Muștarul este un condiment obținut din semințele plantelor de muștar, alb, brun sau negru. Acestea sunt înrudite cu varza, fiind parte din familia Brassica. De menționat că atât boabele,cât și frunzele și florile plantei de muștar sunt comestibile și au o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Când spunem muștar, pentru români, primul gând se duce la micii cu muștar, unii glumind chiar și spunând că nu ești român adevărat dacă nu ai mâncat mici cu muștar.
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a precizat care sunt beneficiile muștarului, dar și de ce este așa de bună combinația de care se bucură mare parte dintre români.
”Semințele sunt absolut miraculoase. Iar în această combinație anulează efectele negative ale arsurii, ale fumului, ale excesului de carne. Muștarul are efect antioxidant, protejează vasele de sânge”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește culoarea pe care îl are muștarul pe care îl găsim pe piață, Mărgărit afirmă că a fost scos din lista de ingrediente colorantul tartrazina (E102), un aditiv ce s-a dovedit a fi cancerigen, iar acum culoarea este dată de curcumina.
”Dacă vedem un muștar care are și curcuma, pentru culoarea galbenă, e și mai bun. Va avea mai mult efect antioxidant, mai mult efect antiinflamator, deci este extraordinar de bine să asociem muștarul în această combinație.
Are și puține calorii, mulți antioxidanți. Este absolut miraculos. Efect antiestrogenic, nenumărate beneficii pentru muștar, dar, atenție la etichetă și să încercăm să luăm un muștar cât mai natural”, a mai spus nutriționistul.
Muștarul, beneficii pentru sănătate
Muștarul se consumă, de obicei, în cantități mici, și este o alternativă hipocalorică a altor sosuri, precum maioneza. Boabele de muștar sunt folosite în scopuri medicinale.
Muștarul conține doi antioxidanți de interes: izotiocianații și sinigrina.
Izotiocianații, uleiul responsabil de a da gustul picant întâlnit în muștar, are capacități anticancerigene pentru cancerele de sân, de plămâni, de tract gastrointestinal și de prostată.
Cu toate acestea, mecanismul rămâne neclar și sunt necesare mai multe cercetări pentru a concluziona eficacitatea beneficiilor pentru sănătate ale muștarului legate de cancer.
Izotiocianații pot juca, de asemenea, un rol în gestionarea diabetului, reduc colesterolul rău pentru a oferi efecte de protecție cardiovasculară și beneficii neurologice care pot ajuta persoanele cu autism.
Dar, la fel ca în cazul beneficiilor pentru cancer, sunt necesare mai multe cercetări.
Sinigrina, al doilea antioxidant conținut de muștar, este un precursor al izotiocianaților până când este deteriorat sau zdrobit.
Când acest lucru se întâmplă, o enzimă îl transformă în izotiocianați sau ulei de muștar.
Cercetările arată că acest antioxidant are proprietăți anticancerigene, antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii și de vindecare a rănilor, notează VeryWellFit.
Muștarul, ce conține: până la 6 E-uri , doar 10% boabe de muștar
InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România, potrivit unui comunicat de presă.
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție:
Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție
Dintre acestea:
- 0,01 % au 55% boabe de muștar;
- 0,01% au 50% boabe de muștar;
- 0,01% au 46% boabe de muștar;
- 0,05% au 10% boabe de muștar.
Făină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție.
Dintre acestea :
- 0,27% au 20% făină de muștar;
- 0,01% au 10% făină de muștar.
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:
- 37% nu menționează proveniența ingredientului principal.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:
- 88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 - 6:
- 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 31% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 12% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:
- 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/betacaroteni (E160a);
- 32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);
- 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavină (E101).
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100 g produs.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g. 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.
- Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.
Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g. Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame / zi.
Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%, se arată în comunicatul ce
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.