Nanoroboți care ucid cancerul. Arma letală împotriva tumorilor, dezvoltată de cercetătorii suedezi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul - FOTO: Freepik
cancerul - FOTO: Freepik

Această tehnică distruge tumorile canceroase cu o precizie letală, după cum spun chiar medicii. A demonstrat eficiență în oprirea răspândirii tumorilor, fără a afecta țesuturile sănătoase din jur.

Oamenii de știință suedezi au dezvoltat nanoroboți care pot distruge tumorile canceroase cu o precizie letală. Oamenii de știință suedezi au făcut un progres revoluționar în lupta împotriva cancerului. Aceștia au realiza nanoroboți înarmați cu "arme letale" proiectate pentru a viza exclusiv și a anihila celulele canceroase.

Nanoroboții opresc răspândirea tumorilor

Aceste mici, dar puternice mașini și-au demonstrat abilitățile oprind răspândirea tumorilor la șoareci fără a afecta țesutul sănătos din jur, conform unui studiu realizat la prestigiosul Institut Karolinska din Suedia și publicat în revista Nature.

Echipa de cercetare este optimistă în privința succesului similar în testele pe oameni. Yang Wang, cercetător la Departamentul de Biochimie Medicală și Biofizică, a subliniat importanța înțelegerii posibilelor efecte secundare înainte de a trece la testarea pe oameni.

"Acum trebuie să investigăm dacă aceasta funcționează în tipurile de cancer mai avansate care se aseamănă mai mult cu boala umană reală", a spus Wang.

Vezi și: Tirzepatide, medicamentul care reglează glicemia. Poate ameliora diabetul de tip2

Cum funcționează tehnologia

Tehnologia se bazează pe o structură special proiectată capabilă să aranjeze "receptori ai morții" pe suprafața celulelor, declanșând moartea celulară. Acest mecanism letal constă în șase peptide aranjate hexagonal, descrise de profesorul Bjorn Hogberg, autorul principal al studiului publicat în Nature Nanotechnology, ca fiind o "armă letală".

Totuși, există o problemă cu acest instrument puternic de combatere a cancerului.

"Dacă ar fi administrat ca medicament, ar începe să omoare celulele din corp fără discriminare, ceea ce nu ar fi bine", a avertizat Hogberg.

Vezi și: Ce riști dacă stai prea mult pe scaun. Intervalul la care trebuie să te ridici. Dr. Ovidiu Grămescu: E o poziție vicioasă

Celule canceroase - FOTO: Freepik@chompoolovekid

Cum se rezolvă problema

Pentru a ocoli această problemă, cercetătorii au ascuns inteligent arma într-o nanostructură creată din ADN.

Echipa a lucrat de ani buni la ceea ce se numește "origami ADN" - procesul de construire a structurilor nanoscalare folosind ADN-ul. Acum, ei încearcă să folosească tehnica pentru a crea un "comutator de ucidere" pentru celulele canceroase, care va fi activat doar în condițiile potrivite - și astfel va "viza și ucide în mod specific celulele canceroase".

"Am reușit să ascundem arma în așa fel încât să poată fi expusă doar în mediul găsit în și în jurul unei tumori solide. Aceasta înseamnă că am creat un tip de nanorobot care poate viza și ucide în mod specific celulele canceroase", a mai explicat prof. Hogberg.

Vezi și: Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale

Tehnica constă în exploatarea pH-ului scăzut care înconjoară de obicei celulele canceroase și ar activa arma. Când pH-ul unei celule scade la 6,5, arma peptidică are un efect semnificativ de ucidere a celulei - dar rămâne ascunsă în interiorul nanostructurii când celula are un pH normal de 7,4, au arătat analizele in vitro.

Testele pe șoareci cu cancer de sân au dus la o reducere de 70% a creșterii tumorii comparativ cu șoarecii cărora li s-a administrat o versiune inactivă a nanorobotului.

Următorul pas al oamenilor de știință este să încerce să vizeze nanorobotul și mai precis pentru a-l face să se lege specific de anumite forme de cancer. Speranța este să producă tratamente împotriva cancerului mai puțin toxice și invazive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel