ALARMANT: mutațiile virusului SARS-CoV-2, mult mai RAPIDE decât erau până acum

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Pandemie
Pandemie

Virusul suferă acum mutații mai repede decât înainte – trei astfel de mutații care au fost izolate aveau la rândul lor 27 de mutații, fiecare cu peste 11 mutații pe eșantioanele de probă.

Un studiu recent al Institutului Indian de Științe (IISc), publicat în Journal of Proteome Research, a identificat mutații multiple și proteine ​​unice în izolatele SARS-CoV-2, virusul Covid-19. Studiul a arătat, de asemenea, că gazda produce mai multe proteine ​​proprii, deoarece corpul lansează o apărare imunologică ca răspuns la atacul viral.

Pentru a înțelege mai bine modul în care virusul suferă mutații și biologia proteinelor sale (proteinele sunt fabricate folosind informații genetice), o echipă IISc condusă de Utpal Tatu, profesor în cadrul Departamentului de Biochimie, a efectuat o investigație cuprinzătoare „proteo-genomică” - o serie de analize ale virusului SARS-CoV-2 izolate. Probele virale au fost recuperate din secrețiile nazale ale persoanelor pozitive Covid-19 din  Bengaluru.

Analiza genomică a fost făcută folosind ceea ce biologii moleculari precum Tatu numesc secvențierea generației următoare (NGS), o tehnologie care permite secvențierea rapidă a întregului genom, notează BusinessLine.

Mutații mai rapide

El a spus că secvențierea genomului tulpinilor virale din întreaga lume este importantă, deoarece ajută la urmărirea mutațiilor care apar constant.

Analiza echipei sale sugerează că virusul suferă mutații acum mai repede decât înainte - cele trei tulpini izolate din Bengaluru aveau 27 de mutații în genomul lor cu peste 11 mutații pe eșantion, mai mult decât media națională (8,4) și media globală (7,3).

Pentru a înțelege răspândirea și istoria evoluției virusului, echipa a construit unarbore  filogenetic global sau un arbore al înrudirii, din tulinile  izolate virale, folosind datele secvenței.

Analiza filogenetică a constatat că tulpinile izolate din Bengaluru sunt cele mai strâns legate de cea din Bangladesh. De asemenea, a arătat că tulpinile izolate din India au mai multe origini și pare că nu au evoluat dintr-o singură variantă ancestrală.

Genomul SARS-CoV-2 codifică mai mult de 25 de proteine, dar doar câteva dintre aceste proteine ​​au fost identificate până acum. Studiul proteinelor virale ofera informatii functionale care, în prezent, nu sunt bine reprezentate, a spus Tatu.

În analiza proteomică, echipa sa a detectat 13 proteine ​​diferite - majoritatea dintre ele neidentificate anterior - din probe clinice. O astfel de proteină numită Orf9b, care suprimă răspunsul imun al gazdei, a fost prezisă, dar echipa IISc a furnizat primele dovezi ale exprimării sale.

Răspunsul corpului uman

„Doar știind cum funcționează virusul nu va fi suficient. Trebuie să-l punem în contextul gazdei ”, a spus Tatu. Prin urmare, în a treia analiză, echipa sa a explorat modul în care corpurile noastre răspund la virus, examinând proteinele gazdă.

Au descoperit până la 441 de proteine ​​unice pentru pacienții pozitivi Covid-19, dintre care se presupune că joacă un rol cheie în răspunsul imun al organismului.

Analizele proteomice au fost efectuate utilizând spectrometrie de masă de înaltă rezoluție.

Echipa este optimistă cu privire la potențialul pe care îl are această metodă pentru testarea pe scară largă. Proteinele pot fi markeri fiabili ai infecțiilor deoarece sunt mai abundente și mai stabile în comparație cu moleculele de ARN pe care se bazează testele prevalente RT-PCR. Sheetal Tushir, doctorand și primul autor al lucrării, a spus: „Cel mai bun lucru pe care putem (spera) să îl vedem în acest secol este utilizarea spectrometriei de masă ca tehnică de bază pentru diagnostic”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel