treia este cea dată de poluare și de aerul uscat din încăperi, din orașele industrializate”, a declarat dr. Ana Maria Apostol, medic ORL, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

În ceea ce îi privește pe copii, medicul a atras atenția în legătură cu faptul că în ultimii ani, mai ales pe fondul pandemiei, aceștia au stat mai mult în spații închise, în casă.

”În momentul în care stai în acea cameră și stai pur și simplu, avem o cantitate mare de praf, aer închis, iar acest aer nociv nouă creează o inflamație a mucoasei nazale și iarăși nasul este înfundat”, a subliniat medicul.

Vezi și: Pacienții, afectați și după un an de zile de la infecția cu COVID. Care sunt cele mai afectate organe

Nasul înfundat, diagnostic

Pentru a vedea clar care este cauza care a dus la nasul înfundat, mai ales în perioada rece, dar și pentru a s e putea pune un diagnostic corect, în contextul în care cauzele se pot suprapune, dar și pentru că tratamentul diferă în funcție de cauză, medicul susține că este nevoie să ajungem la un specialist ORL.

”Acesta îl examinează și se uită în interiorul nasului copilului. Avem o lumină frontală cu care luminăm nasul, bat cu o lumină fix în interiorul nasului. În principiu, simptomul este același, de nas înfundat.

În răceală, mucoasa nu este roz, cum ar trebui să fie, ci este foarte roșie, congestionată ca focul, acoperită de secreții murdare, de obicei purulente și foarte vâscoase și aderente de mucoasă.

Aceste secreții din cauza virozei sunt în spatele nasului și nu sunt vizibile pentru părinți.

În alergie, tot nas înfundat avem, dar mucoasa este palidă, vineție, se vede clar la un examen clinic dacă este răcit sau alergic, iar secrețiile nu mai sunt vâscoase, ci curg, sunt mai fluide și apoase.

Acest nas înfundat, din alergie, de obicei este însoțit și de mâncărime în nas sau la ochi. Și atunci îți dai seama că este alergic sau dacă are strănuturi repetitive”, a spus medicul.

De asemenea a ținut să puncteze faptul că suntem obișnuiți cu alergiile din primăvară și din toamnă, însă în ultima vreme acestea apar chiar și vara sau iarna.

Potrivit medicul, în ceea ce putem numi extrasezon alergic, de fapt suntem alergici la acei acarieni din casă.

”Le recomand părinților să îi scoată pe copii la aer, afară, ideal nu în orașele industrializate, ci la aerul de la munte, de la țară. Mai avem și poluarea dată de mașini, iar în acest tip de poluare, nasul are rolul de a schimba calitatea aerului care intră în organismul nostru”, a mai spus medicul.

Nasul înfundat, tratament

În cazul în care vă confruntați cu un nas înfundat, fie că e vorba de copii, fie că e vorba de adulți, în situația în care nu reușiți să ajungeți la medicul ORL-ist, un prim remediu pe care îl puteți face acasă este cel de a spăla nasul cu apă de mare, care nu ar trebui să lipsească din casă.

Utilizarea apei de mare pentru curățarea nasului se poate folosi de câte ori trebuie, neexistând o regulă în acest sens.

”Dacă păstrăm nasul murdar, se adaugă bacteriile din aer, care devin mult mai agresive, se lipesc mult mai ușor, iar mucoasa se suprainfectează, deci din start, sfatul meu pentru părinți este să nu apeleze la picăturile decongestionante, ci mai întâi să apeleze la aceste spray-uri cu apă de mare, să îi pună să sufle nasul sau să le aspire nasul, și așa s-a eliberat nasul”, a mai spus medicul, adăugând că abia după acest moment se administrează tratamentul, care va fi în funcție de cauza ce a dus la nasul înfundat, mai mult, că tratamentele sunt complet diferite și trebuie prescrise de către medicul specialist.

Vezi și: Planul național de paturi din spitale, în transparență decizională. Se are în vedere raționalizarea rețelei spitalicești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel