Mușețelul, efecte benefice sau reacții alergice. Când și cum e bun pentru sănătate. STUDII

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ceaurile sunt bune pentru mai multe afecțiuni. Foto: Pixabay
Ceaurile sunt bune pentru mai multe afecțiuni. Foto: Pixabay

Mușețelul, ceaiul pe care-l bem de pe vremea când eram copii, poate fi periculos pentru sănătate la anumite persoane. El are însă și câteva beneficii dovedite medical. Iată care sunt dovezile:

Mușețelul este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru diferite afecțiuni. El figurează în scrierile medicale antice și era considerat o plantă medicinală importantă în Egiptul antic, Grecia antică și în Imperiul Roman.

Astăzi, mușețelul este utilizat ca ceai relaxant sau supliment alimentar pentru insomnie, anxietate și afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi deranjamentele la stomac, gazele și diareea. 

Spre exemplu, pentru dormi opt ore în fiecare noapte, se recomandă un ceai de mușețel. Acesta vă calma nervii, iar mușețelul s-a dovedit a îmbunătăți funcționarea diurnă la persoanele cu insomnie într-un studiu pilot publicat în BMC Complementary and Alternative Medicine în 2011 (link direct studiu).

Un studiu preliminar, publicat în 2009 în Journal of Clinical Trials (link direct studiu), sugerează că un supliment alimentar cu mușețel poate fi util pentru tulburarea de anxietate generalizată.

Apoi, Mușețelul are proprietăți inflamatorii dovedite. O meta-analiză (link direct analiză) indică faptul că mușețelul este plin de antioxidanți și are un efect hepatoprotector. În plus, un studiu (link direct studiu) arată că mușețelul este asociat cu o tensiune arterială îmbunătățită și o scădere în greutate.  

De asemenea, mușețelul este utilizat ca topic pentru afecțiuni ale pielii și pentru rănile în gură care rezultă din tratamentul cancerului.

Florile plantei de mușețel sunt folosite pentru a prepara ceaiuri, extracte lichide, capsule sau tablete. Frunzele pot fi, de asemenea, aplicata pe piele sub formă de cremă sau unguent, sau folosite, sub formă de infuzie, pentru clătirea gurii.

Alte cercetări au arătat că produsele care conțin anumite combinații de plante medicinale care includ și mușețelul pot fi de folos pentru stomacul deranjat, pentru diaree la copii și pentru sugarii cu colici. Însă mușețelul nu s-a dovedit a fi util pentru aceste afecțiuni.

Poate da reacții alergice

Au fost raportate reacții alergice – consform unui studiu publicat în 1995 în International Archives of Allergy and Immunology (link direct studiu), inclusiv cazuri rare de anafilaxie (o reacție alergică care poate pune viața în pericol) după cum arată studiul publicat în 2009 în Allergology International (link direct studiu), la persoane care au consumat sau au intrat în contact cu produse de mușețel. Oamenii sunt mai predispuși la reacții alergice la mușețel dacă sunt alergici la plante conexe, cum ar fi ambrozia, crizanteme, galbenele sau margarete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel