Narghileaua, mai dăunătoare decât țigara: 11 secunde pentru a forma cheaguri de sânge

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Narghilea Foto: pixabay.com
Narghilea Foto: pixabay.com

Narghileaua, sau pipa cu apă, pare că este chiar mai dăunătoare decât țigara de tutun. Cercetătorii au descoperit că provoacă formarea de cheaguri de sânge în doar 11 secune, față de cinci minute, cât ia unei țigări obișnuite.

Pentru prima dată, într-un studiu realizat la șoareci, cercetătorii au descoperit că fumul de tutun de la narghilea a provocat anormalități în circulația sângelui, crescând probabilitatea de a se coagula și de a se forma rapid cheaguri de sânge. Acest lucru poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, potrivit unei noi cercetări publicate în revista American Heart Association, Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB).

Cercetătorii au descoperit că fumul de tutun de la o narghilă a determinat formarea cheagurilor de sânge în medie de aproximativ 11 secunde, comparativ cu o medie de 5 minute, în cazul celor care nu sunt expuși la fumul de narghilea. Această expunerea a provocat și alte anomalii legate de circulația sângelui.

"Fumatul de narghilea, care devine din ce în ce mai popular în țările occidentale, este perceput ca fiind mai puțin dăunător decât țigările, cu toate acestea narghileaua poartă un profil toxic care se crede că este comparabil sau chiar îl depășește pe cel al țigărilor tradiționale. Unele studii au descoperit că fumul emis într-un episod de fumat tutun de narghilea conține substanțe chimice mult mai nocive, făcând comparație cu o singură țigară”, a declarat Fadi Khasawneh, doctor, profesor asociat și președinte de științe farmaceutice la Universitatea din Texas, la El Paso.

Narghileaua, sau „pipa cu apă”, este o metodă unică de fumat a tutunului. Este format dintr-un cap (care ține tutunul), un corp, o cameră umplută cu apă, un furtun și un dispozitiv bucal. Brichetele de cărbune sunt folosite pentru a „arde” tutunul.

În acest studiu, cercetătorii au expus șoareci la fum de narghilea de la o mașină de fumat care imita obiceiurile de fumat din viața reală. Mașina de fumat a folosit 12 grame de tutun aromat, disponibil în comerț, care a inclus tutun, glicerină, melasă și aromă naturală cu nicotină și gudron. Cercetătorii au comparat apoi activitatea plachetară între șoarecii expuși la cest fum, față de cei care nu au fost expuși.

Mai nesănătoasă decât țigara 

Studiul a simulat tipul de expunere la nicotină care se produce la fumatul unei narghilele, pe care cercetătorii l-au verificat prin măsurarea nivelurilor de cotinină, metabolitul nicotinei.

„Constatările noastre oferă noi dovezi că fumatul de narghilea este la fel de nesănătos - dacă nu chiar mai mult - decât țigările tradiționale", a spus Khasawneh. „Fumatul cu narghilea, țigările, țigările electronice sau alte forme de tutun îți cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.”

În mai 2019, American Heart Association a publicat o declarație științifică, „Pipa de apă (narghileaua) și fumatul și riscul bolilor cardiovasculare”, pentru a analiza cercetările disponibile despre efectelor asupra sănătății fumatului cu narghilea. Declarația notează că fumatul de narghilea are ca rezultat inhalarea unor niveluri semnificative de substanțe chimice toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și particulele din tutun care pot dăuna vaselor de sânge, inimii și plămânilor, precum și crearea unei dependențe de nicotină.

"Acest studiu oferă dovezi suplimentare potrivit cărora, contrar credinței populare, fumatul de narghilea afectează negativ sănătatea cardiovasculară. Din 2011 până în 2015, numărul de narghilele din Statele Unite se estimează că ar fi mai mare decât dublu, iar interesul a crescut în rândul celor doi adolescenți și adulți”, a declarat Aruni Bhatnagar, președinte al grupului care a scris declarația științifică. „Deși industria tutunului a găsit noi modalități de popularizare și creștere a utilizării de noi produse, studii de genul acesta evidențiază riscul ridicat al fumatului de narghilea.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel