Mureș: Focare de hepatită A, 80 de cazuri confirmate

Steluța Indrei |
Data publicării:

Şapte focare de hepatită A au fost raportate în judeţul Mureş. Autorităţile sunt în alertă după ce în ultimele zile au fost confirmate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri, în special la copii.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a luat o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii bolii.

Purtătorul de cuvânt al DSP Mureş, dr. Stelian Caraghiaur, a declarat că cele mai multe cazuri sunt confirmate în focarul de pe Strada Dealului din Târgu Mureş, unde trăieşte o populaţie defavorizată, însă numeroase cazuri s-au înregistrat şi în comunele Daneş, Mica (în satul Ceuaş), Dadeş, Bălăuşeri, Sântana de Mureş (sat Chinari) şi în Ceauaşu de Câmpie, de asemenea în zone sărace.

„Avem şapte focare, şase în zonă rurală şi cel de-al şaptelea focar este în Târgu Mureş, erau 60 de cazuri confirmate, însă acum mi s-a confirmat că ne apropiem de 80 de cazuri deja confirmate. S-a dus dezinfectant în zonă, în fiecare focar a început vaccinarea. Majoritatea sunt copii. Este vorba despre hepatită virală de tip A sau boala mâinilor murdare cum se mai numeşte. Persoanele infectate au fost internate, iar persoanele cu care acestea au intrat în contact trebuie să respecte normele de igienă. Cea mai bună prevenţie este spălatul şi evitarea aglomeraţiei”, a declarat dr. Stelian Caraghiaur, citat de Agerpres.

Hepatita A: cum se transmite

Hepatita A, numită și boala mâinilor murdare, este o boală infecţioasă provocată de virusul hepatitic A, care se transmite prin consumul de apă sau alimente contaminate sau contactul cu o persoană bolnavă. Boala se poate transmite și prin consumul de alimente preparate de cineva cu infecție care nu și-a spălat mâinile în mod corespunzător.

Simptomele pot include senzație de oboseală și stare generală de rău, dureri articulare și musculare, febră, pierderea poftei de mâncare, durere în partea superioară dreaptă a burții, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), urină de culoare galbenă sau maronie, erupție cutanată.

De regulă, simptomele trec în câteva luni, iar hepatita A se vindecă, nu se transformă în hepatită cronică. Doar în cazuri rare hepatita A poate determina blocarea funcționării corecte a ficatului (insuficiență hepatică).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel