Munca până la epuizare în rândul tinerilor. Dr Vasi Rădulescu: îți ridici riscurile pentru majoritatea bolilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Job FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu recomandă tinerilor să nu muncească până la epuizare întrucât acest obicei le-ar putea afecta iremediabil sănătatea fizică și emoțională.

”Sfat mărunt: e o tentație enormă de a munci până la epuizare, mai ales în rândul tinerilor. Uitați asta. Nu merită. Ca om trecut prin așa ceva, vă spun că devine al naibii de greu să repari ce ai stricat, psihic sau organic. Poți intra în vrie, dând peste cap somnul, răsucind creierul și inima, experimentând de la anxietate ușoară până la atacuri de panică grele”, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu, pe rețelele sociale.

Acesta avertizează că munca până la epuizare poate duce inclusiv la ”un accident cerebral vascular sau un infarct miocardic”.

”Îți ridici riscurile pentru majoritatea bolilor. Te îndepărtezi de sănătate. E o tentație de a face mult și repede. De a împinge limitele. Temperați-vă. Contrabalansați munca mereu cu activități relaxante, întâlniri cu prietenii, somn bun, sport. Luați un concediu mic la fiecare două-trei luni. Împărțiți sarcinile. Setați obiective și pentru vârste mai mari, că unele se potrivesc mai bine atunci. Nu mai visați să aveți un morman de lucruri, că le obțineți și constatați că nu vă aduc nicio fericire.

Vă veți dori mereu altele. Nu sacrificați capitole pe care, din păcate, nu o să le mai puteți redobândi niciodată. Vă spun. Nu merită”, afirmă specialistul.

În unele zile abia reușești să te dai jos din pat dimineața, te chinui să te îmbraci ca să pleci la serviciu, pentru că atenția îți este mereu distrasă? Toată ziua te simți obosit, nu-ți mai place ce faci, ai devenit brusc cinic, ești depresiv, ai dureri de cap și te doare stomacul? O parte dintre acestea sunt semne care arată că ești epuizat/epuizată și că ai putea avea ceea ce specialiștii numesc sindromul de Burnout. Iată ce semne și simptome arată asta:

Semne și simptome de burnout:

1) Ești epuizat - Ești atât de obosit încât nu poți mișca niciun mușchi? Te târăști din pat dimineața să ajungi la serviciu? Cele 8 ore de program îți par a fi 80? Burnout-ul este un sindrom de stres legat de muncă, caracterizat prin trei lucruri specifice. Primul este sentimentul că ești epuizat – atât emoțional, cât și fizic.

2) Ai devenit cinic și totul te enervează - Al doilea lucru care caracterizează epuizarea de tip burnout este cinismul - o lipsă de interes față de muncă, care poate fi negativă sau chiar insensibilă. Epuizarea duce adesea la aceasta. Dacă stresul datorat muncii tale devine prea mult sau dacă devii iritabil cu colegii tăi (sau, mai rău, cu clienții), burnout-ul ar putea fi de vină. De asemenea, se poate înrăutăți: furia totală și bruscă este un alt semn că slujba ta ar putea să te epuizeze.

3) Te simți inutil - Al treilea semn sau simptom al epuizării este un sentiment de incompetență, un sentiment că pur și simplu nu poți fi eficient. Aceasta duce la o lipsă de realizare și de productivitate. Uneori, acel sentiment pare să fie rezultatul celorlalți doi factori principali - epuizarea și cinismul. Alteori, toți trei vin peste tine deodată.

Mai multe semne de burnout puteți citi AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel