Muscarina, toxina care poate otrăvi și ciupercile comestibile. Se activează prin preparea acestora

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ciuperci - FOTO: Freepik@marinzacon
ciuperci - FOTO: Freepik@marinzacon

Cum poate să te otrăvească o ciupercă comestibilă. Detaliul pe care trebuie să îl știi.

Vezi și: Enzima ATP-Citrat Liaza, rol în reducerea inflamației. Promovează îmbătrânirea sănătoasă

Muscarina este o toxină care se găsește în anumite ciuperci, inclusiv în cele comestibile. Această substanță poate fi periculoasă, deoarece devine activă doar atunci când ciuperca este tăiată, gătită sau digerată.

Studii recente au arătat că muscarina este stocată inițial în forma sa inactivă, dar poate provoca simptome severe de otrăvire, cum ar fi salivația excesivă, transpirația, vărsăturile și, în cazuri extreme, colapsul circulator sau chiar moartea.

Ciupercile nu sunt doar o delicatesă culinară, ci și un subiect fascinant datorită varietății lor uimitoare de forme, culori și dimensiuni. Odată cu venirea toamnei, culegătorii de ciuperci se îndreaptă spre păduri, în căutarea celor mai gustoase specimene pentru a le prepara și savura. T

otuși, printre acestea se ascunde un risc semnificativ – ciupercile otrăvitoare. Cercetări recente arată complexitatea toxinelor din ciuperci, în special muscarina, subliniind importanța identificării corecte.

Cercetătorii de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena și Institutul Leibniz pentru Cercetare în Produse Naturale și Biologie Infecțioasă au efectuat un studiu esențial asupra muscarinei, o toxină asociată în mod obișnuit cu buretele pestriț (Amanita muscaria). Deși această ciupercă bine cunoscută conține muscarină, studiul relevă că concentrații mai mari se găsesc în anumite specii de ciuperci din genurile Clitocybe și Inocybe.

Sub conducerea profesorului Dirk Hoffmeister, echipa a descoperit că muscarina nu este prezentă doar în forma sa activă, ci este și stocată ca precursor inofensiv, activându-se atunci când ciupercile sunt lezate.

Vezi și: Consumul de pește gras, efect asupra creierului. Reduce riscul de demență cu 23%

Ciuperci - FOTO: Freepik

Muscarina, pericolul ascuns din ciuperci

Muscarina, prima toxină fungică identificată acum mai bine de 150 de ani, este acum înțeleasă ca având o natură mult mai complexă. Studiul arată că, în ciuperci precum Clitocybe rivulosa, muscarina este stocată sub forma compusului mai puțin toxic 4’-fosfomuscarin.

"Există indicii că sunt prezente și alte substanțe, deoarece muscarina pură are, evident, un efect diferit față de o ciupercă ce conține muscarină", a explicat Sebastian Dörner, doctorand în echipa lui Hoffmeister, potrivit My Science.

Această complexitate devine esențială când vine vorba de ciuperca Clitocybe nebularis, cunoscută și sub denumirea de "ciuperca falsă," adesea confundată cu cea comestibilă. Doar atunci când ciuperca este lezată – prin tăiere, gătire sau digestie – enzimele eliberează muscarina toxică din precursorul său.

Această prezență dublă, atât a muscarinei inactive, cât și a celei active, sporește riscurile asociate cu anumite ciuperci, făcând esențială identificarea corectă.

Vezi și: Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului

Avertisment

Descoperirile, publicate recent în revista "Angewandte Chemie - International Edition," au implicații importante pentru medicina de urgență. Înțelegerea mecanismelor de toxicitate ale muscarinei poate ajuta medicii și toxicologii să evalueze mai bine pericolele reale ale anumitor ciuperci și să îmbunătățească tratamentul în cazurile de otrăvire cu ciuperci.

Muscarina perturbă transmiterea semnalelor prin intermediul neurotransmițătorului acetilcolină, provocând simptome grave, cum ar fi salivație excesivă, transpirație, vărsături, diaree, colaps circulator și chiar paralizie cardiacă fatală.

Indiferent dacă este ingerată în formă liberă sau ca precursor activat în corp, efectele rămân periculoase. Acest studiu a fost realizat în colaborare între echipa lui Hoffmeister și grupul condus de Christian Hertweck de la Leibniz-HKI, fiind finanțat de Fundația Germană de Cercetare prin Centrul de Cercetare Colaborativă ChemBioSys.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel