Sezonul cald readuce în atenția adulților, părinți sau nu, pericolul cu care ne putem confrunta în urma ieșirilor la iarbă verde, mușcăturile de insecte, în special cele ale căpușelor, insecte care pot duce la apariția bolii Lyme. Un motiv în plus pentru a fi mai atenți pe unde umblăm, mai ales că acestea se pot găsi inclusiv în zone betonate, precum au arătat unii cetățeni care au atras atenția autorităților din Galați, într-o serie de postări făcute pe rețelele de socializare.
Căpușe. FOTO: Facebook @ My City Galați
Dr. Mihai Craiu a explicat câteva lucruri esențiale în privința căpușelor și a riscului de a face boala Lume, în urma mușcăturii acestor insecte.
”Vine o minivacanță în care mulți vom fi afară, la drumeție în natură. Și vom sta pe iarbă sau vom face doar un popas... Fiecare cu ritmul său.
Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri. Faimoasele căpușe...
Și odată cu întâlnirea cu acestea se vor întâmpla două lucruri - creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici originale provenite din mitologia urbană”, a scris dr. Mihai Craiu pe contul de socializare.
Ce trebuie știut despre căpușe și riscul de boala Lyme
Potrivit medicului, ”există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia, iar jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august”, a scris medicul pe contul său de Facebook, subliniind că ”nu toate mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală!
Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%”, a mai spus medicul, precizând că ”în România nu există astfel de zone de risc extrem”.
De asemenea, mai spune medicul, ”doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%”, potrivit Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases ediția a 4a din 2020.
Totodată, mai scrie medicul, ”spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!
Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamăna cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile”.
Mușcătură de căpușă. FOTO: Facebook @Spitalul Virtual de Copii (dr. Mihai Craiu)
Astfel, atrage medicul atenția, este important ca părinții să îi urmărească pe cei mici la fiecare revenire de la plimbare, astfel încât să observe din timp dacă există vreo mușcătură sau vreo căpușă la nivelul pielii copiilor.
Mai mult decât atât, medicul a făcut referire și cu privire la modul în care trebuie îndepărtate căpușele, cu ajutorul unui dispozitiv ce se poate găsi în farmacii, dar și să nu fie administrate antibiotice atunci când nu este cazul.
”Nu dăm antibiotice de spaimă pentru orice incident cu risc aproape zero - adică scenariul relativ frecvent de căpușă neangorjată, îndepărtată sub 24 ore”, a mai spus dr. Mihai Craiu.
Vezi și: De ce să nu folosești apa când e furtună. Pericolul uriaș care te paște. Ce poți să pățești
Boala Lyme, simptome
Mușcătura de căpușă se prezintă ca o umflătură mică, cu mâncărimi pe piele și seamănă cu cea provocată de țânțar.
Simptomatologia bolii Lyme variază și apare, de obicei, în etape, care se pot suprapune. Astfel, unii oameni nu au simptome ale stadiului tipic timpuriu.
În primul stadiu al bolii Lyme, erupția cutanată este un semn obișnuit al acestei afecțiuni, însă acest lucru nu apare întotdeauna. Erupția este de obicei un singur cerc care se răspândește încet de la locul mușcăturii de căpușă.
Erupția se simte adesea caldă la atingere, dar de obicei nu este dureroasă sau nu provoacă mâncărimi.
Alte simptome din stadiul 1 includ:
- febră
- dureri de cap
- oboseală extremă
- rigiditate articulară
- dureri musculare și dureri musculare
- noduli limfatici umflați, arată Mayo Clinic.
În cel de-al doilea stadiu, fără un tratament specific, boala Lyme se poate agrava, iar simptomele să persiste până la 10 săptămâni. Astfel, pe lângă simptomele din primul stadiu mai sunt incluse:
- multe erupții pe alte părți ale corpului
- dureri sau rigiditate a gâtului
- slăbiciune musculară pe una sau pe ambele părți ale feței
- activitate a sistemului imunitar în țesutul cardiac care provoacă bătăi neregulate ale inimii
- dureri care pornesc de la spate și șolduri și se răspândesc la picioare
- durere, amorțeală sau slăbiciune în mâini sau picioare
- umflături dureroase în țesuturile ochiului sau ale pleoapei
- activitate a sistemului imunitar în nervii oculari care provoacă durere sau pierderea vederii.
Cel de-al treilea stadiu al bolii Lyme poate dura până la 12 luni de la mușcătură, iar simptomele pot să apară și să dispară pe întreaga perioadă.
Vezi și: 5 alimente care aduc centimetri în plus pe talie. De ce este indicat să bem cafeaua neagră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.