Persoanele care lucrează în tura de noapte prezintă un risc crescut de a dezvolta un ritm cardiac neregulat și adesea anormal de rapid, numit fibrilație atrială (AF), potrivit unui studiu publicat în European Heart Journal (link direct studiu), jurnalul Societății Europene de Cardiologie.
Studiul este primul care a investigat legăturile dintre munca în schimbul de noapte și fibrilația atrială. Folosind informațiile de la 283.657 de persoane din baza de date Biobank din Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că, cu cât oamenii lucrează mai mult și mai frecvent în timpul vieții, cu atât riscul lor de fibrilație atrială este mai mare. Munca în schimbul de noapte a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de boli de inimă, dar nu de accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.
În plus, cercetătorii, conduși de profesorul Yingli Lu, de la Ninth People's Hospital din Shanghai și Școala de medicină a Universității Shanghai JiaoTong, China, și profesorul Lu Qi, de la Școala de sănătate publică și medicină tropicală a Universității Tulane, New Orleans, SUA, a investigat dacă predispoziția genetică la fibrilație atrială ar putea juca un rol în riscul crescut. Ei au evaluat riscul genetic general pe baza a 166 variații genetice cunoscute a fi asociate cu afecțiunea, dar au constatat că nivelurile de risc genetic nu au afectat legătura dintre turele de lucru de noapte și riscul FA, indiferent dacă participanții au avut un risc genetic scăzut, mediu sau ridicat.
Riscul crește major
Prof. Lu a spus că „deși un studiu ca acesta nu poate arăta o legătură cauzală între schimburile de noapte și fibrilația atrială și bolile de inimă, rezultatele noastre sugerează că munca în schimbul de noapte, curentă și pe tot parcursul vieții, poate crește riscul acestor afecțiuni.
Descoperirile noastre au implicații asupra sănătății publice pentru prevenirea fibrilației atriale. Acestea sugerează că reducerea atât a frecvenței, cât și a duratei muncii în tura de noapte, poate fi benefică pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge”.
Studiul a inclus 286.353 de persoane angajate sau care munceau pe cont propriu. Un total de 283.657 dintre acești participanți nu au avut AF atunci când s-au înscris în Biobank și 276.009 nu au avut insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. În perioada mediană de urmărire de peste zece ani, au existat 5.777 de cazuri de fibrilație atrială.
Analizând datele, cercetătorii au descoperit că persoanele care lucrau în prezent în ture de noapte în mod obișnuit sau permanent aveau un risc crescut de 12% de fibrilație atrială comparativ cu persoanele care lucrau doar ziua. Dintre persoanele care au lucrat în medie între trei și opt schimburi de noapte pe lună timp de zece ani sau mai mult, riscul de fibrilație atrială a crescut la 22% comparativ cu cei care muncesc ziua.
Dintre participanții care lucrează în prezent în schimburi de noapte sau care au lucrat în schimburi de noapte timp de zece sau mai mulți ani ori cei care lucrează de o viață în trei până la opt schimburi de noapte pe lună, riscul bolilor coronariene a crescut cu 22%, 37% și, respectiv, 35% comparativ cu cei care muncesc ziua.
Prof. Qi a spus că „au mai fost două descoperiri interesante. Am constatat că femeile erau mai susceptibile la fibrilația atrială decât bărbații atunci când lucrau în schimburi de noapte mai mult de zece ani. Riscul lor a crescut semnificativ cu 64% comparativ cu cei care muncesc ziua. Cantitatea ideală de activitate fizică a fost de 150 de minute pe săptămână sau mai mult, la intensitate moderată, 75 de minute pe săptămână sau mai mult de intensitate viguroasă, sau o combinație echivalentă, iar cei care au făcut asta au avut un risc mai mic de fibrilație atrială decât persoanele cu activitate fizică non-ideală, atunci când sunt expuși la o viața de muncă în schimbul de noapte. Astfel, femeile și persoanele mai puțin active din punct de vedere fizic ar putea beneficia în special de o reducere a muncii în schimbul de noapte”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.