Munca de acasă a devenit obișnuită în ultimii doi ani, iar această nouă obișnuință s-ar putea să nu se schimbe după ce vom ieși din pandemie. Dar munca de acasă în fața calculatorului vine cu unele capcane. Fiind mereu disponibil, s-ar putea să stai mai mult în fața ecranului și asta îți va afecta ochii mai mult. Orele de lucru prelungite și timpul sporit în fața ecranului înseamnă mai mult stres pentru ochi. Și oricât ai încerca, vei ajunge cu ochii obosiți la sfârșitul zilei.
Dr. Tushar Grover, director medical, Vision Eye Centre, New Delhi, spune că, deoarece munca de acasă în majoritatea cazurilor implică mai mult timp în fața ecranului, oamenii ar trebui să mențină un echilibru în ceea ce privește timpul între concentrarea pe ecrane și îndepărtarea ochilor de pe ecran. .
„Să te uiți în mod continuu la ecran ore lungi cu siguranță nu este recomandabil. De fapt, trebuie luate pauze periodice. Ar trebui să păstrați computerul sau laptopul la care lucrați la o distanță rezonabilă și într-un unghi confortabil. De asemenea, laptopul trebuie amplasat într-un spațiu interior bine luminat. În același timp, ar trebui să reglați luminozitatea și contrastul ecranului pentru o vizualizare confortabilă a ecranului, excluzând strălucirea etc. A fi în interior înseamnă, de asemenea, că oamenii se confruntă cu mai puțină lumină naturală. Deci, ar trebui să aveți grijă să intre în interior suficientă lumină naturală”, sfătuiește Grover.
Ca să nu mai vorbim că acest lucru în sine nu este suficient. Deci, la fel ca și corpul, și ochii pot avea nevoie de exerciții. „Deși există multe exerciții, cum ar fi concentrarea asupra unui anumit punct și apoi privirea în altă parte și repetarea exercițiului, probabil cel mai eficient și important este exercițiul 20-20-20. În aceasta, la fiecare 20 de minute, o persoană care folosește un dispozitiv cu ecran ar trebui să privească la aproximativ 20 de metri distanță timp de cel puțin douăzeci de secunde. Acest lucru întrerupe ciclul de lucru constant în apropiere, care este responsabil pentru încordări, dureri de cap și oferă odihnă ochilor. De asemenea, ar trebui să încercați să clipiți cât mai mult posibil în timp ce utilizați ecranul”, vă spune Grover.
Dieta echilibrată, mai importantă decât crezi
Mai mult, este important să înțelegem că un ochi sănătos rezidă într-un corp sănătos, iar o dietă nutritivă bine echilibrată este benefică nu doar pentru organism, ci și pentru ochi. Unele dintre alimentele importante pentru sănătatea ochilor includ morcovi, cartofi dulci, caise, portocale, lămâi, grapefruit, roșii, căpșuni, migdale, pește, fasole și legume cu frunze, sugerează Grover.
În afară de o dietă echilibrată, spune Grover, alte câteva modalități de a menține ochii sănătoși sunt: Evitați fumatul, purtați ochelari sau lentile adecvate, așa cum este prescris de un medic, odihniți-vă suficient ochii și, cel mai important, consultați medicul regulat.
„O examinare anuală a ochilor poate ajuta la detectarea oricăror condiții ascunse care pot fi oprite în stadiile incipiente, folosind un tratament în timp util”, adaugă Grover.
Având în vedere orele lungi de utilizare a ecranului, este și mai important la copii să se asigure pauze dese, obiceiuri vizuale bune, precum și obiceiuri alimentare și hidratare bune,mai arată Grover.
Care sunt cele mai frecvente probleme ale ochilor
Una dintre problemele oculare majore cu care se confruntă oamenii în timp ce lucrează de acasă este ochii uscați. „Uscăciunea ochilor devine din ce în ce mai frecventă în scenariul actual de lucru de acasă și utilizarea excesivă a ecranului. În primul rând, este important să consultați un oftalmolog pentru a vă asigura că boala și condițiile asociate pot fi gestionate în mod corespunzător folosind picături de lubrifiant și alte medicamente. În al doilea rând, este important să faci comprese calde, deoarece ajută la îmbunătățirea calității lacrimilor și oferă o ușurare extraordinară pe termen lung. În al treilea rând, este important să purtați ochelari după prescripție medicală în timpul utilizării ecranului și să faceți pauze frecvente. În al patrulea rând, este important să vă mențineți o hidratare bună, bând opt până la zece pahare de apă pe zi”, explică Grover.
Umidificatoarele și purificatoarele de aer ajută, de asemenea, și ar trebui folosite dacă este posibil, adaugă el.
Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.