Mușchiul psoas, responsabil cu echilibrul. Reține toate traumele și durerile. E numit și mușchiul sufletului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
muschiul psoas - FOTO: Freepik@amunizer123
muschiul psoas - FOTO: Freepik@amunizer123

Mușchiul psoas este cel mai lung și mai profund mușchi al corpului. Acesta reține toate durerile. Este supradenumit mușchiul sufletului.

Mușchiul psoas este un mușchi mare care se atașează în partea de jos a coloanei vertebrale toracice (T12) și de-a lungul coloanei lombare (până la L4), apoi trece prin bolul pelvian, coboară peste partea din față a articulației șoldului și se atașează în partea de sus a femurului (osul coapsei).

Este singurul mușchi care leagă coloana vertebrală de picior. Este un mușchi profund, implicat în mișcări complexe și în comunicări prin centrul și partea inferioară a corpului.

Mușschiul psoas, ce rol are

Mușchiul psoas, cunoscut și sub numele de ”mușchiul sufletului”, este cel mai profund mușchi din sistemul muscular. Acesta joacă cel mai mare rol dintre toți mușchii în echilibrarea corpului dumneavoastră. De asemenea, ajută la mobilitatea articulațiilor, la amplitudinea mișcărilor dumneavoastră și la buna funcționare a organelor din zona abdominală.

Acest mușchi, care vă conectează coloana vertebrală și picioarele, vă ajută să mergeți pe două picioare. Acesta face posibil ca tu să îți ridici picioarele și să mergi.

Un psoas sănătos va ajuta, de asemenea, la o bună postură și face loc tuturor structurilor interne din corpul dumneavoastră.Culturile orientale i-au dat numele de ”mușchiul sufletului”, datorită relației sale cu sistemul nervos central. Fiind conectat la diafragmă, acesta joacă un rol în respirație.  De aceea, psoasul este mușchiul care are rolul de a trimite oxigenul către creierul tău, potrivit Exploring Your Mind.

Cum te afectează

Tensiunea din mușchiul psoas îți afectează sănătatea emoțională. Stresul poate provoca tensiune în psoas, ceea ce îl va face fie mai mic, fie mai greu. Ambele lucruri vor duce la dureri de spate superioare și inferioare, probleme digestive, menstruație dureroasă și multe altele.

Pe de altă parte, cu cât este mai puternic și mai flexibil ”mușchiul sufletului”, cu atât vei radia mai multă vitalitate. Asta pentru că energia va putea să circule liber prin oasele, mușchii, articulațiile și organele tale.

Cum funcționează mușchiul psoas

Mușchiul psoas este considerat în mod tradițional un flexor al șoldului. Flexorii șoldului sunt mușchii care apropie trunchiul și piciorul. Este, de asemenea, un mușchi de stabilizare a posturii și ajută la îndreptarea coloanei lombare (inferioară).

În cele din urmă, în acțiunile în care o parte se contractă și nu cealaltă, psoasul ajută la flexia laterală. Este important de reținut că mușchiul psoas funcționează prin contracție excentrică, alungindu-se de-a lungul coloanei vertebrale anterioare, mai degrabă decât scurtându-se la efort.

Deoarece psoasul este un mușchi al flexiei, se spune că exercițiile care încorporează acest tip de mișcări îl întăresc. Atunci când piciorul se află într-o poziție fixă, psoasul ajută la flexia trunchiului.

Întinderi ale psoasului

Obiceiurile proaste de postură și de aliniere a mușchilor și, uneori, supraantrenamentul creează condiții în care psoasul este solicitat să vă stabilizeze în mod constant. Acesta este incapabil să revină la o poziție neutră din care ar putea răspunde cu flexibilitate la deplasările coloanei vertebrale, ale pelvisului și ale piciorului.

Exercițiile de fandare sunt cele mai populare exerciții de întindere a psoasului. Cu toate acestea, este necesară o aliniere exactă, altfel fandările sunt de puțin folos în ceea ce privește psoasul, potrivit Very Well Fit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel