Mustul eliberează dioxid de carbon, care este extrem de riscant pentru sănătate. Poate chiar să ucidă în câteva minute o persoană care suferă o astfel de intoxicație.
E perioada recoltei și mai ales perioada în care se culeg strugurii și se face mustul, apoi vinul. În această perioadă, pompierii sunt solicitați să intervină la incidente precum intoxicația cu gazele rezultate în urma procesului de fermentație a mustului.
Mustul și riscurile intoxicației cu dioxid de carbon
Prin procesul de fermentație, mustul eliberează dioxid de carbon care este extrem de periculos pentru sănătate. La niveluri obișnuite, dioxidul de carbon este netoxic. Este o componentă normală a aerului și este atât de sigură încât este adăugată băuturilor pentru a le carboniza. Însă, în cantități mari acesta devine toxic pentru creier.
Prof. Univ. Dr. Diana Iliescu-Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iași, medic legist, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre riscurile la care se supun persoanele care, în această perioadă, produc vin în propriile gospodării.
”Prin intoxicația cu CO2 se moarte foarte rapid. Oamenii trebuie să știe că dioxidul de carbon obținut prin fermentație alcoolică este o cauză foarte rapidă și sigură de deces. Crește foarte mult în perioada toamnei.
Problema este nu numai a celor care intră în aceste spații în care se produce fermentația alcoolică, ci este și a celor care încearcă să salveze. Trebuie să știe și cei care intră să salveze persoana aflată într-un beci sau într-un spațiu de depozitare a alcoolului că riscul este foarte mare și pentru salvator”, a declarat prof. univ. dr. Diana Bulgaru, în exclusivitate pentru DC Medical.
Decesul, extem de rapid
Intoxicația cu dioxid de carbon, numită și hipercapnie sau hipercarbie, rezultă din niveluri ridicate de dioxid de carbon din sânge. Intoxicația cu dioxid de carbon apare adesea în timpul scufundărilor, de la ventilație inadecvată, respirație inadecvată, un costum umed strâns, suprasolicitare, funcționare defectuoasă a regulatorului, scufundări adânci și contaminarea alimentării cu aer cu gaze expirate, care pot provoca o acumulare de dioxid de carbon, potrivit emedicinehealt.
Astfel, decesul poate surveni în câteva minute. Creierul nu poate funcționa în lipsa oxigenului.
”Decesul poate surveni foarte rapid, în 3 până la 5 minute maximum. Nu rezistă creierul la lipsa de oxigen. Totul este foarte rapid. Situația depinde și de deficitul de oxigen din spațiul respectiv, depinde și de fermentația alcoolică ce se produce acolo și de cantitatea de dioxid de carbon eliberată.
În general, în aceste spații, decesul este fulgerător. Persoanele intră, cad și mor. În lipsa oxigenului pentru creier, după un minut se instalează coma și, ulterior, poate să ducă la deces”, a mai explicat medicul legist.
Vezi și: Paralizia facială, cauze și tratament. Poate fi semnul unui accident vascular cerebral
La ce să fim atenți când preparăm mustul
Persoanele care prepară vinul în propria gospodărie trebuie să respecte câteva reguli simple.
”Când știu că au făcut alcool, beciurile trebuie aerisite, trebuie să existe o sursă de ventilație în acele spații. Mai mult decât atât, trebuie avertizați și cei care încearcă să ajute o persoană căzută în beci. Istoricul acestor cazuri este foarte simplu.
Se duce unul din membri familiei să scoată vin din beci, ceilalți văd că nu mai vine și pleacă să vadă ce e cu el. Îl găsesc căzut pe scările beciului. Ei se supun unui risc foarte mare încercând să îl salveze pentru că atmosfera viciată este la fel de dăunătoare și pentru ei”, a mai precizat prof. univ. dr. Diana Bulgaru.
Tratamentul în cazul intoxicației cu dioxid de carbon
Șansele de supraviețuire ale persoanelor intoxicate cu dioxid de carbon sunt mai mari în cazul în care acestora li se acordă ajutor medical de specialitate în primele minute de la intoxicație.
”Singurul mod în care putem să îi ajutăm, este să le administrăm, rapid, oxigen. În primul rând este vorba de îndepărtarea rapidă a victimei, scoaterea acesteia la aer, și administrarea de oxigen. Trebuie o terapie de susținere.
Poate să existe tuse, poate să existe o iritație a tractului respirator, iar urgentiștii aplică terapia de oxigen suplimentar umidificat. Se poate ajunge la intubație, la ventilație asistată, depinde de situație”, a mai explicat medicul legist.
Intoxicația cu dioxid de carbon, simptome
Simptomele otrăvirii cu dioxid de carbon includ:
- Greață
- Vărsături
- Amețeală
- Cefalee
- Respirație rapidă
- Ritm cardiac rapid
- Înroșirea feței (căldură, roșeață sau furnicături ale pielii).
Simptomele cazurilor severe de otrăvire cu dioxid de carbon pot include
- confuzie
- convulsii
- pierderea conștienței
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.