„Stresul la locul de muncă este pe buzele tuturor și plecând de la stres, automat se pot dezvolta tot felul de patologii”, a declarat domnul Dr. Mihai BRAN în exclusivitate pentru DC Medical.
Work from home, mai nociv decât pare
Pandemia a fost ,în sine, o provocare pentru întreaga omenire, iar schimbarea modului de a lucra a intervenit în multe profesii. Stresul este prezent, într-adevăr, la orice loc de muncă, dar există grade diferite ale acestuia: „depinde de tipul de profesie, de tipul de lucru, de când cu pandemia vorbim de work from home, de acest mod de lucru remote care vine cu niște provocări”, a spus Dr. Mihai Bran.
Munca de acasă determină un program de lucru prelungit, în mod inconștient. Dr. Mihai BRAN a afirmat că „sunt studii care au arătat clar că, de fapt, muncim cu o oră, poate chiar cu o oră și ceva în plus”. Acesta a punctat și faptul că „nu mai reușim să separăm casă, familia, de locul de muncă...toate se întâmplă în același loc.”
Vezi și: Sindromul de BURNOUT, inamicul vieții împlinite. Ce este și ce e de făcut?
Efectele muncii de acasă. Ce boli riști
„Sunt soluții, dar până la soluții trebuie să vedem problemele. Problemele sunt legate de apariția sindromului de burnout, de apariția problemelor de anxietate, de probleme cu somnul. Foarte mulți angajați, în ultima perioadă și în tot contextul acesta pandemic, se confruntă cu astfel de probleme: insomnii, stări de anxietate și unii ajung chiar în burnout”, a declarat Dr. Mihai BRAN. Acesta mai afirmă și faptul că „muncitul de acasă are plusuri și minusuri”, iar în cazul lucratului la calculator, problemele de postură apar deseori.
Dacă la locul de muncă „ai o poziție corectă sau, în fine, aproape corectă, acasă poate stai pe canapea sau pe scaunul din bucătărie, încep să apară probleme de postură”, declară Dr. Mihai BRAN. Acestea la rândul lor vor determina, „cefalee și pierderea atenției”, iar „derivații din stres pot ucide pentru că stresul poate predispuse la afecțiuni cardiovasculare”, mai spune Dr. Mihai BRAN.
Existența pauzelor de socializare cu colegii sau de cafea erau benefice pentru sănătatea angajaților. „Acum, dacă mare parte din muncă s-a mutat în online, ai acele call-uri, acele videoconferințe și poate nu te mai îngrijești....nu mai există granițe, adică lucrurile se mixează”, afirmă Dr. Mihai BRAN
Livismul, un nou termen în era tehnologiei
Tehnologia acaparează viața personală și profesională a majorității și aduce termeni noi, precum cel de „livism”. Așa cum spune Dr. Mihai BRAN, termenul „desemnează faptul că angajații sunt conectați la locul de muncă prin tehnologie aproape permanent. Ai telefon de serviciu, ai mail de serviciu la care trebuie să răspunzi, și pe toate sursele de comunicare ești bombardat cu task-uri de făcut și, de fapt, tu ești la serviciu non-stop”
Ce putem face?
Dr. Mihai BRAN îndeamnă angajații „să încerce să replice mersul la locul de muncă fizic, cu cel din casă. Adică să respecte un program și niște obiceiuri” și „să simulezi o plimbare la locul de muncă, să îți amenajezi un loc care să fie destinat muncii”.
Cum detectăm stresul?
Așa cum a declarat Dr. Mihai BRAN, „problema cu stresul intervine când este zi de zi și într-o cantitate prea mare și pe termen lung”. Tot domnul doctor ne spune că putem detecta stresul când „ceea ce faci nu îți mai face plăcere” și „când începi să ai probleme fizice, migrene, dureri musculare, stare de tensiune musculară, începi să dezvolți probleme de tranzit”.
Efectul grav al stresului: oboseala cronică
În urma ruperii echilibrului fizic și psihic al organismului, apar tulburările de somn caracterizate prin senzația că „nu îți mai vine să te dai jos din cap, ești foarte obosit, dar nu îți vine să adormi sau adormi, dar te trezești de nenumărate ori pe parcursul nopții sau te trezești dimineața foarte devreme sau te trezești, dar ai probleme de concentrare”, a spus Dr. Mihai BRAN.
Paharul de vin, deliciul dăunător
Consumul unui pahar de vin seara este recomandat de mulți medici, dar acest obicei devine un pericol pentru persoanele care se confruntă cu stresul cronic. „Intri pe un drum care, în timp, nu va face decât să îți deterioreze sănătatea psihică sau fizică”, ne spune Dr. Mihai BRAN și ne sfătuiește, indirect, să căutăm alternative mai puțin dăunătoare la nevoia noastră de relaxare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.