Muzica, tratament pentru creier. Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Ce melodii ar trebui să ascultăm

Monika Baciu |
Data publicării:
muzica - FOTO: Freepik
muzica - FOTO: Freepik

Muzica poate ajuta la combaterea bolii Alzheimer. Aceasta este un adevărat tratament pentru creier. 

Muzica poate preveni boala Alzheimer. Boala Alzheimer, precum și demența și bolile neurodegenerative în general, sunt unele dintre cele mai teribile rele cu care se confruntă nu numai persoana bolnavă, ci și familia care o îngrijește.

Un nou studiu a arătat cum muzica poate deveni un aliat foarte important în lupta împotriva acestor afecțiuni neurodegenerative. Bineînțeles, nu este vorba de un leac, dar este ceva care ar putea îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Muzica, terapie prin artă

Studiul a fost realizat, împreună, de către Universitatea americană Northwestern împreună cu Institutul italian pentru terapie prin artă, explică modul în care terapia prin muzică poate fi utilă în confruntarea cu Alzheimer și alte boli similare. În special, foarte importantă este muzica pe care se obișnuia să o ascultăm în adolescență și la începutul anilor de adult. Pur și simplu, muzica de când erai adolescent.

Paolo Maria Rossini este șeful Departamentului de neuroștiințe și neuroreabilitare de la IRCCS San Raffaele (Milano, Italia). Încercând să reconcilieze teoriile medicale cu un limbaj informațional simplu, Rossini susține că muzica are efecte asupra creierului. 

Vezi și: Concediu și indemnizație de maternitate în România. Ce trebuie să știi dacă devii mamă în 2023. Unde s-a luat decizia ca mamele să și muncească fără să piardă indemnizația

”Ascultarea muzicii are efecte protectoare față de procesele de neurodegenerare, iar eficacitatea sa terapeutică pare să se bazeze pe conservarea memoriei muzicale chiar și în stadii mai avansate ale bolii, datorită căreia pacientul cu demență pare să păstreze intacte abilitățile și competențele muzicale fundamentale, intonația, sincronia ritmică, simțul tonalității”, a explocat Paola Maria Rossini.

Același Paolo Maria Rossini explică cum, începând din 2001, o schiță a acestei teorii a fost folosită și la spitalul San Raffaele din Milano. De fapt, muzica a fost adăugată ca "terapie non-farmacologică" pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și, mai exact, tulburările de comportament la pacienții cu demență.

Într-adevăr, unii pot deveni agitați și agresivi, fără să recunoască unde se află sau persoanele cu care sunt. Efectul calmant al muzicii ar servi tocmai acestui scop, dar nu numai.

Vezi și: Ce face România pentru a elimina cancerele provocate de HPV. Rafila: Putem să compensăm vaccinurile. Creștem mult accesul pentru femei și băieți

De ce muzica ajută un creier deteriorat

Explicația este în întregime științifică și biologică. De fapt, se pare că, în condițiile unei deteriorări majore în centrul limbajului vorbit, cel al muzicii și al cântării de versuri muzicale este mult mai puțin afectat. Așa cum amintirile din copilărie dispar ultima dată, tot așa și cântecele ascultate în tinerețe persistă foarte mult timp.

În încheierea discursului său, Rossini explică faptul că "din motive care nu sunt decât oarecum clare, amintirile autobiografice se păstrează mai bine și mai mult timp decât alte tipuri de amintiri la pacienții cu Alzheimer", potrivit MSN.

Muzica activează aproape tot creierul

S-a demonstrat că muzica activează unele dintre cele mai largi și mai diverse rețele ale creierului. Bineînțeles, muzica activează cortexul auditiv din lobii temporali din apropierea urechilor, dar acesta este doar începutul. Părțile creierului implicate în emoții nu sunt doar activate în timpul muzicii emoționale, ci și sincronizate.

Muzica activează, de asemenea, o varietate de regiuni de memorie. Și, în mod interesant, muzica activează sistemul motor. De fapt, a fost teoretizat faptul că activarea sistemului motor al creierului este cea care ne permite să distingem ritmul muzicii chiar înainte de a începe să batem din picior pe ea, arată Harvard Health.

Vezi și: 8 băuturi cu efecte laxative. Plăcute și disponibile la orice oră, au și rol hidratant

Muzica îți menține puternice rețelele cerebrale

Așadar, cum promovează muzica starea de bine, îmbunătățește învățarea, stimulează funcția cognitivă, îmbunătățește calitatea vieții și chiar induce fericirea? Răspunsul este că, deoarece muzica poate activa aproape toate regiunile și rețelele cerebrale, poate contribui la menținerea unei multitudini de căi și rețele cerebrale puternice, inclusiv acele rețele care sunt implicate în bunăstare, învățare, funcție cognitivă, calitatea vieții și fericire.

De fapt, există doar o singură altă situație în care puteți activa atât de multe rețele cerebrale deodată, și anume atunci când participați la activități sociale, notează Harvard Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel