Murele dulci și suculente sunt delicatese de vară în multe regiuni, inclusiv în cele temperate nordice. Ca și în cazul zmeurei, și acestea cresc pe arbuști cunoscuți sub numele de "brambure".
Aceste fructe de pădure se găsesc și pe la noi, astfel că ne putem bucura de beneficiile lor fie la o plimbare prin pădure sau pe marginea drumurilor, unde localnicii le vând turiștilor. Indiferent de modul în care faceți rost de aceste fructe, trebuie să știți că ele au o serie de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care fiecare fruct trebuie savurat din plin.
Care sunt beneficiile murelor
Ca și în cazul altor tipuri de fructe de pădure, murele sunt, de asemenea, pline de fitonutrienți, cum ar fi vitaminele, mineralele, antioxidanții și fibrele alimentare care sunt esențiale pentru o sănătate optimă, potrivit Nutrition & You.
Fructele de pădure sunt foarte sărace în calorii. 100 g furnizează doar 43 de calorii. Cu toate acestea, ele sunt bogate în fibre solubile și insolubile (100 g de fructe de pădure întregi constau în 5,3 g, adică 14% Doza Zilnică Recomandată - DZR - de fibre).
Xilitolul este un substitut al zahărului cu puține calorii existent în conținutul de fibre. Acesta este absorbit în sânge cu o rată mai mică decât glucoza în interiorul intestinului. El, astfel, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Murele compun cantități semnificativ de mari de fitochimicale flavonoide fenolice (antociani, acid elagic, tanin), quercetină, acid galic, cianidină, pelargonidină, catechine, kaempferol și acid salicilic.
Studiile științifice sugerează că acești compuși antioxidanți pot avea beneficii potențiale pentru sănătate împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamației și bolilor neurologice.
Fructele de pădure proaspete sunt surse excelente de vitamina C (100 g de fructe de pădure conțin 23 mg sau 35% din DZR), care este un puternic antioxidant natural. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută la dezvoltarea rezistenței împotriva agenților infecțioși, la contracararea inflamațiilor și la eliminarea radicalilor liberi dăunători din corpul uman.
Murele conțin niveluri ridicate de vitamina A, vitamina E și vitamina K (16% din DZR/100 g). Mai mult, sunt bogate în mai mulți alți antioxidanți polifenolici flavonoizi care favorizează sănătatea, cum ar fi luteina, zeaxantina și beta-carotenul în cantități mici. În ansamblu, acești compuși contribuie la acțiunea de protecție împotriva radicalilor liberi derivați de oxigen și a speciilor reactive de oxigen (ROS) care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală.
Murele au o valoare ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, o măsură a puterii antioxidante) de aproximativ 5.347 µmol TE la 100 de grame.
Cuprul, esențial pentru viață. Deficitul și excesul în organism, cauze și remedii
Murele, pline de minerale
De asemenea, murele conțin o cantitate bună de minerale precum potasiu, mangan, cupru și magneziu. Cuprul este necesar în metabolismul osos, precum și în producția de celule albe și roșii din sânge.
Acestea conțin niveluri moderate de vitamine din grupul complexului B. Conține cantități bune de piridoxină, niacină, acid pantotenic, riboflavină și acid folic. Aceste vitamine funcționează ca și co-factori pentru enzimele care ajută la metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor în corpul uman.
Ce ar trebui să mâncăm când suntem STRESAȚI. Cori Grămescu: Vă va satisface nevoia de dulce
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, are soluția pentru mâncatul emoțional. Astfel, aceasta a făcut o scurtă listă cu preparatele pe care ar trebui să le mâncăm atunci când vrem să ne găsim refugiul ”emoțional” în frigider sau în dulapul cu alimente.
”1. Fulgi de hrișcă și mei cu nuci, fructe de pădure, fulgi de cocos și ștevie. Expunerea prelungită la stres crește nevoia de glucide în corp. Nucile și fructele te ajută să ai grăsimi sănătoase și texturi plăcute, iar hrișca și meiul sunt cereale neprocesate care în mod natural nu conțin gluten. Mixul de texturi, arome și culori îți va satisface nevoia de dulce, dar cu un aport corect de vitamine.
2. Pește de apă sărată de captură, avocado, măsline verzi și nuci crude. Grăsimile sănătoase ne susțin creierul pentru a face față anxietății și depresiei, ele fiind esențiale în perioada aceasta complicată.
3. Brânzeturile și carne de pui sau curcan. Aceste alimente sunt printre cele mai bogate în surse de L-Triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei, care ne ajută să ne reglăm mai eficient starea emoțională. De asemenea, L-Triptofanul are rol în secreția de melatonină, cu rol în calitatea somnului.
4. Kefir, murături în sare și alimente fermentate natural. Probioticele reglează flora intestinală, cu rol major în modelarea emoțiilor. În perioadele de stres e vital să ne asigurăm că alimentația noastră e echilibrată cu surse de bacterii probiotice.
5. Legume cu frunze verzi, leguminoase și ficat. Toate aceste categorii de alimente sunt bogate în complexul de vitamine B, care ne ajută să avem un echilibru emoțional și energetic și un sistem imunitar puternic”, a scris Cori Grămescu pe contul său de socializare. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Fructele și legumele de sezon dau hidratarea reală. Nutriționist: Cireșele, doza de energie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.